Foto: Publicitātes foto
Lerijs Brauns tika atlaists. Vai jūs zināt, cik bieži šis teikums vai variācija par šo tēmu ir rakstīta? Pēdējo 38 gadu laikā 13 reizes!

Pēdējā šīs tēmas versija nāca ne no viena cita, kā, iespējams visu laiku labākā NBA spēlētāja Maikla Džordana, kurš ir lielākais akcionārs Šarlotas "Bobcats" komandā – komandā, kas aprīlī pirmo reizi iekļuva NBA "play off". Un komanda to paveica Brauna vadībā.

Braunam pagājušā sezona bija otrā "Bobcats" vienībā, kas "play off" pirmajā kārtā bez ierunām ar 0-4 zaudēja Orlando "Magic". Vasarā "Bobcats" ļāva uzbrūkošajam aizsargam Reimondam Feltonam kā brīvajam aģentam atstāt komandu (uz Ņujorkas "Knicks") un, praktiski neko neiegūstot, aizmainīja centru Taisonu Čandleru uz Dalasas "Mavericks". Rezultātā "Bobcats" ir trešais sliktākais uzbrukums visā NBA, un Brauns sāka publiski izteikties, ka spēlētāji viņā vairs neieklausās.

Pēc pirmdien piedzīvotā zaudējuma ar 33 punktiem vienai no vājākajām komandām Vašingtonas "Wizards" otrdien nākamajā mačā pret Oklahoma "Thunder" pēdējā ceturtdaļā vienu posmu zaudēja ar 3:25 un visā mačā piekāpās ar 18 punktu starpību. Nākamajā rītā Džordans atlaida Braunu.

"Es viņu vēroju ceturtajā ceturtdaļā. Viņš izskatījās pēc tāda, kurš vēlētos tikt atlaists un atbrīvots no ciešanām," trešdien Ņujorkā dažas stundas pēc Brauna atlaišanas man teica viens no "Thunder" organizācijas.

Starp citu, Ņujorka bija viena no Brauna kā NBA trenera visapkaunojošākām, bezspēcīgākām darba vietām. Darbs tur ilga tikai vienu sezonu 2005./2006.gados, 82 spēlēs gūtas tikai 23 uzvaras, viņš zaudēja arī ietekmes cīņā ar Aiziju Tomasu, un tika atlaists. Interesanti, ka viņa atlaišana nenotika vairākas nedēļas pēc sezonas, lai gan visiem Ņujorkā jau maijā un jūnijā bija skaidrs, ka Brauns zaudēs darbu kuru katru brīdi.

Ātri varu pastāstīt sīkāk par dažiem atgadījumiem.

Viens no divainākajiem Ņujorkas mediju atgadījumiem bija tad, kad Brauns kopā ar Tomasu (tobrīd "Knicks" prezidentu) vēroja NBA pirmsdrafta treniņus. Taču abi vīri savā starpā nerunāja, un "Knicks" arī aizliedza Braunam runāt ar žurnālistiem.

Komandas izpildījumā šādas šarādes turpinājās vairākas nedēļas, tāpēc "Knicks" komandas notikumus atspoguļojošie masu mediji nolēma atvērta savdabīgu "telšu pilsētiņu" netālu no pieejas uz auto stāvvietu, jo to sevišķos gadījumos izmanto spēlētāji un treneri. Vienu pēcpusdienu Brauns nolēma apstāties pie žurnālistiem un papļāpāt. Viņš apstājās, attaisīja vaļā auto logu un pateica nu jau leģendārus vārdus: "Jūtos kā staigājošs mironis".

Drīz pēc tam Brauns tika atlaists, bet "Knicks" izmantoja Brauna izteicienu strīdā par kompensāciju, kas viņam pienākas par 41 miljonu vērtā piecu gadu līguma laušanu. "Knicks" uzskatīja, ka Brauns ir pārkāpis noteikumus, jo runājis ar žurnālistiem bez preses sekretāra klātbūtnes. Brauns piekrita 19 miljonu kompensācijai, tad bija Filadelfijas "76ers" konsultants pirms kļuva par "Bobcats" galveno treneri.

Ņemot vērā arī šīs sezonas statistiku, NBA karjeras laikā Brauns ir izcīnījis 1098 uzvaras un piedzīvojis 904 zaudējumus. Tikai pieci treneri – Dons Nelsons, Lenijs Vilkenss, Pets railijs, Džerijs Slouns un Fils Džeksons – ir guvuši vairāk uzvaras.

