Jūnijā Latvija beidzot sagaidīja Eiropas čempionāta finālturnīru, taču Latvijas basketbolistes neizmantoja iespēju iepriecināt vietējos līdzjutējus un neizcīnīja pat ceļazīmi uz pasaules čempionātu, bet pasaulē Francijas atklātajā čempionātā beidzot triumfēja viens no visu laiku izcilākajiem tenisistiem Rodžers Federers.

Latvijas basketbolistes ļoti pārliecinoši iesāka Eiropas čempionātu, Liepājā uzvarot visās trijās pirmajās spēlēs - pirmajā spēlē tika sagrauta Polijas valstsvienība, pēc tam jau nervozākā gaisotnē tika salauzta arī Ungārijas pretestība, bet trešajā spēlē tikai papildlaikā "pie vietas" tika nolikta Grieķija.

Latvijas izlases sniegumu augsti novērtēja arī vairāki speciālisti, prognozējot Latvijai tomēr augstu vietu kopvērtējumā. "[Ainars] Zvirgzdiņš un [Kārlis] Muižnieks ir labi komandu sagatavojuši gan fiziskā, gan taktiskā ziņā. Latvijas basketbolistes prot parādīt savas labākās īpašības un pagaidām arī noslēpj esošās problēmas," uzskatīja Krievijas sieviešu basketbola čempionu Jekaterinburgas UGMK galvenais treneris Gundars Vētra. Savukārt Itālijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Tičī Gjampjēro prognozēja, ka Latvijas basketbolistes čempionātā izcīnīs medaļas.

Piesardzīgāks bija allaž skarbais sieviešu basketbola speciālists Pēteris Višņēvics, kurš paziņoja, ka medaļu neizcīnīšanas gadījumā "nauda būs izsviesta veltīgi" un kritizēja treneru korpusu par sastāva izvēli. "komandas treneru kolektīvā ir manam sporta veidam sveši cilvēki - pēc spāņa [Huliana Martinesa Almana] piesaistīšanas neredzu nekādas pārmaiņas. [Kārlis] Muižnieks ir zināms, bet viņš ir vīriešu basketbola speciālists."

Diemžēl, taisnība izrādījās Višņēvicam.... Otrā posma sākumā Latvija pārspēja Čehijas nacionālo valstsvienību un priekšlaicīgi nodrošināja sev vietu turnīra ceturtdaļfināla kārtā. Taču tad sekoja kritums izlases sniegumā. Negaidīti Latviju pieveica Slovākija, bet otrā posma pēdējā spēlē Latvija zaudēja arī vienai no favorītēm Spānijai, tādējādi pretiniekos ceturtdaļfinālā iegūstot Krieviju.

Eiropas čempionāta ceturtdaļfināls pret Krieviju kļuva par īstiem svētkiem basketbola līdzjutējiem, lai gan iznākums nebija tāds, kā to vēlējās lielākā daļa "Arēnas Rīga" līdzjutēju. Spēles pamatlaika beigās Gunta Baško izrāva neizšķirtu, bet pagarinājumā Krievijas izlase spēja izraut uzvaru tikai pateicoties naturalizētais amerikānietei Bekijai Hemonai, kura papildlaika piecās minūtēs guva deviņus punktus.

Turpinājumā Latvija piedzīvoja arī zaudējumu Itālijai un līdz ar to netika pie ceļazīmes uz pasaules čempionātu. Pēc zaudējuma Itālijai un netikšanas uz pasaules čempionātu piektdien no amata atkāpās Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš, kurš jau čempionāta laikā pēc vienas no spēlēm atteicās runāt ar masu medijiem. Čempionātu gan Latvija pabeidza ar uzvaru pār Slovākiju un izcīnītu septīto vietu, taču tas bija vājš mierinājums līdzjutējiem, kuri no basketbolistēm savās mājās gaidīja godalgas.

Eiropas čempionātā uzvarēja Francijas basketbolistes, kuras finālā pieveica Krieviju. Francūzietēm tas bija otrais Eiropas čempionu tituls. Eiropas čempionāta simboliskajā izlasē tika iekļauta arī Latvijas izlases līdere Anete Jēkabsone-Žogota, bet Eiropas un pasaules basketbola funkcionāri veltīja ļoti atzinīgus vārdus par sacensību norisi. "FIBA Europe" vadība to nosauca par visu laiku labāko Eiropas čempionātu, savukārt FIBA prezidents Bobs Elfinstons teica, ka Latvija spētu sarīkot pasaules čempionātu sievietēm.

Maziņš prieciņš tomēr jūnijā tika Latvijai, jo ātrāk nekā gaidīts Latvija tika pie spēlēšanas Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā - ULEB Eirolīgā. Jūnija sākumā ULEB publiskoja stratēģijas plānu tuvākajiem gadiem, kas paredzēja Latvijai vietu Eirolīgas kvalifikācijā, un Līgo svētkos Latvijas čempioni ("Ventspils") arī oficiāli ieguva vietu Eirolīgas kvalifikācijā.

