Beigsies grupu turnīri un beigsies pārsteigumi. Tā teica basketbola speciālisti pēc katra negaidīta rezultāta Eiropas 31.čempionātā basketbolā. Favorītes tad sāks spēlēt pa īstam un viss nostāsies savās vietās. Nostājās... Pārsteigumi jau pirmajās divās ceturtdaļfināla spēlēs!
Nesalīdzināsim, kurš pārsteigums ir lielāks – Latvijas uzvara pār Franciju vai Baltkrievijas pār Čehiju (it kā jau otrais, jo čehietes taču tobrīd vēl bija Eiropas čempiones, bet – no otras puses – čehietes jau bija zaudējušas arī Vācijai, kas nemaz neiekļuva astoņniekā). Lielākā daļa smējās, kad Baltkrievijas izlases galvenais treneris Anatolijs Bujaļskis pēc iekļūšanas astoņniekā ieminējās par medaļām... Sak, nu gan puisim "jumts aizbrauca". Iespējams, ka čehietes uzskatīja Baltkrieviju par labāko variantu ceturtdaļfinālā, taču tagad viņām tā vairs noteikti neliekas.

Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš (interesanti, ka viņi ar Bujaļski ir vienaudži un arī Bujaļskis strādā Krievijas superlīgā – ar Novosibirskas "Dinamo-Enerģija") jau iepriekš sāka gatavoties mačam ar Franciju, tad kopā ar komandu brauca vēlreiz skatīties šo komandu un teica, ka "man ir plāniņš". Atlika tikai "plāniņu" realizēt. Viss ģeniālais esot vienkāršs un tieši tāpēc Zvirgzdiņš uzlika pret Franciju zonas aizsardzību. "Viens pret vienu" segšanā ar ātrajām un atlētiskajām francūzietēm nedrīkstēja ielaisties, bet zonas aizsardzības priekšā Francijas izlase apjuka. Viņu snaiperes meta garām, bet līdz centriem bumba tika daudz retāk nekā gribējās.

Latvijas izlasi no līdzsvara un pārliecības neizsita pat līderes Anetes Jēkabsones-Žogotas trauma jau pašā spēles sākumā (vēlāk gan viņa atgriezās laukumā un darīja visu, ko spēja, taču vairs nevarēja izdarīt tik daudz, cik būtu paveikusi, būdama pilnībā vesela), nesatricināja mūsu komandu arī Francijas izlases pietuvošanās pirms pēdējās ceturtdaļas, jo mums aiz līderes ir arī citas...līderes – Liene Jansone, Gunta Baško, Zane Tamane, Ieva Kubliņa, Ieva Tāre... Meitenēm pilnībā izdevās izpildīt trenera "plāniņu" un tika sasniegts tas, par ko daudzi pat nesapņoja – vieta pusfinālā un tiesības piedalīties Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Pusfinālā Latvija tiksies ar Krievijas un Lietuvas pāra uzvarētājām. Šķiet, ka šis ir vienīgais ceturtdaļfināla pāris, kurā nekas pārsteidzošs nevar notikt (par Spānijas un Beļģijas maču tā gan nedrīkst teikt). Kaut gan...

Greizo spoguļu karaļvalstī notiek ne tādi vien brīnumi. Latvija un Baltkrievija jau pusfinālā, Francija un Čehija spēlēs par piekto līdz astoto vietu. Ja nesenais vīriešu Eiropas čempionāts tika nosaukts par pārsteigumu čempionātu, tad kā nosaukt šo? Pagaidām secinājums ir tikai viens – Eiropā kļūst arvien vairāk spēcīgu komandu un mēs starp spēcīgākajām esam jau četriniekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!