Foto: LETA
Bijušais Latvijas čempionvienības basketbolā "Ventspils" amerikāņu aizsargs Mairs Četmens saņēmis divu gadu diskvalifikāciju par marihuānas lietošanu, informē Latvijas Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļa.

Kā zināms, decembrī Četmens mīklainos apstākļos atstāja "Ventspils" komandu, liekot punktu savai profesionālā basketbolista karjerai. Jau tobrīd bija izskanējušas runas, ka 36 gadus vecais aizsargs varētu būt lietojis aizliegtās vielas, taču tās savu apstiprinājumu neguva.

Tomēr nu VSMC Antidopinga nodaļa nākusi klajā ar jaunumiem, ka Četmenam par marihuānas lietošanu piespriesta divu gadu diskvalifikācija, kas noslēgsies 2017.gada 22.martā.

Zīmīgi, ka šī nav pirmā reize, kad basketbolists pieķerts marihuānas lietošanā. Vēl 2010.gadā, kad Četmens spēlē Turcijas klubā Stambulas "Bešiktaš", viņa analīzēs tika konstatēta kanabisa klātbūtne, kā rezultātā spēlētājs saņēma trīs mēnešu diskvalifikāciju.

"Ventspils" vienībā Četmens atgriezās pirms šīs sezonas - pēc tam, kad viņš vienu sezonu profesionālajā basketbolā bija izlaidis.

Iepriekš Četmens "Ventspils" komandā spēlēja no 2002. līdz 2004.gadam, palīdzot klubam izcīnīt divus čempiona titulus. Tāpat abās sezonās amerikānis tika atzīts par sezonas vērtīgāko spēlētāju, kā arī sezonas labāko aizsargu.

Savukārt 2003./2004.gada sezonā Četmens sevi lieliski pierādīja arī Eirokausos - deviņās "Ventspils" komandas spēlēs basketbolists vidēji guva 19 punktus mačā, izcīnīja 3,2 atlēkušas bumbas un 4,1 reizi rezultatīvi piespēlēja.

Karjeras turpinājumā Četmens pārcēlās uz Franciju, pievienojoties "Pau-Orthez" vienībai. Jau savā pirmajā gadā Francijā spēlētājs lieliski sevi pierādīja prestižajā ULEB Eirolīgā, kļūstot par 2005.gada sezonas turnīra labāko rezultatīvo piespēļu autoru.

Gadu vēlāk Četmens kopā ar Krievijas klubu Maskavas "Dinamo" triumfēja Eiropas kausa izcīņā, tiekot arī pie kārtējā personīgā sasnieguma - amerikānis tika atzīts par sezonas labāko aizsargu turnīrā.

Karjeras turpinājumā spēlētājs pārstāvēja itāļu klubu "Roma", Ļubercu "Triumf" (tagad - Sanktpēterburgas "Zeņit") un Kazaņas "Unics" no Krievijas, kā arī pazīstamo Turcijas komandu Stambulas "Bešiktaš". Savukārt pagājušajā sezonā viņš nespēlēja nevienā vienībā.

Vēl pagājušā gada novembrī Četmens kļuva par Eiropas kausa visu laiku rezultatīvāko spēlētāju. Viņš ir arī otrā prestižākā turnīra visu laiku līderis pēc efektivitātes koeficienta summas, pārtvertajās bumbās, kļūdās, realizētajos un izmestajos soda metienos, kā arī izprovocētajos sodos. Tāpat Četmens ir trešais izpildītajās rezultatīvajās piespēlēs.

Šīs sezonas Eiropas kausa izcīņas turnīrā amerikānis guva vidēji 13,0 punktus, veica 5,0 rezultatīvas piespēles un izcīnīja 5,1 atlēkušo bumbu. Savukārt "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā (LBL) viņš iekrāja vidēji 3,8 punktus, 4,2 piespēles un 3,0 bumbas zem groziem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!