Foto: F64
Latvijas bobsleja pilots Edgars Maskalāns pēc XXI Ziemas olimpiskajām spēlēm Vankūverā skarbus vārdus veltīja Latvijas labākajam pilotam Jānim Miņinam, kurš, pēc Maskalāna vārdiem, nepelnīti ieguva Latvijas labākā sportista titulu, otrdien ziņo laikraksts "Latvijas Avīze".

Maskalāns divnieku sacensībās olimpiskajās spēlēs negaidīti izcīnīja augsto astoto vietu, bet četriniekos ieņēma 11.vietu. Veselības problēmu dēļ nestartējot Miņinam, Maskalāns divniekos brauca ar Miņina divnieku un arī viņa stūmēju Daumantu Dreiškenu, kurš šobrīd ir spēcīgākais Latvijas bobslejā.

"Četrinieku sacensībās mans mērķis bija tikt pirmajā desmitā, tāpēc par 11.vietu gaisā nelēcu – viduvējs rezultāts. Divniekos par astoto vietu nesapņoju, zinot, kāda man tehnika – bobs un slieces. Būtu apmierināts, ja iekļūtu divdesmitniekā," savus startus vērtē Maskalāns.

Runājot par savu nākotni, Maskalāns to saistīja ar bobsleja saimniecības attieksmi pret otro ekipāžu. "Jāapsēžas, jāapdomā dzīve, un tad jau redzēs. Pēdējo divu sezonu laikā manas domas par sportu Latvijā ir mainījušās, arī par sistēmu bobslejā. Ja ir tāda attieksme pret otro komandu, tad Pasaules kausos jāpiedalās tikai vienai ekipāžai. Nav jēgas tērēt nodokļu maksātāju un sponsoru naudu tikai ķeksīša pēc – lūk, mums ir divas ekipāžas. Mēs jūtamies diezgan apdalīti."

"Grūti spriest, kas to nosaka, bet valda princips – visu tikai Miņinam! Uzskatu, ka tas ir tuvredzīgi. Viņam dod visu labāko, mums atstāj pārpalikumu. Šādā situācijā vēl prasīt rezultātu vai kaut ko pārmest – man tas jau ilgāku laiku sēž iekšā," atklāti saka sportists. "Miņinam visu sezonu taupīja slieču komplektu, ar kuru viņš pērn uzvarēja Eiropas čempionātā, bet šosezon tās ne reizi neuzlika, komplekts pat netika nomarķēts. Bet mums pamēģināt nedeva! Viss tikai Miņinam, bet – ar ko viņš ir labāks? Ne ar ko!"

"Kam viņam vajag trīs labus slieču komplektus, ja mačos izmanto vienu vai divus, bet trešais paliek novārtā? Tā ir tuvredzība, padomju sistēmas atliekas. Citās komandās visi ir vienādās pozīcijās," sašutis bija Maskalāns. Pēc viņa teiktā, nav bijusi jēga runāt ar treneri Sandis Prūsi un federācijas vadību, jo "viņi jau pirms sezonas pateica, ka vislabākais tiks pirmajai ekipāžai. Bet tad mums nav jēgas braukt uz Pasaules kausiem, ja nespējam cīnīties par augstām vietām. Mani laikam tur neviens neņem galvā."

Maskalāns arī asi kritizēja Miņinu, kuram pārmeta attieksmi treniņos. "Nezinu, vai žurnālisti uzpūtuši burbuli par Miņinu, vai arī viņš pats jūs apvārdojis. Bet uzskatu, ka pērn viņam nepelnīti piešķīra gada sportista titulu, vajadzēja dot Martinam Dukuram vai arī kādam no stūmējiem – Daumantam, Intaram vai Osim. Tas, kā viņi vasarā trenējas un kā Miņins – tās ir divas dažādas lietas."

"Viņa [Miņina] apgalvojumi, ka divarpus stundas cītīgi trenējas svaru zālē – tās ir pilnīgas muļķības. Neiedziļināšos iemeslos, bet kopš vakardienas mūsu attiecības ir pasliktinājušās. Līdz šim domāju, ka esam diezgan labi draugi," skarbs bija Maskalāns.

Izvairīgs komentārā par šo tēmu bija Latvijas Bobsleja federācijas viceprezidents Zintis Ekmanis. "Pasaules kausu sacensībās Edgars netika tik augstu kā šeit. Viņam laikam ir laba psiholoģiskā sagatavotība, divniekos palīdzēja arī iespēja braukt ar Miņina bobu. Tas pierāda to, cik liela loma ir tehnikai. Mēs nevaram atļauties divus divniekus, arī šo nopirka Latvijas Bobsleja federācijas prezidents Jānis Kols."

Ekmanis arī pieļāva iespēju, ka bobslejā būs lielāka attīstība, jo vēlmi pārkvalificēties par pilotu izteicis viens no labākajiem stūmējiem Oskars Melbārdis. "Tad būs līdzīga ekipāža kā šveicietim Hefti. Tādiem pilotiem ir nākotne. Arī Mihails Arhipovs atkal būs pilots. Mums jāsavāc pietiekami daudz naudas, lai varētu piedalīties arī Eiropas kausos. Tas nodrošinās attīstību, un vispār jātiecas uz augstiem mērķiem. Pa otro desmitu braukāt negribas. Iekniebt kādam vācietim, amerikānim – tās ir foršas sajūtas. Lielvalstīm ir tādi resursi, bet atbrauc latvieši un uzkāpj pjedestālā, savu himnu liek noklausīties."

Ekmanis nemācēja arī teikt, vai Prusis paliks galvenā trenera amatā. "Jāapsēžas, viss jāizanalizē. Domāju, ka Kols būs prezidents, mums izdevies izveidot labu sponsoru kolektīvu, kurā ir saprotoši cilvēki. Ceru, ka sadarbība turpināsies. Dod Dievs Latvijas ekonomikai iet uz augšu, tad arī sportam būs vieglāk."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!