Latvijas hokeja izlase pēc zaudējuma Kanādas valstsvienībai ar 2:4 un izstāšanās no pasaules čempionāta atkārtoja savu labāko sasniegumu sacensību vēsturē, ierindojoties septītajā vietā.

Latvijas hokeja izlasei šis bija 13.čempionāts elitē, bet „velna ducis” šoreiz pārvērtās par valstsvienības skaistāko sniegumu tās vēsturē. Pateicoties septītajai vietai, Latvija pakāpsies arī IIHF rangā. Latvijai pēc pasaules čempionāta būs, visticamāk, desmitā vieta IIHF rangā, tādējādi nākamgad pasaules čempionātā būs jāspēlē ar ranga otro, septīto un 15.komandu. Šobrīd varētu būt, ka nākamgad jāspēlē ar Šveici un Itāliju, kā arī vienu no „grandiem” – Krieviju, Kanādu vai Zviedriju.

Latvijas hokeja izlases spilgtākie momenti pasaules čempionātā

Atgādinām, ka Latvijas izlase ceturtdien pasaules čempionāta ceturtdaļfināla spēlē, parādot teicamu sniegumu un izrādot sīvu pretestību, ar 2:4 zaudēja pasaules vicečempioniem Kanādai un izstājās no cīņas par godalgām.

Latvijas un Kanādas spēles fotogalerija

Tādējādi Latvija trešo reizi vēsturē pasaules čempionātā ierindojās septītajā vietā, kas ir labākais sasniegums tās vēsturē. Latvija līdz šim divas reizes bija spēlējusi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā, bet ne reizi šo kārtu tā arī nav pārvarējusi. Pēdējo reizi ceturtdaļfinālā Latvija spēlēja 2004.gadā, kad ar 1:4 zaudēja Zviedrijai. Toreiz, kā arī 1997.gadā izcīnītā septītā vieta (1997.gadā citas izspēles sistēmas dēļ ceturtdaļfināli nenotika) līdz šim ir Latvijas izlases labākais sasniegums pasaules čempionātos. Vēl ceturtdaļfinālā Latvija 2000.gadā ar 1:3 piekāpās Čehijai.

Lai gan septītā vieta ir atkārtots labākais panākums, tomēr viennozīmīgi var teikt, ka šoreiz Latvijas hokejisti parādīja savu labāko sniegumu pasaules čempionātu vēsturē. Turnīra gaitā tikai vienā no septiņām spēlēm – pret pasaules čempioni Krieviju – tika zaudēts bez ierunām, bet divās citās zaudētās spēlēs tika parādīts ļoti sakarīgs sniegums. Un vēl pirmo reizi pasaules čempionātos tika uzvarētas Zviedrija un Šveice, bet kopējā statistika – četras uzvaras un trīs zaudējumi.

2009.gada pasaules čempionātā par labākajiem Latvijas izlases rindās tika atzīti vārtsargs Edgars Masaļskis, Kārlis Skrastiņš un Aleksandrs Ņiživijs, kuri bija vieni no izteiksmīgākajiem spēlētājiem turnīra gaitā. Latvijas komandas skaistais sapnis izsapņots, Latvija atstāj turnīru, taču parādījusi labāko sniegumu kopš iekļūšanas elitē.

Atgādinām Latvijas izlases ceļu 2009.gada pasaules čempionātā:
25.aprīlī savā pirmajā spēlē Latvija sīvā cīņā ar 2:4 zaudētja ASV. Kaut gan šajā spēlē tika cerēts uz tradicionālo amerikāņu slikto sagatavotību un nesaspēlēšanos, ASV apgāza šo priekšstatu un pelnīti uzvarēja, kaut gan Latvija nezaudēja bez variantiem. 27.aprīlī Latvijā un tās krogos atkal atgriezās „Lielais hokejs”, jo otrajā spēlē Latvija sensacionāli „bullīšos” ar 3:2 uzveica Zviedriju. Tomēr – kā ierasts – trešajā spēlē priekšsacīkstēs atkal bija „būt vai nebūt”: šoreiz Latvija droši, kaut gan ar nelielu pārsvaru 2:0 uzveica Austriju, un iekļuva nākamajā posmā.

Otro etapu Latvija uzsāka ar Edgara Masaļska lieliskas spēles dēļ sasniegtu uzvaru pagarinājumā pret laukuma saimnieci Šveici (2:1), pēc tam tika pārliecinoši "pārbraukts pāri" Francijai (7:1) un saņemts "pēriens" no pašreizējās titula īpašnieces Krievijas (1:6). Šajā brīdī Latvija bija aizvadījusi četras spēles piecās dienās, un sagrāve pret Krieviju tika uztverta saprotoši. Un tad Latvijai bija trīs brīvas dienas, lai labi sagatavotos ceturtdaļfināla spēlei pret Kanādu. Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš lieliski paveica darbu, nevainojami sagatavojot spēlētājus svarīgajam mačam. Tomēr kanādieši apliecināja savu meistarību, kaut gan Latvijas izlasi uzvarēt nenācās viegli...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!