Foto: AFP/Scanpix
Pazīstamajam lietuviešu basketbolistam Židrūnam Ilgauskam tiks atņemta Lietuvas pilsonība, jo apstiprinājusies informācija, ka viņš vienlaikus ir arī ASV pilsonis, pirmdien vēsta LNK televīzija.

Runas par to, ka Ilgausks saņēmis ASV pilsonību, Lietuvā bija dzirdamas jau pirms aptuveni gada, bet martā par to paziņoja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Klīvlendas "Cavaliers" īpašnieks.

Reaģējot uz šo informāciju, Lietuvas Iekšlietu ministrija nosūtīja pieprasījumu ASV varas iestādēm un saņēma atbildi, ka Ilgausks jau kopš pagājušā gada oktobra ir šīs valsts pilsonis.

"Varu apliecināt - no ASV vēstniecības Lietuvā esam saņēmuši oficiālu apstiprinājumu, ka viens no mūsu zemes labākajiem sportistiem, godājamais Židrūns Ilgausks, ieguvis citas valsts pilsonību. Mēs nevilcinoties sāksim Lietuvas Republikas pilsonības atņemšanas procedūras," pastāstījis Lietuvas iekšlietu ministra vietnieks Elvins Jankevičs.

Lietuvas konstitūcijā teikts, ka Lietuvas Republikas pilsonību iegūst piedzimstot vai citā likumā noteiktā ceļā un neviens nevar būt vienlaikus Lietuvas Republikas un citas valsts pilsonis, neskaitot atsevišķus likumā paredzētus gadījumus, bet pilsonības piešķiršanas vai atņemšanas kārtību nosaka likums. Attiecīgais konstitūcijas pants ietverts tajā pamatlikuma sadaļā, ko drīkst mainīt vienīgi referenduma ceļā.

Lietuvas Pilsonības likums pieļauj dubultpilsonību personām, kas izbraukušas no Lietuvas līdz neatkarības atgūšanai 1990.gada 11.martā, kā arī personām, kas pilsonību ieguvušas automātiski, piedzimstot vai slēdzot laulību ar citas valsts pilsoni. Taču personām, kam dubultpilsonība ir no dzimšanas, triju gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas jāizvēlas, kuras valsts pilsonību paturēt.

Basketbolista māte Antaņina Ilgauskiene neslēpusi dziļu sarūgtinājumu, ka viņas dēlam jāzaudē Lietuvas pilsonība. "Skumji, jo viņš uzaudzis Lietuvā. (..) Nu, bet tas nav atkarīgs no manis - tādi ir likumi," viņa sacījusi telekanālam, piebilzdama, ka atliek viena iespēja - lūgt apžēlošanu Valsts prezidentei Daļai Grībauskaitei, kas tiesīga piešķirt ārvalstniekiem Lietuvas pilsonību par īpašiem nopelniem valsts labā.

Amerikas Savienotajās Valstīs Ilgausks dzīvo kopš 1997.gada un kopā ar sievu Dženiferu Klīvlendā audzina divus Lietuvā adoptētus bērnus.

Dubultpilsonība ir arī hokejistam Daiņum Zubrum, bet viņš ASV pilsonību ieguva vēl tolaik, kad Lietuvas likumdošana šai ziņā nenoteica tik stingrus ierobežojumus.

2,21 metru garais spēlētājs karjeru noslēdza pirms trim gadiem un pašlaik strādā Klīvlendas "Cavaliers" komandas sistēmā.

Augustā Lietuvas mediji ziņoja, ka Ilgausks varētu atsākt karjeru, cenšoties ar "Cavaliers" izcīnīt čempionu titulu, taču viņa aģents Bobs Finans noliedza, ka slavenais centra spēlētājs varētu atgriezties laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!