Foto: LETA

Šobrīd droši par savu vietu Latvijas čempionvienības "VEF Rīga" sastāvā nevar būt nedz treneri, nedz basketbolisti, pirmdien intervijā televīzijas kanāla "Rīga TV24" studijā atklāja kluba padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups.

Kā zināms, pagājušajā piektdienā "VEF Rīga", turpinot neveiksmīgo sezonas sākumu, "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlē 81:89 piekāpās "Ventspils" komandai, kas 24 stundas vēlāk lika no amata atbrīvot galveno treneri Karlosu Fradi. Uzreiz pēc tam "VEF Rīga" pavēstīja, ka turpmāk galvenā trenera pienākumus pildīs līdzšinējais Frades palīgs Jānis Gailītis, vēlāk apstiprinot, ka viņš amatā atradīsies vismaz līdz sezonas beigām.

"Uzrādot šādus rezultātus, neviens "VEF Rīga" klubā nevar būt drošs par savu vietu, tai skaitā gan treneri, gan spēlētāji. Domāju, ka ar jauna trenera atnākšanu varam sagaidīt pozitīvas pārmaiņas komandā," norādīja Jaunups. "Tiesa, fundamentāla komandas pārbūve nenotiks, taču treneri domā par izmaiņām, jo pašreizējais sniegums nevienu neapmierina. Gribam pacīnīties ne tikai VTB Vienotajā līgā, bet arī turpināt cīņu par Latvijas čempionu titulu."

Kā galveno iemeslu Frades atbrīvošanai Jaunups minēja rezultātu trūkumu.

"Mēs, Rīgas kluba vadība, neesam karstasinīgi cilvēki, dodot treneriem iespējas uzlabot komandas sniegumu. Dažreiz tas izdodas, un pozitīvie rezultāti tiek sagaidīti, taču šoreiz tā nebija," skaidroja Jaunups. "Varētu teikt, ka šoreiz nostrādāja arī intuīcija un nejutām, ka vienības sniegumā varētu notikt uzlabojumi. Vienojāmies, ka pret "Ventspili" būs pēdējais pārbaudījums, tāpēc šis šķita objektīvi izvērtēts lēmums, un nevienam tas nebija pārsteigums."

Preses konferenci, kurā tiks sīkāk iepazīstināts ar jaunumiem klubā, "VEF Rīga" rīkos ceturtdien plkst. 15 bārā "The Left Door" (Antonijas ielā 12). Tajā kopā ar Gailīti piedalīsies arī "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Māris Martinsons un Jaunups.

Gailīša debijas mačā "VEF Rīga" pirmdien VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta spēlē izbraukumā ar 93:104 (21:24, 19:23, 27:27, 26:30) piekāpās Latvijā labi zināmā lietuviešu speciālista Rima Kurtinaiša vadītajam Maskavas apgabala klubam "Himki", kas sekmīgi startē arī ULEB Eirolīgā. Līdz ar to ar trim panākumiem 12 spēlēs "VEF Rīga" atrodas Vienotās līgas kopvērtējuma 15 .pozīcijā, apsteidzot vien turnīra pastarīti Tbilisi "Vita" no Gruzijas.

Gailītis "VEF Rīga" komandā ir kopš tā atjaunošanas 2007. gada maijā - pirmās sezonas aizvadījis kā spēlētājs, 2010. gadā Gailītis kļuva par trenera asistentu skautinga jautājumos, bijis arī profesionālās basketbola skolas "VEF Rīga" galvenais treneris, vadījis Latvijas U-16 un U-18 jauniešu izlases.

Vienu no lielākajiem panākumiem līdzšinējā karjerā Gailītis guva 2014. gadā, kad viņa trenētā Latvijas U-16 izlase izcīnīja otro vietu Eiropas čempionātā.

Frade par "VEF Rīga" galveno treneri sāka strādāt vien pirms šīs sezonas, amatā nomainot Latvijas speciālistu Nikolaju Mazuru.

Tāpat kopš atjaunošanas "VEF Rīga" komandu trenējuši arī Valdis Valters, Rims Kurtinaitis un Ramūns Butauts.

Kā zināms, Spānijas speciālists Frade pirms kļūšanas par "VEF Rīga" galveno treneri bija strādājis ar Spānijas jauniešu izlasi un piecus gadus bijis iesaistīts darbā Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Savukārt no 2013. līdz 2015. gadam viņš vadīja Eirokausos spēlējošo Sēkešfehērvāras "Alba Fehervar" komandu no Ungārijas, taču ar šo vienību viņam neizdevās izcīnīt nevienu titulu.

Kopš atjaunošanas 2007. gadā basketbola klubs "VEF Rīga" kļuvis par četrkārtēju Latvijas čempionu, bet divas reizes izcīnīts sudrabs. Divas reizes "VEF Rīga" klubs iekļuvis Eiropas kausa otrajā posmā, trīs reizes pastāvēšanas vēsturē spēlējis ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā. "VEF Rīga" ir vienīgais Latvijas pārstāvis Centrālās un Austrumeiropas klubu veidotajā VTB Vienotajā līgā, kurā labākais sasniegums ir ceturtdaļfināla sasniegšana.

LBL kopvērtējumā "VEF Rīga" ar piecām uzvarām septiņās spēlēs ieņem ceturto vietu. Šī gada pavasarī rīdzinieki pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!