Pasaules kausa izcīņas sezona bobslejā pēc Jaunā gada pārtraukuma atsāksies Kortīnas d'Ampeco trasē Itālijā. Ļoti sarežģīta, bīstama un pat brutāla trase, kurā atļauts braukt vienīgi ar bobiem. Tieši tādēļ skeletona sacensību šīs nedēļas nogalē nebūs (žēl, Sigulda nav ieplānota), toties bobslejā reizēm šķīdīs dzirksteles pat tiešā nozīmē.
Bīstama, bet veiksmīga

No mūsdienu trasēm Kortīna laikam tomēr ir visbīstamākā, kaut piedzīvot kritienus bieži nākas arī Altenbergā vai Leikplesidā. Varbūt arī Kortīnā bobi tik bieži neapgāžas (trase te daudzās vietās ir nedaudz šaurāka, ar augstiem betona bortiem), toties pilnīgi "tīri" Kortīnu laikam gan nespēj izbraukt neviens. Bobu atsišanās pret bortiem ir ierasta lieta, reizēm pat  trases beigu daļā dzirksteles izlec, jo ledus ne vienmēr ir augstu uzaudzēts uz betona sienas. Redzēt ko trasē Kortīnā esot grūti, te ir vienkārši jābrauc ar izjūtām , turklāt drosmīgi un bezbailīgi. Kortīnā nedaudz mazāka loma tehniskajam inventāram un starta ieskrējienam , toties lielāka - pašai braukšanas mākai .

Latvijas bobslejistiem Kortīna jau izsenis bijusi veiksmīga, turklāt visām  paaudzēm. Uz goda pjedestāla vairākkārt te stāvējis izlases treneris Sandis Prūsis, tagadējais līderis Jānis Miņins tieši šajā trasē kļuvis par divkārtējo pasaules junioru čempionu. Neaizmirsīsim vēl S.Prūša iepriekšējos darba gadus Itālijas izlasē, kas arī dod papildus zināšanas tieši šīs valsts trasēs.

Šogad Latvija atkal tiks pārstāvēta ar divām ekipāžām gan divniekos, gan četriniekos. Edgars Maskalāns visai veiksmīgi nobrauca pirmos trīs Eiropas kausa izcīņas posmus

( pat kāpa uz goda pjedestāla) un treneri izšķīrās par viņa iesaistīšanu pirmajā komandā. Mihails Arhipovs  atkal mēģinās sevi apliecināt Eiropas kausā un abu jauno pilotu starpā sākusies nopietna konkurence par tiesībām startēt pasaules čempionātā.

Pašlaik mūsu Ahileja papēdis ir daudzie savainojumi, jo reizēm izlases rindas pat atgādinājušas lazareti. Par laimi, nelielais pārtraukums ir nācis par labu un jau Eiropas posmos izlasē atgriezīsies mūsu stūmēji Ainārs Podnieks un Reinis Rozītis, kuri startēs Edgara Maskalāna četrinieka komandā ( jādomā, vēl Kristaps Kalniņš). Viena no problēmām otrajam četriniekam varētu būt starta ieskrējiens un sasēšanās, jo šādā sastāvā puiši tomēr startē pirmo reizi kopā. Tieši tālab E.Maskalāns lielāku vērību treniņos veltīja četriniekiem un sasēšanās tehnikai. Progress ir , taču vienā braucienā ceturtdien gan ar bobu lejā nobraukuši tikai trīs...

Līderi uzmanīgi

Jānis Miņins šajā posmā startēs ar tiem pašiem stūmējiem kā Ziemeļamerikā - divniekos ar Daumantu Dreiškenu, četriniekos vēl Oskars Melbārdis un Intars Dambis. Nesenajos testos Daugavas stadiona manēžā janvāra pašā sākumā tieši Intars Dambis izrādījies tas ātrākais vīrs mūsu komandā. Oficiālajos treniņos mūsējiem negāja slikti, kaut pēc to rezultātiem vēl nevar objektīvi spriest par spēka samēru. Visi konkurenti nebrauc viens aiz otra, turklāt daži vienu dienu startē ar četriniekiem, daži ar divniekiem.

Divniekos Jāņa Miņina ekipāža stabili turējās pirmajā desmitniekā un labākajos braucienos tālu nav arī Edgars Maskalāns. Sākums gan nebija viegls un trešdien pirmajā braucienā E.Maskalāns kopā ar Kristapu Kalniņu piedzīvoja kritienu. Par laimi, bez smagām sekām. Todien krita arī itālieša Fābricio Tozīni pilotētais četrinieks. Kortīnas trase un it īpaši Kristalo virāža ir grūti atminama mīkla. Četriniekos J.Miņina kvartets jau sevi pieteicis favorītu pulkam, vienā no treniņu dienām uzrādot arī labāko laiku . Kortīnā ļoti labi brauc krievi, tāpat Itālijas pilots Simone Bertaco, toties pagaidām nekā spīdoša divu sezonas līderu Stīvena Holkomba un Andrē Langes sniegumā. Varbūt abi favorīti nedaudz pietaupās, mazāk riskē, jo pēc pusotra mēneša jau pasaules čempionāts.

Kortīnā startēs arī mūsu dāmu ekipāža, treniņos Aiva Aparjode atkal brauca kopā ar Janiku Dzeguzi un nemaz tik slikti negāja. Latvijas ekipāža allaž bija otrā desmitnieka sākumā un tas jau ir cerīgāk nekā sezonas ievadā. Neapstrīdama favorīte sievietēm ir vāciete Sandra Kiriasis, taču labi te brauc arī itālietes un amerikānietes. Sievietēm sacīkstes notiks jau piektdien, kamēr vīriešiem sestdien un svētdien.

Sestdien paredzēti divi braucieni divnieku ekipāžām, svētdien - četriniekiem. Pirmo reizi šajā sezonā visus braucienus varēsit skatīt arī LTV 7 tiešraidēs - sestdien un svētdien pulksten 10.00 un 12.00. Turēsim īkšķus par mūsējiem un nepalaidīsim garām šo lielisko izrādi - Kortīna d'Ampeco Dolomītu Alpos ir lielisks kalnu kūrorts   ar senu un ļoti īpatnēju bobsleja trasi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!