Foto: AFP/Scanpix
Porziņģis spīd. Porziņģis "sakārtoja" spēli. Porzinģis iesaistās spēka spēlē. Ja viņš tā turpinās, kandidēs uz Gada labākā debitanta balvu. Tādi un vēl citi komplimenti pēc debijas veltīti trešajam latvietim Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) – "Lielajam Kristapam" no Liepājas puses, tagad jau Ņujorkas "Knicks" jaunajai cerībai Kristapam Porziņģim.

Daudzi Latvijas basketbola līdzjutēji pēc ilgāka pārtraukuma atkal naktī cēlās un vēroja NBA spēli ar latvieša dalību. Atšķirībā no pēdējām sezonām, kad Ziemeļamerikā spēlēja latvietis (Andris Biedriņš), šoreiz Latvijas sporta fani var būt apmierināti, jo 20 gadus vecais liepājnieks spēlē pret Milvoki "Bucks" pārvarēja starta satraukumu un parādīja iespaidīgu debiju - 16 punkti, piecas atlēkušās bumbas, viens bloks, viena rezultatīva piespēle, divas kļūdas un trīs piezīmes. Daudzpusīgi. Iemests pustālais, iemests "trijnieks", stabili "sodiņi", pietrūka tikai "slam dunk".

Tieši daudzpusību uzsver arī Ziemeļamerikas mediji, raksturojot Porziņģa debiju. Un Porziņģa spēles dažādību izcēla arī "Knicks" treneris Deriks Fišers.

Droši vien, ka vairāki "basketbola fani" bija sašutuši par celšanos naktī, jo pēc nospēlētām nepilnām piecām minūtēm Porziņģis tika nomainīts. Ne viņam, ne visai "Knicks" komandai tobrīd "negāja" spēle. 0-3 metienos (divi brīvi pustālie no "sava" punkta), viena piezīme un sniegums arī nedrošs - tāds bija pirmais latvieša izgājiens NBA laukumā. Pieļauju, ka tobrīd vairāki "īstenie basketbola fani", aizgāja gulēt, jo domāja, ka "te vēl viens Biedriņš, kurš neko nemāk". Ceru, ka viņi, no rīta izlasot Porziņģa spožās debijas rakstus, plēsa sev matus, ka nav palikuši skatīties...

Porziņģa vietā iznāca Deriks Viljamss, kurš sāka "vilkt" komandu un beigās bija rezultatīvākais ar 24 punktiem. Tajā brīdī likās, ka Porziņģim ļoti svarīgs būs nākamais iznāciens laukumā (ja viņam tiks dota tāda iespēja), jo Viljamss izskatījās iespaidīgi. Otrajā ceturtdaļā Porziņģim tika dota nākamā iespēja un to viņš izmantoja ar uzviju. Bija pirmie punkti, bija soda metieni, bija "reboundi", bija bloks, utt. Porziņģis iejutās spēlē un fani Ņujorkā šonakt nākamajā spēlē varēs sagaidīt latvieti ar aplausiem, nevis ūjināšanu.

Acīmredzami, ka Porziņģim tika dots padoms darboties aktīvāk, tuvoties grozam caurgājienos. Priecē, ka Porziņģis nenobijās no spēka spēles pret NBA muskuļiem. Un izskatījās diezgan droši, lai gan visu laiku neturējās groza tuvumā (visu laiku grūstīties pie groza latvietis vēl nevar, nav tā muskuļu masa). Īpaši priecēja viena epizode pēc atgriešanās laukumā (to epizodi izceļ arī vairāki basketbola pārzinātāji Ziemeļamerikā) - pēc Lengstona Galoveja nesekmīgā ātrā uzbrukuma Porziņģis spēja grūtā situācijā divreiz tikt pie bumbas, tad burzmā atguva bumbu un pret viņu pārkāpa noteikumus. Cīņasspars, neatlaidība, veiklība. Tā varētu būt Porziņģa veiksmes atslēga turpinājumā.

Vēl viens faktors, kas "iekrita acīs" šajā spēlē, bija tiesnešu labvēlība. Tā līdz šim Latvijas sportam (ne tikai basketbolā, bet arī citos sporta spēļu laukumos) ir samērā sveša lieta, jo daudzkārt Latvijas komandas saskārušās ar soģu klusēšanu brīžos, kad citiem nosvilpj pa labu. Protams, sava vieta zem NBA saules viņam vēl jāizcīna un tāpat jāizcīna tiesnešu respekts strīdīgās situācijās (jāiegūst "vārds"), bet šoreiz soģi neļāva Porziņģi "sist", kas atspoguļojas arī daudzos soda metienos. Ja viņš turpinās būt tik agresīvs un veikls, tad punkti nāks, jo tik daudz sodus pret tik labu soda metēju, kāds ir Porziņģis, pretinieki nevēlēsies taisīt.

Pirms un pēc NBA drafta Porziņģi salīdzināja ar Dirku Novicki un Pau Gasolu. Tad salīdzināsim veikumu. Dirks savā pirmajā spēlē 16 minūšu laikā guva divus punktus un izdarīja četras rezultatīvas piespēles, paliekot bez bumbām zem groza. Toties nākamajās spēlēs viņam 16 punkti (12 atlēkušās bumbas) un 15 punkti (9 atlēkušās bumbas). Gasols pirmajā spēlē NBA uzreiz parādīja savu spožumu - 34 minūtēs 16 punkti, astoņas atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, divi bloki un divas kļūdas.

Gasols pēc savas izcilās debijas NBA kļuva arī par sezonas labāko debitantu visā līgā, un Latvijai nekas nebūs iebilstams, ja arī "Lielais Kristaps" iesaistīsies cīņā par 2015. / 2016. gada sezonas NBA labāko debitantu. Kādam ir iebildumi pret šādu pavērsienu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!