Pasaules kausa pirmā posma sacīkstēs bobslejā četriniekos Jāņa Miņina pilotētais kvartets ieņēmis piekto vietu. Gana labs sasniegums, ņemot vērā palēno starta ieskrējienu, jo šajā svarīgajā elementā latvieši zaudēja līderiem 0,15 un pat 0,20 sekundes katrā braucienā. Iemesls – paša pilota cīņa ar dažādām mikrotraumām.

Zaudējam startā

Kalgari ļoti labi atklāja šīs sezonas pretendentus uz godalgām četriniekos, kaut arī dažādās Eiropas trasēs vēl papildus jāpieskaita  viena otra Vācijas un Šveices ekipāža. Amerikāņa Stīvena Holkomba pilotētais četrinieks divu braucienu summā par 0,1 sekundi pārspēja vācieša Andrē Langes kvartetu, kaut Kalgari trase vienmēr bijusi iecienīta Langem un arī startā abos braucienos vācieši bijā ātrāki. S.Holkomba bobs nesas uz nebēdu un pēc Toda Heisa aiziešanas no bobsleja amerikāņiem ir skaidrs ar ko visvairāk jāstrādā, lai cerētu uz medaļu Vankūveras Olimpiskajās spēlēs 2010. Neaizmirsīsim, ka S.Holkombs ir Jāņa Miņina vienaudzis (abiem 27) un viņam ir visas cerības vēl vairākus gadus būt pasaules elitē.

A.Langes četrinieks otrais, trešais kanādietis Pjers Luders, tālāk  krievs Jevgēņijs Popovs un tad arī mūsējie Jānis Miņins/Daumants Dreiškens/Oskars Melbārdis/ Intars Dambis. Aiz latviešiem pašreizējais pasaules čempions četriniekos šveicietis Ivo Rūegs, krievu talants Aleksandrs Zubkovs, austrietis Volfgangs Štampfers - vai būtu iemesls sūdzēties? Līdzjutēji vienmēr cer uz to maksimālo, taču objektīvi ar tādu  starta ieskrējienu bija grūti augstāk tikt. Kalgari startam noteikti ir lielāka nozīme nekā , teiksim, Leikplesidā vai Kortīnā, tādēļ rezultāts būtībā ir ne tikai likumsakarīgs, bet pat cerības rosinošs.

Kas tad ir noticis ar mūsējiem startā? Kopumā ar puišiem nekas traģisks, maksimālā fiziskā forma tiek plānota pēc Jaunā gada uz Eiropas un arī Pasaules čempionātu. Vēl nesen visai smagi fiziskie treniņi ( arī Kalgari), kaut galvenais iemesls pašreiz ir pilota Jāņa Miņina cīņa ar dažādām mikrotraumām. Mugura liek sevi manīt,  tas atsaucas arī uz kājām un tādēļ sevi ir jāpietaupa. Vērīgākie līdzjutēji TV pārraidēs "Planeta Sport" vai arī tiešraidē bobsleja oficiālajā mājas lapā noteikti jau divniekos ievēroja dīvaino Latvijas startu. Jānis Miņins izdara tikai kādus 10 -11 ieskrējienu soļus un lec bobā, kamēr vairums konkurentu 15 -16. Saprotams, ka stūmējam līdz ar to ir vēl lielāka slodze, turklāt bobs ar vai bez pilota iekšā arī sver stipri atšķirīgi. Četriniekos tas nav tik izteikti, jo pilotam ir jāskrien īsāka distance, kaut arī te jūt to divu , trīs soļu atšķirību.

Latvieši pārtaisa bobu

0,2 zaudētas sekundes ik starta ieskrējienā Vācijas pirmajai ekipāžai, 0, 15 - pārējiem līderiem un divu braucienu summā tas dod attiecīgi 0,4 un 0,3 sekundes. Tādu starpību atgūt var tikai ar izcilu braukšanu, ideālu bobu un sliecēm. Priecē, ka mūsu četrinieks pašā trasē tikai nedaudz zaudē Holkombam, brauc vienā līmenī ar Langes un Ludera ekipāžām, ir jau ātrāks par Popova un pārējiem četriniekiem. Protams, medaļas dod finišā, taču īstenībā vienmēr labāk, ka ir rezerve startā nevis bobs un slieces katastrofāli neiet.

Četrinieks jau labi gāja arī pagājušo sezonu , turklāt šogad priecē arī divnieka uzrādītais ātrums. Te īpaši jāuzslavē izlases treneris Sandis Prūsis, kuram pašam ir liela pieredze bobu būvniecībā. Viņš vasarā izjauca "Singer" divnieku līdz pēdējai skrūvītei , apskatījās kas un kā un konstatēja pārsteidzošu faktu. Viena svarīga detaļa esot bijusi pavisam netipiski iemontēta un vācieši laikam gribējuši izdarīt eksperimentu - sak, pamēģināsim šitā un apskatīsimies kā ies trasē. Negāja un līdz ar to viņu eksperiments sevi neattaisnoja, bet izmēģinājuma trusītis( Latvijas bobslejisti), tomēr sveiks un vesels izkļuva no būra. Te vietā būtu secinājums - uzticies citiem, bet tomēr pats pārbaudi, jo neba jau konkurentiem vācieši  uztaisa to ideālo bobu, kaut arēji tam nav kur piesieties. Mūsējie paši ir spēcīgi bobu ražotnes jomā, taču nepietiek ne laika, ne resursu, ne arī īsti vairs iekārtu, taču pārbaudīt , uzlabot - tas būtu optimālais variants.

Visa bobsleja saime jau no Kalgari devusies uz Soltleiksitiju ASV, kur nākamās nedēļas nogalē otrā posma sacīkstes. Pērn Soltleiksitijā jau izdevās kāpt uz goda pjedestāla un cerības šajā īpatnējā trasē noteikti ir labākas nekā Kalgari. Uzlabosies veselība, uzlabosies starta ieskrējiens, kaut nedēļas laikā vēl uz brīnumiem neariet. Labākā vēsts līdzjutējiem un arī pašiem sportistiem ir tā, ka pašas bobsleja kamanas neslīd slikti un uzrādītais ātrums trases lejasdaļā priecē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!