Foto: AP/Scanpix
Slavenās Holivudas aktrises un režisores Andželīnas Džolijas otrā filma "Unbroken" par olimpisko vieglatlētu un Otrā Pasaules kara pilotu Lūisu Zamperini kļuvusi par Ziemassvētkos visvairāk skatīto jauno filmu, vēsta ārzemju mediji.

Filmas scenārija veidošanā piedalījušies brāļi Koeni, un tas balstīts uz Loras Hillebrandas 2010. gadā izdoto grāmatu ar tādu pat nosaukumu. Galveno lomu filmā atveido britu aktieris Džeks O'Konels. Filmas pirmizrādes dienā Ziemassvētkos kases ieņēmumi ASV un Kanādā sasniedza 15,59 miljonus dolāru (12,7 miljoni eiro), kamēr eksperti tai paredzēja tikai deviņu miljonu dolāru peļņu.

Filmas pamatā ir reāli notikumi un personāžs - amerikāņu vieglatlēts Lūiss Zamperini, kurš, būdams 19 gadus vecs, 1936.gada olimpiskajās spēlēs Berlīnē izcīnīja astoto vietu 5000 metru skrējienā un tika uzskatīts par vienu no labākajiem amerikāņu skrējējiem. Sākoties karam, Zamperini pievienojās ASV gaisa kara spēkiem.

1943.gadā Zamperini pilotētā lidmašīna avarēja Klusajā okeānā. Pilots kopā ar komandas biedru 47 dienas dreifēja uz lidmašīnas atlūzas, pārtiekot no putniem un zivīm, līdz viņus izglāba un saņēma gūstā Japānas armija.

Divus gadus Zamperini pavadīja gūstā necilvēcīgos apstākļos, līdz atgriezās ASV, kur viņš kopš 1944.gada tika uzskatīts par bojā gājušu.

1988.gadā Zamperini bija viens no Nagano ziemas olimpisko spēļu lāpas stafetes dalībniekiem, veicot ceļa posmu, kas atradās netālu no vietas, kurā viņš tika turēts gūstā. Zamperini nomira šā gada 2.jūlijā 97 gadu vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!