Foto: DELFI

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas "Knicks" zvaigznes Kristapa Porziņģa spēlēšana Latvijas izlasē palīdzēs atraisīt rokas komandas "mazajiem" spēlētājiem un palīdzēs vienībai kļūt labākai, pārliecināts ir Latvijas valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Porziņģis pirmdien speciālā preses konferencē Liepājā paziņoja, ka šovasar spēlēs Latvijas izlasē un palīdzēs komandai 2017. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā. Tā ir pirmā reize, kad Porziņģis spēlēs Latvijas pieaugušo izlasē, bet pēdējo reizi Latvijas komandās viņš spēlēja pirms četriem gadiem, palīdzot Latvijas U-18 izlasei.

"Kristapa līdzdalība būtiski ietekmēs Latvijas komandas spēli. Ne jau velti citu izlašu treneri sezonas laikā man bieži jautājuši par viņa plāniem. Porziņģis pastiprinās mūsu spēli soda laukumā un palīdzēs atraisīt rokas "mazajiem", palīdzot citiem spēlētājiem un komandai kļūt labākai," Bagatska teikto citē Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapa internetā "basket.lv". "Kristaps arī iepriekš paudis vēlmi spēlēt valstsvienībā, un esmu priecīgs, ka tagad tas notiks. Ar nepacietību gaidu 17. jūliju, kad valstsvienība sāks gatavoties Eiropas čempionātam."

NBA spēlētāju līdzdalību FIBA rīkotajās sacensībās reglamentē īpaši noteikumi. Par visām tā niansēm Kristaps nebija informēts pilnīgi precīzi, bet uzsvēra, ka negatavojas sīki uzskaitīt visas treniņos pavadītās dienas. Šobrīd zināms, ka Porziņģis nebūs komandas rindās aptuveni nedēļu jūlija beigās un augusta sākumā, jo tad pēc NBA iniciatīvas ieplānoti basketbola popularizēšanas pasākumi Āfrikā.

"Smags darbs, pilnīga pašatdeve treniņzālē un laukumā, kā arī spēja savu ego pakļaut komandas interesēm, to pavisam neapzaudējot – šie principi deva rezultātu iepriekšējos gados, kad no 22. vietas Eiropā uzkāpām līdz astotajai, un no tiem neatkāpsimies arī šoreiz. Kristapa līdzdalība pastiprinās gan Latvijas komandas uzbrukumu, gan aizsardzību. Mūsu – treneru – uzdevums tagad būs atrast optimālu spēles zīmējumu, lai pēc iespējas labāk izmantotu viņa meistarības īpatnības," uzsver Bagatskis. Pēc viņa domām, valstsvienības sastāvā Porziņģis varētu spēlēt mazliet savādāk nekā "Knicks" sastāvā, darbojoties tuvāk grozam. "Taču nianses vēl jāizrunā un jāslīpē treniņos. "Basketbola lietas pārrunāsim ar pašu Kristapu. Izstāstīšu savu redzējumu, uzklausīšu viņa domas. Esmu pārliecināts, ka atradīsim kopīgu valodu."

Tikmēr LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps aģentūrai "Leta" norādījis, ka pagaidām ir neskaidrība par Porziņģa apdrošināšanu. Porziņģis norādīja, ka viņa apdrošināšanu šovasar segs LBS, un to apstiprinājis Šneps. Puses neatklāj precīzu summu, tomēr parasti tie ir daži simti tūkstoši eiro.

"Protams, ka mēs neko nevarējām ietekmēt un viss bija viņa paša lēmums - no mums bija atkarīgs, vai varam nodrošināt nepieciešamos apstākļus," pauda Šneps, uzsverot, ka ar Porziņģa brāļiem Jāni un Mārtiņu kontakts tiek uzturēts visas sezonas garumā. "Ar brāļiem komunicējām visu sezonu, pārrunājot arī citus jautājumus, jo viņa ģimenei ir nozīmīga loma Latvijas basketbolā."

Šneps pagaidām nevēlējās komentēt, kā LBS atradīs apdrošināšanai nepieciešamos summu. "Apņemšanās ir un mēs to izdarīsim. Laika ir daudz," teica LBS ģenerālsekretārs.

Piemēram, NBA zvaigzne Dirks Novickis savulaik pats ir palīdzējis Vācijas Basketbola federācijai ar apdrošināšanas izmaksu segšanu, un arī Porziņģis pirmdien neizslēdza, ka nākotnē varētu rīkoties tāpat.

"Šobrīd fokuss ir, lai arī pārējie izlases spēlētāji veiksmīgi un bez traumām noslēgtu sezonu, tāpat jāgaida, kad brīvs būs arī galvenais treneris Ainars Bagatskis," teica Šneps. "Jāsasauc visi spēlētāji, jāsaprot treneru politika uz pārbaudes spēlēm, jo visi nevarēs piedalīties visos mačos."

Kaut jau nākamajā sezonā Latvijas basketbolistu skaits NBA varētu vēl vairāk papildināties, Šneps norādīja, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, šovasar uz Ziemeļameriku varētu braukt "mazāk latviešu basketbolistu nekā ierasts".

Pēc prognozēm, šogad NBA draftā varētu tikt izraudzīti pat divi latvieši - Anžejs Pasečņiks un Rodions Kurucs. Tāpat netiek izslēgta iespēja, ka debitēt NBA nākamajā sezonā varētu arī savulaik draftētais Jānis Timma, kurš veiksmīgi spēlē Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!