Foto: DELFI
Krievijas U-16 basketbola izlasei nebūs tiesību piedalīties Eiropas kadetu čempionātā, kas šonedēļ sāksies Lietuvas pilsētā Kauņā, pavēstījusi Krievijas Basketbola federācija (RFB).

"RFB birojā pienākusi vēstule no Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA), kurā tika pavēstīts galīgais lēmums par puišu izlases nepielaišanu Eiropas U-16 čempionātam," pavēstījusi RFB, piebilstot, ka no čempionāta atstādināti arī krievu tiesneši un komisāri.

Eiropas U-16 čempionāts notiks no 6. līdz 16.augustam. Krievijai pirmajā posmā bija jāsacenšas vienā apakšgrupā ar Turcijas, Vācijas un Anglijas izlasēm.

Kā zināms, pagājušajā nedēļā FIBA piemēroja diskvalifikāciju Krievijas valstsvienībām. Kā iemesls tika minēts fakts, ka nesen Maskavas tiesa lika RFB aizvadīt jaunas prezidenta vēlēšanas, kamēr FIBA pieprasīja to veikt pēc nākamā gada Riodežaneiro Vasaras olimpiskajām spēlēm.

FIBA uzaicinājusi RFB uz tās centrālā biroja sēdi, kas sestdien un svētdien risināsies Tokijā, lai Krievijas puse varētu sniegt savu skaidrojumu par situācijas attīstību. Tad arī tiks pieņemts galīgais lēmums par Krievijas diskvalifikāciju. Drīzumā gaidāmi Eiropas čempionāti arī U-16 meiteņu valstsvienībai un vīriešu nacionālajai izlasei, kurām abām arī draud netikšana pie starta.

Ja Krievijas diskvalifikācija netiks atcelta un nacionālā valstsvienība nespēlēs Eiropas čempionātā, tai nebūs iespēju pretendēt uz kvalificēšanos Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Krievijas Basketbola federāciju kopš 2013.gada vada Jūlija Aņikejeva, tomēr nesen pēc iepriekšējās federācijas vadības sūdzības tiesa lika veikt jaunas prezidenta vēlēšanas. Jauno RFB prezidentu plāno vēlēt 25.augustā, bet FIBA uzskata, ka tā ir iejaukšanās organizācijas iekšējās lietās.

Jau pērn FIBA draudēja Krievijas Basketbola federācijai (RFB) par tās izslēgšanu no biedru vidus. Toreiz tika uzsvērts, ka RFB nepārvalda basketbola dzīvi savā valstī, jo nav spējusi nodrošināt deklarācijas parakstīšanu ar VTB bankas rīkoto Vienoto basketbola līgu (VBL).

Kā zināms, pērn decembrī FIBA deva sešus mēnešus laika Japānai, lai abus tās nacionālos basketbola čempionātus vīriešiem apvienotu vienā līgā, tādējādi izvairoties no diskvalifikācijas, un tas šai valstij izdevās.

Eiropas čempionāts vīriešiem sāksies 5.septembrī. Ja līdz tam Krievijas puse nespēs apmierināt FIBA prasības, valsts pieaugušo valstsvienība nedrīkstēs piedalīties gaidāmajās sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!