Foto: F64
Latvijas svarcēlājs Viktors Ščerbatihs otrdien, 19.augustā, XXIX Vasaras olimpiskajās spēlēs Pekinā svara kategorijā virs 105 kilogramiem izcīnīja bronzas godalgu, atnesot Latvijai pirmo medaļu Pekinā.

imageFoto galerija

Par Pekinas olimpisko spēļu čempionu kļuva vācietis Matiass Šteiners, pēdējā mēģinājumā paceļot 258 kg, summā savācot 461 kg. Otrais palika krievs Jevgeņijs Čigiševs, kurš summā pacēla 460 kilogramus. Ščerbatihs summa pacēla 448 kg.

Pirmās sacensības notika raušanā, pēc kurām Ščerbartihs ar rezultātu 206 kg bija trešais. Raušanā Ščerbatihs par sākuma svaru izvēlējās 197 kg, ko pirmajā mēģinājumā arī droši pacēla. Otrajā mēģinājumā Ščerbatihs pieteica 203 kg, ko arī pacēla. Trešajā mēģinājumā Ščerbatihs cēla 206 kg, un arī šoreiz Ščerbatihs tika galā ar svara stieni.

Līderis pēc raušanas bija krievs Jevgeņijs Čigiševs, kurš trešajā mēģinājumā pacēla 210 kg. Otrais ar rezultātu 207 kg bija ukrainis Artjoms Udačins, bet ceturtajā vietā ar rezultātu 203 kg bija vācietis Matiass Šteiners.

Grūšanā Ščerbatihs par sākuma svaru izvēlējās 242 kg, ko arī droši pacēla. Līdz ar to Ščerbatihs bija nodrošinājis vismaz bronzas godalgu. Diemžēl, otrajā mēģinājumā Ščerbatihs nezināmu iemeslu dēļ uz podesta neizgāja, līdz ar to mēģinājums bija neveiksmīgs.

Lai cerētu uz augstāku vietu, Ščerbatihs pēdējā mēģinājumā centas pacelt 257 kg. Uz krūtīm Ščerbatihs stieni pacēla, taču ceļoties kājās, Ščerbatihs svaru nenoturēja, un palika trešais.

Svara kategorijā virs 105 kg spēcīgāko grupā startēja tikai septiņi sportisti.

Pirms četriem gadiem Atēnu olimpiskajās spēlēs Ščerbatihs izcīnīja sudraba godalgu, piekāpjoties tikai slavenajam Irānas svarcēlājam Huseinam Rezazade. Toreiz summā Ščerbatihs pacēla 455 kilogramus (205+250 kg), bet Rezazade - 472,5 kg (210+262,5 kg).

Ščerbatihs pēdējos četros gados ir nepārspēts palicis Eiropas čempionātos, bet pagājušajā gadā, nestartējot Rezazade, pirmo reizi arī triumfēja pasaules čempionātā.

Kā zināms, arī Pekinā nestartē Rezazade, kurš ir arī beidzis sportista karjeru, līdz ar to galvenais pretendents uz zeltu Pekinā ir Ščerbatihs.

Ščerbatiha personiskais rekords raušanā ir 210 kg, bet grūšanā - 260 kg.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!