Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) izskata iespēju gaidāmo Eiropas U-18 čempionātu junioriem drošības apsvērumu dēļ pārcelt no Turcijas uz citu valsti, apstiprināja Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Jau vēstīts, ka Turcijas parlaments ceturtdien oficiāli apstiprināja ārkārtas stāvokli uz trim mēnešiem. Šajā valstī puča mēģinājumā pagājušajā nedēļā nogalināti 312 cilvēki.

Šneps atklāja, ka vairāku valstu basketbola federācijas iesniegušas lūgumu drošības apsvērumu dēļ uz citu valsti pārcelt Eiropas U-18 čempionātu basketbolā junioriem, kam sākums paredzēts 30.jūlijā Turcijas pilsētā Samsunā.

LBS ģenerālsekretārs norādīja, ka Latvija čempionāta rīkošanai nepieteiksies, jo pirmo sacensību trīs dienu laikā "Arēna Rīga" ir aizņemta, kā arī tik īsā laikā neizdosies atrast nepieciešamo finansējumu.

Šneps neizslēdz iespēju, ka FIBA varētu čempionātu atcelt, ja steidzami neizdosies atrast valsti, kas būtu gatava organizēt šo turnīru.

Čempionātam gatavojas arī Latvijas U-18 izlase, kas pagājušajā nedēļas nogalē Lietuvas pilsētā Klaipēdā ieguva otro vietu Baltijas kausa izcīņā.

Latvijas jaunie basketbolisti turnīra pirmajā spēlē ar 58:87 piekāpās Lietuvai, otrajā mačā ar 67:60 pārspēja Turcijas vienaudžus, bet noslēdzošajā cīņā ar 73:31 sagrāva Igaunijas komandu.

Pirms tam latvieši pārbaudes spēlēs uzvarēja Gruzijas un Zviedrijas izlases.

Eiropas čempionātā Latvijas komanda ielozēta grupā ar Bosnijas un Hercegovinas, Lietuvas un Izraēlas basketbolistiem. Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas - pirmajā posmā komandas aizvadīja pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēja astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo vietu līdz astoto vietu, bet zaudētāji - par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Latvijas komandai Eiropas čempionātā nepalīdzēs Spānijas vienības Barselonas "Lassa" sistēmā spēlējošais Rodions Kurucs. Rudenī viņam bija operācija un ilgs rehabilitācijas periods. Lai mazinātu savainojuma risku, klubs izstrādājis individuālās sagatavošanās programmu, iesakot šovasar atturēties no spēlēšanas izlasē.

Kurucs bija viens no līderiem Latvijas U-16 izlasē, kas pirms diviem gadiem Rīgā izcīnīja sudraba medaļas Eiropas čempionātā.

Toties ierindā ir trīs citi ārzemēs spēlējošie basketbolisti - Itālijas kluba Redžio di Emīlijas "Grissin Bon" pamatkomandā debitējušais Artūrs Strautiņš, Vācijas kluba Kvēkenbrikas "Artland Dragons" sistēmā sezonu pavadījušais Roberts Blumbergs un ASV vidusskolu čempionāta dalībnieks Kristers Zoriks.

Latvijas U-18 izlases galvenais treneris ir Jānis Gailītis, kuram asistē viņa kolēģi no vicečempiones "VEF Rīga" Jevgēņijs Kosuškins un Raimonds Feldmanis.

Pērn Latvijas U-18 izlase Eiropas čempionātā ieņēma desmito vietu, bet 2007. un 2010.gadā izcīnīja bronzas medaļas.

Šogad pirmoreiz vēsturē visas sešas Latvijas jaunatnes izlases spēlēs Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, turklāt U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu. Tiesa, Latvijā šogad nenotiks neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!