Ja kādam tagad Latvijas futbolā būs vēlme taisīt nekārtības, tad laipni lūgti – par to nekas nedraud, tikai maza aizrādīšana un pirksta pakratīšana. Tāds priekšstats var rasties pēc Latvijas Futbola federācijas (LFF) Disciplinārās komitejas lēmuma nesodīt "Metta"/ LU vai "Skonto" par incidentu pēc 10. augusta savstarpējās spēles.

Un tā nav pirmā reize, kad LFF, tā vietā, lai pateiktu kādu skarbāku vārdu vai iedotu kārtīgu pērienu (lasi - sodu), vienkārši pakrata ar pirkstu. Atceramies kaut vai notikumus ap "Skonto" diskvalifikācijām un punktu atņemšanām. Šobrīd ir vēl viens precedents, ko principiālākie futbola cilvēki varētu izmantot sev labvēlīgi - skat, kā jūs nesodījāt, tad jau mēs arī varam darīt, ko gribam.

Īsumā - stāsts it kā ir par "sīkumiem", taču dažu cilvēku rīcība bija pavisam neadekvāta, bet LFF uz to turpina pievērt acis. Pēc minētā mača Hanzas vidusskolas stadiona darbinieki ("Metta"/LU cilvēki) nevēlējās pāri stadionam pie savas komandas laist "Skonto" futbolistus, kuri dažādu iemeslu dēļ mačā nepiedalījās (arī Vitalijs Smirnovs, kurš pārvietojas ar kruķu palīdzību). Sākās vārdu apmaiņa, kas pārauga fiziska spēka pielietošanā, vēlāk uz paklāja (jo tur nav zālāja) atradās arī vīrs gados, kuru burzmā kāds nejauši bija pagrūdis. Vēlāk "Metta"/ LU notikušajā vainoja "Skonto" fanus, lai gan tuvumā nebija neviena "skontiešu" līdzjutēja.

Pagājušajā nedēļā LFF lepni paziņoja, ka vajag papildus informāciju notikušā apstākļu izvērtēšanai, bet tagad konstatēts, ka "klubiem nav abpusēju pretenziju attiecībā uz minēto incidentu". Principā, tas no malas izskatās apmēram šādi. Kādam cilvēkam uz ielas uzbrūk huligāni un cenšas viņu, piemēram, apzagt. Tā kā viņam piedraud ar fizisku izrēķināšanos, tad nekādu sūdzību nav. To gan redz policists, bet neko nedara, jo "sūdzību jau nav".

Arī šajā gadījumā bija "policists" jeb spēles inspektors, kurš, starp citu, to visu redzēja savām acīm, jo vēl bija laukumā, kad viss notika. Tātad tam vajadzēja atspoguļoties ziņojumā par spēli, bet tālāk vajadzēja sekot rīcībai. Taču nesekoja.

Pirms trīs gadiem "Skonto" un Daugavpils "Daugava" spēles izskaņā uzvirmoja kaislības pēc vienas epizodes. Lai gan klubiem, visticamāk, nebija iebildumu vienam pret otru, sekoja sodi no LFF puses. Un pietiekami bargi. Kāpēc tagad nesoda?

Vairāku sezonu garumā LFF soda klubus par savu fanu rīcību, piespriežot naudas sodus, - tas ir normāli. Un sodi tiek piespriesti arī par fanu rīcībām pēc spēlēm (šoreiz arī incidents bija pēc spēles). Taču ik pa laikam vairāku klubu fani internetā pauž sašutumu, jo par identiskiem pārkāpumiem LFF nepaceļ roku pret vienu komandu - "Metta"/ LU. Kādēļ? To laikam mācēs pateikt LFF un sazvērestības teoriju pazinēji. Viena tāda teorija cirkulē: LFF apcirkņos esot kaut kāds iekšējais dalījums "grupiņās", tad dažādās jomās deķīti uz savu pusi velk attiecīgi tobrīd vairākumā esošais "grupējums". Ceru, ka LFF Disciplinārajā komisijā deķīti neviens nekur nevilka, un DK vienkārši negribēja nevienu sodīt un visu notikušo cer klusi "notušēt".

