Foto: flickr.com
Latvijas vīriešu basketbola izlases saspēles vadītājs Jānis Blūms ir priecīgs pēc gada pārtraukuma atkal atgriezties valstsvienības sastāvā, trešdien pēc komandas pirmā treniņa, gatavojoties startam Eiropas čempionātā, preses konferencē atzina Blūms.

Kā zināms, Latvijas izlase šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs vienā apakšgrupā ar Serbijas, Vācijas, Francijas, Izraēlas un Itālijas valstsvienībām.

"Esmu ļoti priecīgs, ka pēc gada pārtraukuma atkal esmu atgriezies Latvijas izlasē, kurā spēlēt man vienmēr ir bijis liels gods," izteicās Blūms. "Esam jauna komanda ar jauniem un talantīgiem spēlētājiem. Tāpat mums ir labi treneri, kuriem ir liela pieredze kā spēlētājiem."

"Mūsu sastāvs varbūt nav tik spēcīgs uz papīra, taču Eiropas čempionātā būsim neērts pretinieks, turklāt nevienai komandai nezināms. Uz tā rēķina varam daudz ko iegūt. Cīnīsimies katrā spēlē un ar savu sniegumu centīsimies iepriecināt savus līdzjutējus, kas, cerams, Lietuvā būs ļoti kuplā skaitā," atzina Blūms.

"Eiropas čempionātā daudz kas būs atkarīgs no fiziskās sagatavotības. Uzskatu, ka mums vēl ir pietiekami daudz laika, lai pienācīgi sagatavotos turnīram. Tāpat mums ir jauni spēlētāji, kas var skriet, tāpēc domāju, ka lielām problēmām ar pārāk saspringto spēļu grafiku nevajadzētu būt," piebilda Blūms.

Kā ziņots, savainojumu dēļ izlasei nevarēs palīdzēt Andris Biedriņš, Kristaps Janičenoks un Kaspars Bērziņš.

Pašlaik valstsvienības galvenā trenera Ainara Bagatska rīcībā ir 14 spēlētāji, taču iespējams, ka izlasei pievienosies kāds no Latvijas U-20 izlases spēlētājiem.

Kā ziņots, valstsvienības pirmie treniņi šonedēļ notiks Rīgā. Tajos nepiedalīsies Dāvis Bertāns, kuram paredzēts ārstniecības kurss. Jūlija pēdējā nedēļā treniņnometnē Valmierā viņš būs ierindā.

Kā zināms, Kristapam Valteram un Armandam Šķēlem vēl nav beidzies diskvalifikācijas termiņš, tāpēc viņi kandidātu sarakstā nav iekļauti, kamēr Sandis Valters publiski paziņojis, ka vairs nespēlēs izlasē, bet Gatis Jahovičs cīnās ar savainojumiem.

Savukārt Kaspars Kambala, kurš iepriekš tikai devis mājienus par nespēlēšanu izlasē, jau jūnijā nosauktajā kandidātu lokā netika iekļauts ar mērķi atjaunināt izlases sastāvu.

Sastāvā nav arī vairāku spēlētāju, kas Latvijas izlasei palīdzēja kvalifikācijas turnīrā.

Kā ziņots, Latvijas izlases treneru korpusam šogad varēs palīdzēt arī Roberts Štelmahers, kurš strādās kopā ar Agri Galvanovski un fiziskās sagatavotības treneri Viktoru Lāci.

Pārbaudes spēlēs pirms Eiropas čempionāta 2. un 3.augustā Klaipēdā Latvijas izlase spēkosies ar Lietuvas studentu izlasi un Slovēnijas komandu, 12. un 13.augustā Rīgā un kādā citā pilsētā - ar Krievijas izlasi, 20.augustā Panevēžā - ar Lietuvu, 22. un 24.augustā Latvijas vienība Rīgā un Ventspilī spēlēs ar Gruzijas izlasi, bet 27.augustā - ar Lielbritānijas komandu.

Kā ziņots, Latvijas izlase šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs vienā apakšgrupā ar Serbijas, Vācijas, Francijas, Izraēlas un Itālijas valstsvienībām.

Pagājušajā gadā notikušajā 2011.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase A apakšgrupā izcīnīja ceturto vietu, nekvalificējoties finālturnīram un pat ne papildu kvalifikācijas turnīram.

Tomēr Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") izpildkomitejas sēdē negaidīti tika nolemts paplašināt Eiropas čempionāta dalībkomandu skaitu no 16 līdz 24 jau no šogad Lietuvā paredzētā turnīra. Līdz ar to sacensībām kā pēdējā kvalificējās arī Latvija.

Jau vēstīts, ka kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlasei nepalīdzēja daudzi pēdējo gadu vadošie spēlētāji, bet laukumā devās salīdzinoši ļoti jauna komanda. Tomēr Bagatskis vairākas reizes ir uzsvēris, ka Eiropas čempionāta finālturnīrā komandas kodolu veidos tie spēlētāji, kas izcīnīja vietu izlasē.

Eiropas čempionāts Lietuvā risināsies no 31.augusta līdz 8. septembrim.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidātu sastāvs: Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Edgars Jeromanovs, Mareks Jurevičus, Akselis Vairogs, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Artūrs Bērziņš, Ivars Timermanis, Rolands Freimanis, Pāvels Veselovs, Andrejs Šeļakovs, Lauris Blaus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!