Foto: AFP/Scanpix
Neskatoties uz to, ka pirms XXX Vasaras olimpiskajām spēlēm ne viens vien speciālists apšaubīja jamaikieša Useina Bolta izredzes izcīnīt zelta medaļu 100 metru sprinta distancē, viņš svētdien pierādīja, ka ir labākais.

Priekšskrējienā izskatījās, ka Bolts tik tikko iekļūst pusfinālā, uzrādot tikai sesto ātrāko rezultātu, taču pusfinālā un pēc tam arī finālā visa pasaule redzēja īsto Boltu - konkurenti tika pārspēti vairāk kā pārliecinoši, un pēc 100 metru finālskrējiena jamaikietis varēja ar tīru sirdsapziņu parādīt savu "firmas žestu" un kārt kaklā olimpisko zelta medaļu.

"Tas man daudz ko nozīmē, jo daudzi šaubījās par mani," intervijā AP saka Bolts. "Daudzi teica, ka es neuzvarēšu, ka es neizskatos labi. Bija daudz dažādu runu. Tāpēc man ir daudz svarīgāk atstāt to visu aiz muguras un aizstāvēt savu titulu, un parādīt pasaulei, ka es joprojām esmu pirmais numurs. Es joprojām esmu labākais."


Pēc sensacionālajām uzvarām Pekinas Olimpiskajās spēlēs sekoja ne pārāk veiksmīgas sezonas un starti pasaules čempionātos, arī traumas - 2010. gadā Bolts piekāpās amerikānim Taisonam Gejam, bet pērn pasaules meistarsacīkstēs Boltam fiksēja falšstartu un par čempionu kļuva viņa tautietis, draugs un treniņa partneris Johans Bleiks. Tāpat Bolts zaudēja Bleikam 100 un 200 metru skrējienā arī olimpiskajās atlases sacensībās Jamaikā.

"Šīs sacensības mani "atmodināja". Johans mani sapurināja," saka Bolts. "Viņš pieklauvēja pie manām durvīm un teica: Usein, celies, šis ir olimpiskais gads!"

Šo uzvaru 100 metru distancē Bolts velta savai dzimtenei, Jamaikai, kura 6. augustā atzīmē neatkarības 50. gadadienu, turklāt tieši šai dienā notiek apbalvošanas ceremonija. "Jau pēc priekšskrējieniem teicu, ka gribu pasniegt Jamaikai dzimšanas dienas dāvanu," saka Bolts. "Un tas ir labs sākums."

Vēl Olimpiskajās spēlēs Useins Bolts startēs 200 metru distancē, kuru uzskata par savu labāko disciplīnu, kā arī būs Jamaikas izlasē 4x100 metru un, iespējams, arī 4x400 metru stafetē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!