Visā incidentā ir arī "maziņš" BET - viens no aktīvākajiem incidentā bija futbola skolas "Metta" ģenerāldirektors un LFF valdes loceklis Ģirts Mihelsons, kura roku palaišana, iespējams, arī noveda pie tā, ka sākās grūstīšanās, kā rezultātā uz paklāja atradās viņa tēvs (personiski nepazīstu Mihelsona tēvu, bet notikuma vietā tā teica, ka vīrs gados, kuru nogrūda, bijis Mihelsona tēvs). Ja LFF valdes loceklis pēc zaudētas spēles un ikdienas strīda (patiešām sīkuma, ko varēja mierīgi atrisināt) ķeras pretējās nometnes cilvēkam pie rīkles, tad man bail iedomāties, kā Mihelsons uzvedas daudz nopietnākos strīdos un vārdu apmaiņās. Diez skandalozajam Krievijas politiķim Vladimiram Žirinovskim ir uzradies konkurents?

Vēl viena lieta attiecībā uz futbola skolu "Metta". Par futbola skolas ideāliem un to izpausmi laukumā.
*"METTA simbolizē sirsnīgu draudzību, simpātiju un mīlestību, kura ikdienas praksē izaug neizmērojama un stāv pāri visām sociālajām, reliģiskajām, rasiskajām, politiskajām un ekonomiskajām grupām." (fsmetta.lv)
*''Apbēdina kultūras līmenis, tas, kas notiek apkārt. To nesaku tāpēc, ka būtu zaudējuma rūgtums. Tas ir ārprāts, kas notiek virslīgā! Nesaprotu, cik ilgi var lamāties - gan spēlētāji, gan treneri. Virslīgā strādāju 2004. gadā - tagad pagājuši astoņi gadi, taču mēs joprojām esam citā laikmetā. Tas ir bēdīgi. Pagājušas jau piecas kārtas, bet nekas nemainās - katrs otrais ir lamuvārds.'' (Andris Riherts, 2012. gada 18. aprīlis; sportacentrs.com). 

Tie cilvēki, kas ar savām acīm redzēja un ausīm dzirdēja incidentu, nekādi šo nevar savienot ar "Metta" sludināto pieklājīgo jauniešu audzināšanu. Jo ikdienas lamāšanās (kas nav nekādi atbalstāma) futbola spēlēs ir "tikai ziediņi", salīdzinot ar to, kas nāca no "Metta" cilvēku mutēm. Tie tiesneši, kuri ir jau gadiem iekšā Latvijas futbolā, laikam arī varētu šo to pateikt par treneri Rihertu - cik reizes bijuši ieraksti spēļu protokolos par viņa rupjībām, cik reizes rupjību dēļ viņš ir patriekts no spēles, cik reizes viņam ir bijušas diskvalifikācijas...

Es nevaru iedomāties, ka es tagad slavināšu alkohola aizliegšanu (jo man garšo alus). Vai, piemēram, cienījamais Apiņa kungs sāks slavināt smēķēšanu. Nu nebūs tā! Tad varbūt, kungi, turamies pie saviem principiem, nevis sludinām vienu, bet aiz stūra darbojamies pretēji.

Runājot par "Metta" slavinātajiem ideāliem un godīgumu. Pirms preses konferences pēc šīs spēles Mihelsons apturēja "Skonto" galveno treneri Tamazu Pertiju un acīmredzami informēja par notikušo incidentu (Pertija to neredzēja), visticamāk, sakot, ka izskrējuši laukumā fani. To apgalvoja arī treneris Riherts. Tāpēc preses konferencē Pertija atvainojās par notikušo, taču vēlāk savu atvainošanos atsauca, jo ieraudzīja fotogrāfijas no notikuma un bija sašutis, ka viņu maldinājuši. Savukārt "Metta" joprojām neuzskata, ka ir nepieciešams atvainoties, jo viņi taču ir "balti un pūkaini". Vēl nožēlojamāk, ka foto un video ir redzams, kāda bija notikumu secība incidentā, bet "Metta" joprojām visā vaino ""Skonto" fanus" un tos, kuri pagrūduši Mihelsonu vecāko.

P.S. Notikušajā savu devu no "pieklājīgajiem" "Metta" pārstāvjiem saņēma arī šī raksta autors - mierīgi palūdzu apsargiem, lai nomierina vienu iekarsušu cilvēku (Gati Mihelsonu - Ģirta Mihelsona brāli), kurš visu laiku lamājās un meklēja kašķi. Tajā brīdī es vairāku minūšu garumā no Gata Mihelsona saņēmu necenzētu vārdu birumu un rupju žestikulāciju. Savukārt LFF valdes loceklis un "Metta" ģenerālsekretārs Ģirts Mihelsons mani pasūtīja "trīs mājas tālāk". Tādas mums lūk futbola amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!