Nesekmīgi joprojām turpinājās "ASK Rīga" basketbola kluba saglabāšana. Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa atzina klubu par maksātnespējīgu, bet komandas kapteinis Uvis Helmanis ar oficiālu vēstuli vērsās Latvijas Basketbola savienībā (LBS), aicinot tās prezidentu Ojāru Kehri palīdzēt komandai pašreizējo problēmu risināšanā, taču aicinājums palika nesaklausīts. Vēlāk no kluba novērsās arī viens no tās galvenajiem atbalstītājiem Rīgas dome, lai gan tieši galvaspilsētas amatpersonas bija tās, kas solīja kluba atjaunošanu un pastāvēšanu.

Patīkami jūnijā pārsteidza Latvijas izlases handbolisti, kuri Rīgā parādīja ļoti atzīstamu sniegumu un bez vairākiem saviem līderiem pieveica olimpisko un pasaules čempioni Franciju. Francūži Rīgā gan bija ieradušies bez visiem saviem līderiem un spēlēja praktiski ar otro sastāvu, taču fakts paliks vēsturē negrozīts - Latvijas handbolisti uzvarēja pasaules un olimpisko čempioni Franciju.

Vēl gada vidū Latvijas cīkstone Anastasija Grigorjeva izcīnīja sudraba godalgu Eiropas junioru čempionātā, džudisti Jevgeņijs Borodavko un Andrejs Magers pārsteidza Pasaules kausa posmā Igaunijā, izcīnot attiecīgi trešo un piekto vietu, bet talantīgais svarcēlājs Artūrs Plēsnieks izcīnīja bronzu pasaules junioru čempionātā.

Latvijas tenisists Ernests Gulbis arī jūnijā nespēja pārtraukt savu neveiksmju sēriju un turpināja turnīros izstāties jau pirmajā vai otrajā kārtā. Tā notika arī Vimbldonas čempionātā, kurā viņš otrajā kārtā bez variantiem piekāpās mājinieku lielākajai cerībai Endijam Marejam. Savukārt Vimbldonā arī par pārsteigumu parūpējās Anastasija Sevastova, kura pārvarēja kvalifikāciju un kļuva par pirmo Latvijas tenisisti pēc desmit gadu pārtraukuma, kas spēlēja Vimbldonas pamatturnīrā. Taču pirmo kārtu Vimbldonā Latvijas talantīgajai tenisistei neizdevās pārvarēt un viņa atzina ukrainietes Katerinas Bondarenko pārākumu.

Mēneša sākumā par "French Open" čempioni kļuva krieviete Svetlana Kuzņecova, kuras trenere tobrīd bija bijusī Latvijas tenisiste Larisa Savčenko-Neilande. Tikmēr vīriešu konkurencē beidzot "Roland Garros" kortos izdevās triumfēt šveicietim Rodžeram Federeram, kurš tādējādi atsāka savu cēlu uz atgriešanos pasaules ranga augšdaļā.

Ziemeļamerikā tradicionāli jūnijā kļuva zināmi NBA un NHL čempioni. NBA ilgi gaidītu finālu starp Losandželosas "Lakers" un Klīvlendas "Cavaliers" (Kobe Braiants pret Lebronu Džeimsu) izjauca Orlando "Magic", kas neļāva "Cavaliers" iekļūt finālā. Bet izšķirošajā sērijā "Lakers" apliecināja savu pārākumu un 15.reizi kluba pastāvēšanas vēsturē kļuva par NBA čempioniem.

Aizraujoši fināls risinājās NHL. Trešo reizi Stenlija kausu izcīnīja Pitsburgas "Penguins", kas finālsērijas izšķirošajā - septītajā spēlē - Detroitā sarūgtināja vietējos līdzjutējus un uzvarēja pērnā gada trofejas īpašniekus "Red Wings" komandu. Visā sērijā "Penguins" uzvarēja ar 4-3. Iepriekš "Penguins" ieguva Stenlija kausu 1991. un 1992.gadā.

Futbolā jūnijā notika viena no skaļākajām pārejām -  brazīliešu pussargs Kakā oficiāli parakstīja līgumu ar Spānijas futbola klubu Madrides "Real", tādējādi pieliekot pieliekot punktu ilgajām spekulācijām ap viņa nākotnes plāniem un palikšanu iepriekš pārstāvētajā AC "Milan" klubā. Tikmēr Brazīlijas izlase trešo reizi uzvarēja Starptautiskās futbola federācijas (FIFA) organizētajā Konfederāciju kausa izcīņā, kas ir FIFA Pasaules kausa "iesildīšanās" turnīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!