Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase astotajā un pēdējā pārbaudes spēlē pirms Eiropas čempionāta finālturnīra sestdien Jelgavā ar rezultātu 74:51 (15:13, 23:13, 18:15, 18:10) uzvarēja Lielbritānijas valstsvienību.

Aizvadītajās astoņās pārbaudes spēlēs Latvijas izlase tādējādi tikusi pie diviem panākumiem.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākais ar 14 punktiem bija Rolands Freimanis, kura kontā arī astoņas atlēkušās bumbas, Andrejs Šeļakovs guva 11 punktus, bet Jānis Blūms un Mārtiņš Meiers katrs guva pa desmit punktiem.


Spēle iesākās mazrezultatīvā cīņā, pēc nospēlētām četrām minūtēm viesiem atrodoties vadībā ar 5:4. Lai arī Latvijas basketbolisti veiksmīgi darbojās aizsardzībā un vairākas reizes pēc kārtas radīja iespējas sekmīgiem uzbrukumiem, allaž to noslēdzošais metiens tika uzticēts Artūram Bērziņam, kurš darbojās nesekmīgi. Abas komandas no labām pozīcijām pretinieku grozam uzbrukuma neveiksmīgi, taču ceturtdaļas izskaņā abu vienību saspēle beidzot sāka padoties, kad vadībā ar 11:9 izvirzījās mājinieki. Pirmā ceturtdaļa noslēdzās ar rezultātu 15:13 Latvijas izlases labā.

Otrās desmit minūtes Latvijas izlase, pateicoties veiksmīgai zonas aizsardzībai, uzsāka ar septiņiem pēc kārtas gūtiem punktiem. Lielbritānijas spēlētājiem izdevās starpību ātri samazināt, tomēr latviešu zonas aizsardzība pretiniekiem turpināja sagādāt lielas problēmas - trīs minūtes pirms puslaika beigām mājinieki bija vadībā ar 28:22. Tomēr arī otrās ceturtdaļas izskaņa krietni veiksmīgāka padevās Latvijas basketbolistiem, kas atpūtā devās pie rezultātā 38:26 savā labā.

Otrajā puslaikā Latvijas komanda turpināja spēlēt pārliecinoši, kontrolējot mača gaitu, lai arī vienības galvenais treneris Ainars Bagatskis ļoti bieži no laukuma malas izrādīja nepatiku pret savu padoto lēno atgriešanos aizsardzībā. Otrās ceturtdaļas gaitā līdera lomu Latvijas izlases rindās uzņēmās Andrejs Šeļakovs, veiksmīgi darbojoties uzbrukumā un bieži izprovocējot pretiniekus uz noteikumu pārkāpumiem. Trešo ceturtdaļu mājinieki noslēdza ar 15 punktu pārsvaru - 56:41.

Spēlēs pēdējā ceturtdaļā Latvijas pārstāvji lēnām un pakāpeniski palielināja iekrāto pārsvaru, aizsardzībā turpinot demonstrēt sev netipiski stabilu sniegumu. Atlikušajā laikā ar skaļiem uzvārdiem bagātā Lielbritānijas izlase nespēja mainīt mača gaitu, piedzīvojot pārliecinošu zaudējumu.

Lai arī Bagatskis sākotnēji bija solījis, ka pēdējie divi spēlētāji, kas uz Eiropas čempionātu nebrauks, tiks nosaukti pēc šī mača, jau trešdien pēc uzvaras pārbaudes spēlē pret Gruziju no izlases kā pēdējie tika atskaitīti Akselis Vairogs un Lauris Blaus.

Savukārt pagājušās nedēļas sākumā no izlases tika atskaitīti Ivars Timermanis un Pāvels Veselovs.

Pirmajās piecās pārbaudes cīņās pirms Eiropas čempionāta Latvijas valstsvienība sākotnēji Klaipēdā ar rezultātu 91:94 zaudēja Lietuvas studentu izlasei un ar 63:73 piekāpās Slovēnijas valstsvienībai, pēc tam ar 68:87 un 59:84 savā laukumā piekāpās Krievijas basketbolistiem, bet pagājušajā nedēļas nogalē Latvija ar 75:95 izbraukumā cieta neveiksmi cīņā ar Lietuvu.

Tikmēr pirmdien Latvijas un Gruzijas pirmajā tikšanās reizē Rīgā ar 83:79 panākumu svinēja Gruzijas basketbolisti, kuru labā 42 punktus guva Zaza Pačulija, bet trešdien Latvijas basketbolisti Ventspilī revanšējās, uzvarot ar 84:73.

Latvijas izlase šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas no 31.augusta līdz 18.septembrim risināsies Lietuvā, spēlēs vienā apakšgrupā ar Serbijas, Vācijas, Francijas, Izraēlas un Itālijas valstsvienībām.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs: Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Edgars Jeromanovs, Mareks Jurevičus, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Mareks Mejeris, Artūrs Bērziņš, Rolands Freimanis, Andrejs Šeļakovs, Mārtiņš Meiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!