Foto: F64
Otrdien ULEB Eiropas kausa izcīņas spēli Ventspilī ar Čehijas čempionu Nimburkas klubu vēl tikai no tribīnes vēros BK "Ventspils" jaunais galvenais treneris, 38 gadus vecais horvāts Silvano Poropats.

Vadīs spēli acīmredzot Guntis Endzels, jo Agris Galvanovskis vairs nav Latvijas čempionu galvenais treneris. No sev atvēlātajiem četriem gadiem jaunas un galvenokārt uz Latvijas spēlētājiem balstītas komandas veidošanai, kas Galvanovskim tika piešķirti, viņš nostrādāja pussezonu. Kaut gan Ventspils kluba vadība apgalvo, ka tā neatsakās no savas iepriekšējās koncepcijas, diezin vai tas būs iespējams.

Celt jauno treneri debesīs vai nopelt viņu varēs tikai pēc viņa darba. Gandrīz Galvanovska vienaudzis horvāts ir pieredzējušāks treneris, jo četras sezonas vadīja Vācijas klubu no Ludvigsburgas, vienreiz aizkļuva ar to līdz Vācijas basketbola līgas pusfinālam, bet 2006./2007. gada sezonā tika atzīts par labāko līgas treneri. Bijušās Dienvidslāvijas basketbola skolas produkts, kas jau vien ir stereotips tam, ka basketbolā zinošs cilvēks. Bet... Ludvigsburgā viņam bija viena situācijā, bet Ventspilī ir un - ja patiešām nemainās kluba koncepcija - būs krasi atšķirīga situācija. Vācijas basketbola līgas klubos galvenokārt spēlē ārzemnieki (amerikāņi), neviens tur nenodarbojas ar jauno talantu skološanu vai vismaz par vienu no prioritātēm to noteikti neizvirza, jo galvenais ir rezultāts un augsta vieta.

Ir vēl tāda lieta, kā trenera CV, kurā Poropatam ir pāris labi ieraksti un diezin vai viņš piekrita kļūt par BK "Ventspils" galveno treneri bez domas papildināt savu CV ar jauniem sasniegumiem nevis ar atmiņām, ka kādreiz kādu laiku ir bijis tā vai cita basketbolista treneris Ventspils komandā. Nav iespējams vienlaicīgi meklēt un audzināt jaunos talantus un gūt titulus. Tā nenotiek pat bijušajā Dienvidslāvijā, piemēram, Serbijā un Horvātijā, kur basketbola talanti skaita un kvalitātes ziņā ir pietiekamā daudzumā (pat pāri paliek), izpārdodot savus izskolotos audzēkņus Eiropas bagātākajiem klubiem, pirms tam sasniedzot ar tiem pat Eirolīgas izslēgšanas turnīru, minēto valstu klubi atkāpjas no iegūtajām pozīcijām un sāk visu no jauna. Turklāt tur nākamie jaunie talanti ir Eiropas vai pasaules čempionātu uzvarētāji vai medaļnieki dažādās vecuma grupās, par basketbola talantu atrašanas un skološanas sistēmu Serbijā nemaz nerunājot.

Ja reiz Ventspils klubam paliek spēkā uzvara LBL čempionātā un iekļūšana BBL finālčetriniekā, tad tieši to jaunais galvenais treneris pirmām kārtām arī centīsies paveikt, bet kādā veidā - redzēsim. Nebūs tā, kā notiek pasakās pēc līdakas pavēles vai burvju mājiena - atnāk jauns treneris un visi pēkšņi sāk spēlēt ievērojami labāk, komanda pārvēršas līdz nepazīšanai. Ārzemju trenerim pirmajā vietā ir viņa CV jeb reputācija (tas nav nekas nosodāms) nevis vietējo talantu audzināšana. To savulaik, piemēram, nedarīja Ramūns Butauts, būdams Rīgas ASK galvenais treneris un turēdams uz rezervistu soliņa jaunos mūsu basketbolistus, to nedara mūsu treneri ārzemju klubos, jo viņiem ir jāsasniedz rezultāts, ko prasa kluba vadība, viņiem jāgūst jauni ieraksti savā trenera dosjē, lai kāptu pa karjeras kāpnēm arvien augstāk vai kaut vai nepaliktu ilgāku laiku bez darba, ja tiks atlaisti no pašreizējā kluba. Poropatam ir tikai 38 gadi un viņš ir vēl tikai uz pirmajiem savas trenera karjeras pakāpieniem, tā ka nebūsim naivi - treneris, kurš nesen skolojies Romas "Lottomatica" un Stambulas "Fenerbahce", cer ar laiku tamlīdzīga līmeņa klubos arī strādāt un tieši tāpēc viņam vajadzīgi panākumi vispirms ar zemāka līmeņa komandām. Tiešai tagad - ar BK "Ventspils". Tieši tas ir primārais un viss pārējais tam pakārtots vai pat upurēts (piemēram, vietējo jauno talantu skološana). Vai jau tuvākajā laikā Ventspilī ieradīsies jauni ārzemju spēlētāji (piemēram, horvāti, par ko aizkulisēs jau mēļo), bet dažiem pašu jaunajiem spēlētājiem būs jāpaliek rezervistu soliņa tālākajā galā, tribīnē vai jāpārceļas uz "Ventspils augstskolas" komandu? Līdz pavasarim jeb izšķirīgajām spēlēm vēl ir laiks un tas arī rādīs, kā būs.

Tā vien šķiet, ka labās spēles pašā sezonas sākumā ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā pret tobrīd vēl jēlo Trevīzo "Benetton" radīja pārlieku eiforiju ne tikai dažos spēlētājos, bet arī (un pat vēl lielāku) kluba vadībā. Nu tik tagad būs! Nebija un nekas dižens vēl objektīvi arī nevarēja būt, kaut gan nevar noliegt, ka pašreizējais Ventspils komandas sastāvs nav tik slikts, cik sliktas bija dažas tās spēles. Kā būtu bijis pavasarī - to mēs nekad neuzzināsim, jo komandai jau ir cits galvenais treneris un tagad, ja vien būs vēlēšanās, visu neizdošanos varēs novelt uz bijušo treneri.

Būtu tikai apsveicami, ja Silvano Poropatam izdotos izveidot Ventspilī labu Eiropas līmeņa komandu, bet ļoti negribētos, lai pavasarī vai pēc gada ventspilniekiem atkal būtu jāmeklē cits galvenais treneris un atkal jāmaina koncepcija, stāstot, ka tagad veidosim komandu, kas balstīsies galvenokārt uz pašu spēlētājiem un kā reizē ar komandu augs arī jauns pašmāju treneris. Lai šoreiz izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!