Vairāki Latvijas basketbolu klubu un izlašu pārstāvji nosūtījuši vēstuli Latvijas Basketbola savienības (LBS) valdei ar aicinājumu, domājot par sekmīgu valstsvienības spēlētāju sagatavošanu, pieņemt atbildīgu lēmumu par viesspēlētāju kvotu ieviešanu Latvijas Basketbola līgā (LBL).

Vēstuli parakstījis basketbola kluba "Zemgale" prezidents Dainis Liepiņš, „VEF Rīga" galvenais treneris Valdis Valters, „Liepājas Lauvas" direktors Artūrs Košeļevs, Latvijas vīriešu basketbola izlases treneris un "Gulbene/ASK" galvenais treneris Edmunds Valeiko, Latvijas U-20 izlases galvenais treneris Agris Galvanovskis, Latvijas U-18 izlases galvenais treneris Varis Krūmiņš.

Visi augstākminētie speciālisti neatbalsta 2008./2009.gada sezonai sagatavoto LBL Nolikuma projektu jautājumā par ārzemnieku kvotām. "Lai arī LBL Sacensību komiteja šo mūsu ierosināto jautājumu noraidīja, uzskatām, ka neatliekami nepieciešams pieņemt Latvijas basketbolam nozīmīgo un atbildīgo lēmumu par reālu viesspēlētāju kvotu ieviešanu LBL, jau 2008./2009.gada sezonā nosakot ne vairāk kā četru leģionāru ierobežojumu, bet turpmāk - ne vairāk kā trīs viesspēlētājus katrā klubā LBL spēlēs," teikts vēstulē.

Basketbola eksperti arī uzskata, ka "limitēt ārzemnieku skaitu LBL nepieciešams, domājot par sekmīgu Latvijas basketbola valstsvienības spēlētāju sagatavošanu, jo situācija šajā jomā kļūst arvien katastrofālāka. Pēdējo četru gadu laikā nav izveidojies neviens jauns izlases līmenim atbilstošs spēlētājs. Viens no iemesliem tam ir LBL arvien pieaugošais leģionāru skaits, pateicoties kam jaunie un perspektīvie latviešu spēlētāji zaudē nepieciešamās iespējas progresēt (piemēram, zaudē spēles laiku u.tml.). Latvijas basketbola līmenis patlaban tiek celts mākslīgi - uz viesspēlētāju rēķina. Vadošo klubu intereses ir kļuvušas klaji personīgas un zaudējušas saikni ar valstsvienības izaugsmi un Latvijas basketbola turpmāko attīstības perspektīvu."

Ņemot vērā visu iepriekšminēto, klubu un izlašu pārstāvji aicina LBS valdi pieņemt atbildīgu lēmumu, kas dotu būtisku ieguldījumu Latvijas basketbola izaugsmē kopumā, un būtu balstīts uz izlases, nevis klubu ambiciozajām interesēm - akceptēt vēstulē pausto priekšlikumu un ieviest viesspēlētāju kvotas LBL.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!