Foto: Reuters/Scanpix
Etiopijas olimpietis Fejisa Lilesa, kurš Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs ieguva sudraba medaļu maratonā, bet pēc tam veica protestu pret politiskām represijām dzimtenē, pusgadu pēc Olimpiādes pirmoreiz atkal saticis savu ģimeni.

Augustā Brazīlijā Lilesa maratona finišā sakrustoja rokas, simboliski protestējot pret represīvo Etiopijas režīmu, turklāt tādu pat protestu veica arī uz goda pjedestāla. Turpinājumā sportists paziņoja, ka baidās par savu dzīvību un neatgriezīsies dzimtenē, neraugoties uz Etiopijas valdības solījumiem viņu nesodīt.

Pašlaik 27 gadus vecais Lilesa ar pagaidu vīzu dzīvo un trenējas ASV, bet otrdien viņš Maiami atkal saticis savu sievu un divus bērnus, kuriem arī visiem piešķirtas vīzas.

Paziņojumā Lilesa pateicies Dievam un pašai ģimenei, kas bija pacietīga sportiste prombūtnes laikā.

"Esmu tiešām laimīgs redzēt savu ģimeni, tomēr emocijas ir divējādas, jo vienmēr esmu vēlējies dzīvot savā valstī ar visu savu ģimeni un starp saviem cilvēkiem," izteicies skrējējs, uzsverot, ka Etiopijā joprojām turpinās cilvēku apspiešana. "Vēlos būt drošs, ka neesam aizmirsuši miljoniem Oromo cilvēkus un citus etiopiešus, kuri joprojām tiek nogalināti, sisti, ieslodzīti un turēti nabadzībā."

Etiopijas amatpersonas paziņojušas, ka valsts pirmais olimpiskais medaļnieks maratonā kopš 2000.gada Lilesa valstī tiks uzņemts ar atplestām rokām un kā varonis, tomēr pats sportists tam netic. Tikmēr pūļa finansēšanas akcijā Etiopijas skrējēja atbalstam kopš augusta jau savākti 133 000 eiro.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!