Foto: AP/Scanpix
39 gadus vecais bulgāru vingrotājs Jordans Jovčevs aizvada savas sestās Olimpiskās spēlēs, taču joprojām spēj pārspēt daudzus gados jaunākus sportistus, kvalificējoties XXX Vasaras olimpisko spēļu finālsacensībām, raksta ārzemju mediji.

Jovčevam šīs ir sestās Olimpiskās spēles, un viņa īpašumā ir četras olimpiskās medaļas, izņemot visaugstākā kaluma. Pēc sacensībām riņķos, kad nogurušais vecmeistars tikko spēja pacelt rokas sveicienam, izrādījās, ka tās nebūt nav atvadas. Izrādījās, ka viņš ir kvalificējies finālsacensībām, kas notiks 6.augustā.

Sportistam, kurš startē ar daļēji sarautu muskuli un "pussalauztu plaukstu", šis rezultāts bija pārsteigums, raksta "Reuters". Finālā Jovčevs iekļuva ar 0,08 punktu pārsvaru pār nākamo sekotāju.

"Es esmu noguris," atzīstas matos jau sirmais bulgāru vingrotājs. "Pat necerēju iekļūt finālā, [pēc sacensībām] pateicu savam trenerim, ka esmu visu izdarījis, bet tagad man viss jāsāk no jauna."

Savas izredzes papildināt olimpisko medaļu krājumu bulgārs vērtē kā neiespējamas: "Nav variantu. Es par to pat nedomāju, jo tik tikko iekļuvu finālā. Medaļai ar to nepietiek. Man ir daļēji sarauts bicepsa muskulis un plauksta ir pussalauzta. Man ir gandrīz 40 gadu, un es jau te esmu aizkavējies par ilgu."

Taču ilgajai sportošanai ir iemesls. "Es te atrodos tāpēc, lai sniegtu atbalstu jaunajai paaudzei," skaidro Jovčevs, kurš ir arī Bulgārijas Vingrošanas federācijas prezidents. "Mēs veidojam jaunu vingrošanas sistēmu un valdība mums šai darbā palīdz. Pagaidām mums nav neviena slavena sportista; ir talantīgi jaunieši, bet viņiem ir tikai 12 un 13 gadu. Viņi iedvesmojas, redzot, kā es darbojos. Ceru, ka no šiem jaunajiem kāds kļūs slavens sportists."

Pirmos starptautiskos panākumus Jovčevs guva 1995. gadā, pasaules čempionātos viņš izcīnījis 13 medaļas, Eiropas meistarsacīkstēs – deviņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!