Pasaules kausa izcīņā bobslejā un skeletonā otrais sezonas posms notiks Soltleiksitijas Olimpisko spēļu trasē Parksitijā. Nevarētu teikt, ka tieši šeit Latvijas skeletonistiem un bobslejistiem būtu bijuši ļoti izcili panākumi, tomēr pērn Jāņa Miņina pilotētais četrinieks kāpa uz goda pjedestāla. Aizvadītie treniņbraucieni parādīja, ka bobslejā būs tie paši favorīti, kas pirms nedēļas Kalgari un arī skeletonā visdrīzāk dominēs Ziemeļamerikas sportisti.

Eksperimenti vēl turpinās

Parksitijā pēdējās dienās pieturas visai silts laiks , kas diemžēl nav tas labākais Latvijas bobslejistiem( pareizāk - bobu sliecēm). Šādos apstākļos ideālām sliecēm ir vēl lielāka loma nekā aukstumā un bobsleja lielvalstis pirms sezonas noteikti izmēģinājušas krietni vairāk slieču komplektu. Cita lieta, ka nomarķēt sezonai var tikai attiecīgu daudzumu, taču Vācijai, ASV, Kanādai, Šveicei un arī Krievijai bija daudz vairāk iespēju inventāru izmēģināt. Izklausās pēc attaisnojuma, bet bobslejā nav sīkumu. Katrs sīkums ir sekundes simtdaļas vai pat desmitdaļas trasē un pie līdzīgas braukšanas un arī starta ieskrējiena tas izšķir ļoti daudz.

Treniņos reti kura ekipāža bobus iestūma ar pilnu svaru, ja nu vienīgi tajās komandās, kur vēl pastāv iekšējā konkurence. Divniekos Jānis Miņins kopā ar Daumantu Dreiškenu visbiežāk ir ap desmito vietu un tieši tāds iznākums bija arī pirmajā posmā Kalgari. Par laimi, pats "Singer" divnieka bobs pēc pārbūves vasarā iet krietni labāk, taču vēl īsti atlabis nav mūsu pilots. Jānis Miņins cīnās ar dažādiem savainojumiem un sāpošā mugura atstājot iespaidu arī uz starta ieskrējienu. Gaidīt brīnumus Soltleiksitijā nevajadzētu, galvenais uzdevums ir noturēties pirmajā starta grupā un tas mūsējiem būtu pa spēkam. Diezin vai kāds cits spēs iejaukties Andrē Langes, Stīvena Holkomba un Pjēra Ludera pilotēto ekipāžu cīņā, kaut ar ideālu tehniku  tas ir iespējams ( Volfgangs Štampfers Kalgari).

Četriniekos ir vairāk reālu pretendentu uz godalgotajām vietām un viņu vidū arī Jānis Miņins/Daumants Dreiškens/Oskars Melbārdis/Intars Dambis. Divu stūmēju maiņa salīdzinot ar pagājušo sezonu, taču pamazām arvien vairāk tiek atstrādāta sasēšanās bobā. To maksimāli labi uztrenēt var tikai trasē vai ledus estakādē, tādēļ jau kuro gadu aktuāls ir starta estakādes celtniecības jautājums. Kā nav mums tādas estakādes, tā nav, kaut tas būtu labs ieguldījums nākotnes vārdā. Vispār jau dažreiz var brīnīties par puišu iespēto starta  ieskrējienā, jo Latvijā taču arī vieglatlētikā trūkst labu atlētu, bet tieši no šī sporta veida nāk vairums labāko bobsleja stūmēju visā pasaulē. Mums nav tik ātru skrējēju kā dažās citās valstīs, tomēr reizēm ( it īpaši četriniekos) izdodas sasniegt ļoti labu starta ātrumu.

Pēc tagadējā reglamenta pirms sacīkstēm pilotiem izdodas aizvadīt pa trim braucieniem divniekos un trim - četriniekos, turklāt dienas laikā nākas variēt - vispirms ar vienām, tad otrām kamanām. Nu ir par diviem treniņbraucieniem mazāk un tas saistīts ar lielo dalībnieku skaiti kopā -  ir taču arī dāmu bobslejs un skeletons. Šoreiz Parksitijā Jānis Miņins veica četrus braucienus ar divnieku un tikai divus ar četrinieku. Kā teic izlases treneris Sandis Prūsis, tas vairāk saistīts ar slidu izvēli, jo divniekos mums ir divi aptuveni līdzīgi komplekti un gribējuši notestēt, kurš tad iet labāk. Treneris atzīst, ka trases vidusdaļā labirintos vēl esot pa kļūdiņai, kaut lielākās galvassāpes sagādā laika apstākļi un ledus kvalitāte. Silts ir visu laiku, taču ledus te esot krietni sasaldēts, te atkal diezgan mīksts.

Četriniekos Parksitijā sevi ļoti labi pieteikušas Krievijas ekipāžas, turklāt visas trīs. Pieskaitām vēl vāciešus, šveiciešus, amerikāņus un kanādiešus un tas jau nozīmē sīvu cīņu pat par iekļūšanu labāko desmitniekā. Viena kļūda un vari atvadīties no cerības uz godalgotajām vietām.

Skeletonā Eiropa zaudē

Skeletonā savas trases priekšrocības varbūt ir pat vēl izteiktākas nekā bobslejā. Jau tā ziemeļamerikāņi ir ļoti spēcīgi, kur nu vēl savās mājās. To lieliski apliecināja pirmais posms Kalgari un kaut ko līdzīgu var sagaidīt arī Parksitijā. Martina Dukura iekļūšana labāko skaitā pirms nedēļas jau bija milzu sasniegums, jācer, ka ko līdzīgu viņš vai arī brālis Tomass Dukurs paveiks arī Parksitijā. Amerikāņi te ir rūpīgi piebraukuši katru virāžu un Parksitijas labirintos eiropiešiem ( īpaši vīriešiem) neklājas viegli.

Līdzīgi ir arī bobslejā, kaut vācietes var pretendēt uz uzvaru jebkurā no trasēm. Aivai Aparjodei kopā ar Anitu Koziču treniņos gāja visādi, taču jaunā trasē vienmēr grūti pierast, tādēļ pozitīva ir pati tendence nobraukt arvien labāk. Aiva arvien vairāk sāk pierast pie bobsleja, jo te tomēr citas trajektorijas un stūrēšana nekā kamaniņu sportā. Grūti salīdzināt kur filigrānāka, taču atšķirīgas noteikti.

Pasaules kausa izcīņas otrais posms atkal sāksies ar skeletonu un vīriešiem tiešraidi varēsit skatīt ceturtdien no 22.00 krievu satelīta kanālā "Planeta Sport". Piektdien bobslejs sievietēm ( no 23.00), savukārt vīriešu divnieku ekipāžas startēs tikai trijos  naktī uz sestdienu . Četriniekos pirmais starts sestdienas pašā vakarā, pusnaktī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!