Otro gadu pēc kārtas janvārī par sevi lika manīt šorttrekists Haralds Silovs, bet popularitātes ziņā saulītē joprojām gozējās Rīgas "Dinamo". Arī citos, ne tikai ziemas sporta veidos Latvijai netrūka panākumu 2009.gada janvārī...

Janvāra vidū Silovs kļuva par Eiropas čempionu 1500 metru distancē, atkārtojot pirms gada sasniegto panākumu. Tiesa, pēc tam viņa, neizdevās atkārtot 2008.gada sasniegumu un kļūt par absolūto Eiropas čempionu, taču tas nemazina viņa sasnieguma nozīmīgumu.

Tikmēr tik cerīgi kā gaidīts Eiropas čempionātos negāja bobslejistiem un skeletonistiem. Bobslejā Jāņa Miņina divnieks palika sestais, bet četriniekos viņa ekipāža negaidīti bija tikai astotā. Savukārt skeletonā Martins Dukurs ierindojās nelaimīgajā, 13.vietā...

Savas neveiksmes Eiropas čempionātā skeltonisti un bobslejisti gan daļēji kompensēja ar panākumiem Pasaules kausa posmos. Miņina divnieks reizi iepriecināja līdzjutējus šajā disciplīnā un Sanktmoricas trasē negaidīti bija ceturtais, bet četriniekos vienā posmā viņa ekipāža bija trešā. Bet skeletonists Martins Dukurs janvāra sākumā bija ceturtais sacensībās Kenigzē, taču šis panākums aizēnoja viņa sasniegumus 2008.gada nogalē un viņš zaudēja Pasaules kausa līderpozīcijas.

Pēc ilgiem laikiem uz brīdi iepriecināja arī kamaniņu braucēji - brāļi Šici vienā no Pasaules kausa posmiem bija trešie, bet Maija Tīruma bija piektā.

Joprojām popularitāti janvārī turpināja baudīt Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) spēlējošais Rīgas "Dinamo", kura izraisītais hokeja bums izraisīja negaidītu ažiotāžu un, lai gan valstī ir Dižķibele, par līdzjutēju hokejisti nevar sūdzēties joprojām. Gada sākumā "Dinamo" vārtsargs Martins Pruseks izpelnījās decembra labākā spēlētāja titulu, rīdzinieku spēles bija piektās apmeklētākās, bet "Dinamo" uzbrucējs Marsels Hosa ar trīs vārtu guvumiem izcēlās KHL "Zvaigžņu spēlē" Sarkanajā laukumā Maskavā. Lai gan gada sākumā pārtrūka "Dinamo" uzvaru sērija, jaunu panākumu sēriju "dinamieši" uzsāka janvāra otrajā pusē, pie reizes uzvarot arī vienus no KHL līderiem Jaroslavļas "Lokomotiv".

Hokejā par sevi atkal lika manīt Edgars Masaļskis, kurš, domājot par Latvijas izlases gaidāmajām spēlēm Vankūveras Olimpiādes kvalifikācijā, sev darbu atrada Vācijā vienā no bundeslīgas vājākamajiem klubiem "Fuchse". Ja savā pirmajā spēlē Vācijā viņš ielaida septiņus vārtus, tad turpinājums vārtsargam personiski bija lielisks un vienā no mačiem viņš pat atvairīja 55 metienus.

Kā ierasts, janvārī aktivitātes turpinājās basketbolā, kurā dzīve neapstājas laikam nevienā no mēnešiem. Uz "grimstošo kuģi" "ASK Rīga" pārcēlās Roberts Štelmahers, kuram gan neizdevās ar savu atgriešanos paglābt šo komandu, Latvijas labākā basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota noslēdza līgumu ar Sieviešu nacionālās basketbola asociācijās (WNBA) klubu Konektikutas "Sun", vienu no Latvijas spēcīgākajiem sieviešu basketbola klubiem "Cēsis" sāka trenēt Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš, bet Gundars Vētra mainīja darba vietu Krievijā, pārceļoties no bankrotējošā sieviešu basketbola kluba Maskavas CSKA uz citu dāmu komandu Jekaterinburgas UGMK.

Vēl par Latvijas vīriešu basketbola izlases galveno treneri tika apstiprināts lietuvietis Ķēstutis Kemzura. Lietuvietis gan noslēdzot līgumu bija gana optimistisks un pauda lielu apņēmību, taču vēlāk viņam nācās saskarties ar "Latvijas basketbola īpatnībām"...

Viens no basketbola "ziediem" Kaspars Kambala janvārī veiksmīgi atsāka savu karjeru pēc diskvalifikācijas par dopinga lietošanu izciešanas. Viņš pievienojās Krasnojarskas "Jeņisej", kas ar Latvijas sportista pievienošanos no pastarītes spēja krietni uzlabot savas pozīcijas. Kambala vairākos mačos bija galvenais varonis, bet vienā no spēlēm pat guva 42 punktus.

Tenisā patīkami gadu iesāka Ernests Gulbis, kurš turnīrā Brisbenā pieveica savu bijušo treniņu biedru, vienu no vadošajiem pasaules tenisistiem Novāku Džokoviču. Pēc tam Gulbis labi iesāka "Australian Open", uzvarot spāni Alvertu Montanjesu, bet tad sīvā cīņā piekāpās krievam Igoram Andrejevam. Latvijas žurnālisti jau tad sāka uzskaitīt Gulbja neveiksmes sērijas ilgumu, taču pat nenojauta, ka skaitīt nāksies vēl daudzus mēnešus....

Janvārī mierā nevarēja likties arī futbols, lai gan līdz sezonas sākumam bija vēl ilgs laiks. Ventspils klubs "Tranzīts" atteicās no dalības "LMT Virslīgā", kā iemeslu minot Finanšu krīzes un profesionālā futbola krīzi Latvijā, dalību atsauca arī Rēzeknes "Blāzma", taču abas komandas spēlēja virslīgā un arī nepalika pēdējās... Latvijas Futbola federācija vēlāk paziņoja, ka "LMT Virslīgā" tomēr startēšot desmit komandas. Kā tur beigās bija un cik komandas pabeidza čempionātu, katrs līdzjutējs var apskatīties "LMT Virslīgas" 2009.gada sezonas noslēguma kopvērtējumā...

Arī Latvijas futbolisti "spēles laukumos" par sevi lika manīt ziemas vidū - Māris Verpakovskis debitēja Spānijas otrajā līgā , Kristaps Grebis centās atrast sev jaunu klubu, bet čempionvienība "Ventspils" nespēja iekļūt Sadraudzības kausa pusfinālā.

Ārpus sporta laukumiem izcēlās Rīgas Dome, kas Dižķibeles aizsegā pateica, ka vairs neatbalstīs profesionālās sporta komandas, bet Latvijas Olimpiskā komiteja paziņoja, ka pilnā apmērā gatavošanos olimpiskajām spēlēm Vankūverā nodrošinās tikai pašiem labākajiem. Tikmēr pasaulē 2008.gada FIFA labākā futbolista titulu ieguva Krištianu Ronaldu, IIHF Čempionu līgā hokejā pārsteigumu sarūpēja "ZSC Lions", bet par "Australian Open" čempioniem kļuva Serēna Viljamsa un Rafaels Nadals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!