Kā jau ierasts, aprīlis visiem Latvijas līdzjutējiem saistās ar "trakā hokeja pavasara" tuvošanos, un šoreiz Latvijas izlase nelika vilties, izcīnot vienu no svarīgākajām uzvarām – pār Zviedriju. Vēl aprīlī "Lietuvos Rytas" basketbolisti guva panākumus Baltijā un Eiropā, bet Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis kļuva par miljonāru turnīros nopelnītās naudas ziņā.

Latvijas hokeja izlase ļoti smagi sāka sagatavošanos pasaules čempionātam, zaudējot pārbaudes spēlēs Vācijai un Francijai, taču šoreiz turpinājums bija līdzjutējiem iepriecinošs. Lai gan pasaules čempionātu Latvija iesāka tradicionāli ar zaudējumu (šoreiz piekāpjoties ASV izlasei), taču turpinājums bija ļoti veiksmīgs.

Otrajā spēlē Latvijas hokejisti guva vēsturisku panākumu, pēcspēles metienu sērijā ar rezultātu 3:2 pārspējot Zviedrijas valstsvienību. Pirms tam pasaules čempionātu vēsturē latviešiem ne reizi nebija izdevies skandināvus uzveikt. Pēc tam priekšsacīkstēs Latvija uzvarēja arī Austriju un iekļuva nākamajā kārtā, bet turnīra otro posmu Latvija sāka ar vēl vienu vēsturisku panākumu - tika pieveikta Šveice, kuru līdz šim pasaules čempionātos arī nebija izdevies uzvarēt.

Kamēr Latvijas izlase gatavojās pasaules čempionātam, tikmēr par Kontinentālās hokeja līgas (KHL) pirmās sezonas Gagarina kausa īpašniekiem kļuva Kazaņas "Ak Bars". Sērijas izšķirošajā un pēdējā spēlē kazaņieši ar minimālu rezultātu 1:0 (0:0, 0:0, 1:0) savā laukumā pieveica Jaroslavļas "Lokomotiv" hokejistus. Līdz ar to visā sērijā Tatarstānas klubs uzvarēja ar 4:3.

Ārpus Latvijas izlases aktivitātēm kārtējo reizi domstarpības virmoja ap LHF prezidentu Kirovu Lipmanu. Hokeja dzīves vadītājs paziņoja, ka viņa darbības rezultātā izdevies sarunāt pārbaudes spēli Rīgā ar NHL klubu Floridas "Panthers", bet pret to iebilda Rīgas "Dinamo", visus laurus piešķirot sev. Vēlāk gan kļuva zināms, ka NHL klubs Rīgā neviesosies, bet tad gan neviens skaļi atbildību par to neuzņēmās....

Tikmēr hokeja dzīvē Rīgas "Dinamo" jau aprīlī ielika pamatus nākamās sezonas komandas modeļa veidošanai, pagarinot līgumu ar galveno treneri Jūliusu Šupleru, bet Latvijas sieviešu hokeja izlase pēc izgāšanās iepriekšējā pasaules čempionātā šoreiz nospēlēja savā līmenī un atgriezās pirmajā divīzijā.

Latvijas futbola izlase aprīļa sākumā uzvarēja Luksemburgu, turpinot veiksmīgo sniegumu Pasaules kausa kvalifikācijā. Latvijas futbola izlases uzbrucējs Māris Verpakovskis pēc spēles ar Luksemburgas valstsvienību oficiāli kļuva par visu laiku rezultatīvāko Latvijas izlases spēlētāju. Mačā, kurā Latvijas izlase uzvarēja ar rezultātu 2:0, Verpakovskis guva vienus vārtus, kas viņam bija 25.Latvijas izlases labā.

Tāpat šajā mačā Andrejs Rubins kļuva ceturto spēlētāju, kurš Latvijas izlasē aizvadījis vismaz 100 mačus. Pirms viņa 100 spēles Latvijas izlasē bija aizvadījis kapteinis Vitālijs Astafjevs, kā arī karjeras beigušie Imants Bleidelis un Mihails Zemļinskis.

Basketbola saimniecība, līdzīgi kā gandrīz visos gada mēnešos, arī aprīlī vairāk izcēlās ar notikumiem ārpus laukuma. Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretāra amatā Edgaru Jaunupu, kurš atgriezās politikā, nomainīja Edgars Šneps. Savukārt "ASK Rīga", kas centās saglabāt savu pastāvēšanu, skandalozi atstāja pieredzējušais Roberts Štelmahers, kurš karjeru nolēma turpināt Itālijā. LBS sākumā neļāva Štelmaheram nekur doties, taču vēlāk "ASK Rīga" nespēja nosargāt Štelmaheru savās rindās un piekrita viņa pārejai uz Itālijas otrās jeb B līgas klubu "Prima Veroli".

Lai gan "ASK Rīga" knapi turējās "virs ūdens", komandas spēlētāji grūtajos brīžos saliedējās un aizcīnījās līdz SEB BBL finālturnīram. Lielāku panākumu gan rīdziniekiem paveikt neizdevās un Baltijā klubs palika ceturtais, kas gan ņemot vērā visus apstākļus bija ļoti liels sasniegums.

SEB BBL fināls arī šogad bija tradicionālais - "Lietuvos Rytas" pret Kauņas "Žalgiris". Šoreiz Lietuvas basketbola grandu duelī pārāki bija "Lietuvos Rytas", bet par galveno varoni kļuva Čaks Eidsons, kurš finālā guva 41 punktu. Viļņas klubs iepriecināja Baltijas līdzjutējus arī starptautiskajā arēnā, otro reizi tā pastāvēšanas vēsturē izcīnot Eiropas kausu (iepriekš ULEB kausu).

Kamēr sporta lielākā uzmanība tika pievērsta hokejam un vīriešu basketbolam, tikmēr patīkamu pārsteigumu sarūpēja Latvijas džudisti Jevgeņijs Borodavko un Deniss Kozlovs, kuri Eiropas čempionātā Tbilisi izcīnīja bronzas godalgas.

Vēl aprīlī "Cēsu" basketbolistes pirmo reizi kļuva par Latvijas čempionēm un izcīnīja otro vietu Baltijā. Volejbolā par Latvijas čempioniem otro gadu pēc kārtas kļuva "Rīga/Lāse-R", par "Hipolīzings" sieviešu florbola čempionāta uzvarētājām kļuva Kocēnu "Rubene" komanda, vīriešu florbola čempionātā triumfēja Cēsu "CelTik/Lekrings" komanda, bet Gundara Vētras trenētās Jekaterinburgas UGMK basketbolistes svinēja panākumu Krievijas čempionātā, finālsērijas izšķirošajā spēlē dramatiskā cīņā pieveicot Maskavas apgabala "Spartak".


Tenisā Latvijas sieviešu komanda, pateicoties Anastasijai Sevastovai, guva panākumu Federāciju kausa izcīņā un izcīnīja tiesības spēlēt Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā. Tikmēr neveiksmes turpināja piemeklēt turnīros Ernestu Gulbi, bet tas viņam netraucēja papildināt savu prēmiju bagāžu līdz vienam miljonam. Viņš pēc izcīnītās uzvaras Romas "World Tour Masters 1000" sērijas turnīra pirmās kārtas mačā savas karjeras laikā nopelnījis vairāk nekā miljonu dolāru. Līdz šim no Latvijas tenisistiem vairāk par miljonu bija nopelnījusi vienīgi Larisa Neilande, kura savas 16 gadus ilgās karjeras laikā tika pie 4 083 936 dolāriem (2 172 653 latiem).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!