Pasaules kausa izcīņas pirmajā posmā Kalgari Jānis Miņins /Daumants Dreiškens ieņēmuši desmito vietu, kas nav slikti sezonas startam. Zinot nelielās veselības problēmas un startēšanu no otrās grupas, rezultāts ir atbilstošs pašreizējām spējām. Kārtējo reizi Kalgari ātrākais bija vācu pilots Andrē Lange, kaut treniņos viņš nebūt necentās parādīt maksimālo.

Priecē ātrums

Jau treniņos Latvijas pilots Jānis Miņins atzina, ka bobs pēc šādiem tādiem uzlabojumiem un eksperimentiem ar sliecēm beidzot sāk uzrādīt dzīvības pazīmes. Skaidrs, ka treniņos visi taupa spēkus ieskrējienā, tāpat eksperimentē virāžās, taču boba labākais raksturlielums ir tā paradītais ātrums. Beidzot arī divnieks sācis slīdēt kā nākas un to apliecina arī sacīkšu rezultāti. Dalīta desmitā vieta ar Kanādas otro ekipāžu, turklāt tieši beigu ātrums mūsu bobam bija viens no vislielākajiem. Otrajā braucienā šajā ziņā tika apsteigti pat visi līderi, Andrē Langi ieskaitot.

Bobslejs sastāv no vairākiem komponentiem, taču tehnikas jomai tomēr milzu nozīme. Sezonas sākumā Jānis Miņins vēl cīnās ar dažādiem savainojumiem un savu labāko fizisko formu prognozēja pēc Jaunā gada. 19.un 16.laiks starta ieskrējienos to apliecina, taču trasē jau ir krietns progress. Abiem ar Daumantu Dreiškenu labs balanss, neslikta slieču slīdēšana un sarežģītākās trasēs var gaidīt arī krietni labākus rezultātus. Sezonas startā galvenais ir iekļūt pirmajā grupā un sākumā tas ir iedevies.

Andrē Langes kārtējā uzvara Kalgari nepārsteidz, toties negaidīta ir viņa labā fiziskā forma . Jā, Kevins Kuske ir ļoti spēcīgs un ātrs stūmējs, taču pagājušajā sezonā divniekos reti kad Langem pašam bija tik ātrs ieskrējiens - liekais svars un paretam arī pīpēšana to neveicināja. Visbiežāk viņš dažu citu favorītu pārspēja trasē, šoreiz otrādi - Stīvens Holkombs braukšanas ziņā bija pat ātrāks.

Ko nozīmē izcils bobs un ideālas slieces kārtējo reizi pierādīja austrietis Volfgangs Štampfers - startā ne īpaši ātrs , tomēr beigās trešā vieta kopvērtējumā. Tiesa, uz trešo vietu šoreiz tikpat labi pretendēja vēl vismaz piecas ekipāžas un tas pierāda, kas daudzi sezonas startā uzrāda visai līdzīgu sniegumu.  Simones Bretaco un Aleksandra Zubkova ekipāžām šoreiz gana labs starta ieskrējiens, bet  ne tik veiksmīga trases izbraukšana un varbūt arī slidas.

Četriniekos jau apetīte cita

Naktī uz svētdienu Kalgari trasē sacensības četriniekos un te latviešu bobslejisti jau ir medaļu pretendentu vidū. Treniņi šo tendenci apstiprināja, kaut šādi grūti salīdzināt ar konkurentu iespējām, jo te daudz kas atkarīgs no starta izlozes, laika apstākļiem un ledus kvalitātes. Sacīkstēs pirmais desmitnieks brauks relatīvi daudz vienādākos apstākļos un tad jau arī redzēsim patieso spēka samēru.

Kanādā Latvijas četriniekā kopā ar Jāni Miņinu startēja Daumants Dreiškens, Oskars Melbārdis un Intars Dambis, rezervē ir vienīgi universālais Mihails Arhipovs.  Salīdzinoši ar pērno sezonu, divas izmaiņas, jo Aināru Podnieku un Reini Rozīti joprojām nomoka savainojumi. Starta ieskrējiena ātrums arī šādā sastāvā ir ļoti labs un jācer arī uz teicamu  aerodinamiku trasē, kas nav mazsvarīgs faktors četriniekos.

Andrē Langes ekipāža noteikti būs viena no favorītēm arī četriniekos, taču šajā elementā ļoti spēcīgi ir arī krievi, tāpat šveicieši un amerikāņi. Laika izteiksmē diezin vai labākos bobus šķirs liela atstarpe, tādēļ milzu nozīme būs ikvienam sīkumam. Par laimi, Latvijas ekipāža startē pirmajā grupā, kas garantē gandrīz vienādus apstākļus ar pārējiem.

Sievietēm pirmajā posmā Kalgari brīnumi nenotika un Aiva Aparjode / AnitaKoziča ieņēma 16.vietu. Japānietes apsteigtas, visām parējām zaudēts, taču Aivai tie tomēr bija pirmie mači Kalgari. Svarīgi, ka tuvākām konkurentēm nav pārāk liels pārsvars pār mūsējām.

Četrinieku sacīkšu tiešraide vienos  naktī no sestdienas uz svētdienu krievu TV kanālā "Planeta Sport" .Braucienus tiešraidē varat redzēt arī oficiālajā federācijas mājas lapā www.bobsleigh.com 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!