Brauns tāpat ir trenējis Detroitas "Pistons" (divus gadus), "76ers" (sešus gadus), Indianas "Pacers" (četrus gadus), Losandželosas "Clippers" (pusotru gadu), Sanantonio "Spurs" (trīsarpusi sezonas), Ņūdžersijas "Nets" (divus gadus), Denveras "Nuggets" (pieces gadus) un Karolīnas "Cougars" (ABA līgas komandu divus gadus). NCAA līmenī viņš treneja arī UCLA (divus gadus) un Kanzassitiju (piecus gadus). Savā trenera debijā Deividsonas Universitatē viņš atkāpās vēl pirms bija aizvadīta pirmā spēle.

2004.gada Atēnu olimpiskajās spēlēs Brauns bija ASV izlases treneris, par ko ir vēl viens stāsts. Belgradā, kur ASV izlase aizvadīja pārbaudes spēli, es un vēl viens žurnālists tikāmies ar Braunu un viņa palīgu Gregu Popoviču pie vīna glāzes viesnīcā. Es Braunam pateicu, ka Stefons Mārberijs pirms tam kritizējis Brauna trenera darba stilu, un Brauns strauji vēlējās visu sīki zināt. Pēkšņi viņš atvainojās un atstāja bāru, sev līdzi aizraujot arī Popoviču. Jau pēc brīža manā mobilajā tālrunī atskanēja zvans no Popoviča prie4kšnieka Sanantonio "Spurs" sistēmā, kurš lūdza Mārberija izteikto apgalvojuma publikāciju kopiju. Pēc divām dienām Brauns centās padzīt Mārberiju no izlases, bet šo informāciju tikai atklāja ASV Basketbola federācijas pārstāvji. Pēc tam olimpiskajās spēlēs ceturtdaļfinālā Mārberijs neievēroja Brauna norādījumus un guva 31 punktu, labojot ASV izlases rezultativitātes rekordu, kas piederēja Spenseram Hejvudam un Čārlzam Bārklijam. ASV izlase šajā mačā uzvarēja Spāniju, taču nākamajā mačā amerikāņi zaudēja Argentīnai, bet spēles lielāko daļu uz soliņa nosēdēja Lebrons Džeimss, Dveins Veids, Karmelo Entonijs un Emairs Studemairs.

Par Braunu varētu izstāstīt vēl vismaz 10 līdzīgus gadījumus, bet ir taču arī citi jaunumi:

* Ziemassvētkos NBA piedāvaja īpašas spēles, kuras tika translētas pa visu ASV. Centrālajā mačā Lebrons Džeimss un Kobe Braiants apmainījās "laipnībām", bet Maiami "Heat" pieveica NBA čempionus Losandželosas "Lakers" ar 96:80. Džeimss, spēlējot sarkanos sporta apavos ar zaļām kurpju šņorēm, guva "triple double" (27 punkti, 11 atlēkušās bumbas, 10 rezultatīvas piespēles). Braiants, spēlējot īpašās zaļās sporta kurpēs, šoreiz guva tikai 17 punktus. Pēdējās 15 spēlēs "Heat" ir izcīnījis 14 uzvaras. "Lakers" pēc izbraukumā gūtām piecām uzvaram pēc kārtas piedzivoja otro zaudējumu pēc kārtas.

* Pārvērtības joprojām notiek ar Nujorkas "Knicks", kas ar 103:95 pieveica Čikāgas "Bulls", Kevins Durants (Oklahoma "Thunder") atkārtoja Monta Elisa (Goldensteitas "Warriors") NBA sezonas rezultativitātes rekordu (44 punkti), bet Orlando "Magic" pēc Džilberta Arīnasa, Hidajeta Turkoglu un Džeisona Ričardsona iegūšanas izcīnīja otro uzvaru pēc kārtas. "Magic" spēlē pret Bostonas "Celtics" bostoniešu centrs Šakils O'Nīls nopelnīja piezīmju normu tikai 13 minūtēs, bet "Magic" zvaigzne Dvaits Hovards tika pieminēts saistībā ar ilgstošo soda metienu izpildi – viņam vajadzēja vairāk nekā 10 sekundes, lai labi sagatavotos.

* iespējamo pāreju jaunumos Denveras "Nuggets" aktīvi uzklausīja piedāvājumus par Karmelo Entoniju, taču pārrunas tika iesaldētas pēc tam, kad ilgstošas slimības 36 gadu vecumā nomira Entonija māsa Mišela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!