Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra noslēdzošajā, sestajā, spēlē trešdien izbraukumā ar rezultātu 68:83 (21:18, 20:21, 15:17, 12:27) zaudēja Itālijas valstsvienībai.

Latvijas izlase vēl pirms šīs cīņas bija nodrošinājusi pirmo vietu C apakšgrupā un automātisku ceļazīmi uz savu sesto Eiropas čempionāta finālturnīru pēc kārtas. Savukārt Itālijas vienība jau pirms šī mača bija nodrošinājusi apakšgrupas otro pozīciju. Itālijas vienībai bija nepieciešama uzvara, lai grupu turnīrā otrās vietas ieguvušo komandu konkurencē apsteigtu vismaz vienu sāncensi un iegūtu ceļazīmi uz finālturnīru.

Elīna Babkina šajā spēlē izcēlās ar 14 punktiem, 11 punktus iekrāja Kate Krēsliņa, bet pie desmit punktiem tika Zenta Meļņika. Pie spēles laikā šajā mačā tika visas 12 Latvijas vienības spēlētājas.

Spēles ievadā iniciatīva piederēja Latvijas izlasei, kas ātri iekrāja sešu punktu pārsvaru. Līdz ceturtdaļas beigām mājinieces pakāpeniski pietuvojās līdz viena punkta atstatumam, bet neizšķitu (28:28) atjaunoja vien otrās ceturtdaļas vidū. Itālijas izlase paguva izvirzīties vadībā ar 33:30, tomēr Latvijas basketbolistes uz to atbildēja ar septiņiem pēc kārtas gūtiem punktiem. Puslaika pēdējās sekundēs laukuma saimnieces atkal pietuvojās līdz divu punktu atstatumam.

Otrā puslaika sākumā Latvijas izlase ieguva astoņu punktu pārsvaru, ko vēlāk uz brīdi palielināja arī līdz desmit punktu handikapam (52:42). Tiesa, līdz ceturtdaļas beigām Itālijas izlase atjaunoja neizšķirtu, ceturtdaļas noslēdzošajās sešās minūtēs ļaujot latvietēm gūt vien četrus punktus.

Noslēdzošās ceturtdaļas pirmajā minūtē Itālijas izlase uzsāka iespaidīgu 14:0 izrāvienu, latvietes "uz nulli" noturot piecas minūtes un panākot 70:60 savā labā. Pēc šī pavērsiena Latvijas izlase cīņā par uzvaru vairs neatgriezās.

Kvalifikācijas cikla iesākumā Latvija ar rezultātu 71:61 savā laukumā pieveica Portugāli, turpinājumā ar 74:56 izbraukumā tika uzvarēta Igaunija, bet vēlāk latvietes ar 70:59 savā laukumā pieveica arī galveno konkurenti Itāliju. Uzvaru gājiens turpinājās vēlāk Portugālē, kur latvietes bija pārākas ar 62:55, bet pagājušajā svētdienā savā laukumā tika gūts panākums pār Igauniju ar 82:60, kas nodrošināja pirmo vietu grupā.

C apakšgrupā Latvija ar sešās spēlēs izcīnītām piecām uzvarām ieņēma pirmo vietu, Itālijas kontā četri panākumi, bet Portugālei un Igaunijai ir pa vienai uzvarai.

Citā noslēdzošās kārtas spēlē trešdien Portugāle uzņem Igaunijas komandu.

Ar Itālijas izlasi iepriekš Latvija spēlējusi gan Eiropas čempionātu finālturnīros, gan kvalifikācijā, gan pārbaudes mačos. Pirms šī turnīra iepriekšējo reizi tas notika 2012.gada vasarā, kad kvalifikācijas mačos Rīgā izdevās uzvarēt ar 71:52, bet izbraukumā nācās piekāpties ar 57:60. Tieši Itālijas izlase latvietēm palīdzēja nokļūt finālturnīrā, jo divas reizes uzvarēja Grieķijas komandu, nostumjot to uz trešo vietu.

Uz spēli Itālijā aizbraukušas 12 spēlētājas, kuras bija laukumā svētdien pret Igauniju, un arī Kristīne Silarāja. Kā vienīgā pieteikumā netika iekļauta Zane Eglīte.

Kvalifikācijas turnīra otro spēļu apli Latvijas izlase aizvadījusi bez savas vadošās centra spēlētājas Zanes Tamanes, kura guva potītes traumu.

Pretendentes sadalītas sešās grupās - četrās pa četrām izlasēm, bet divās trīs. Tā kā Eiropas čempionāta dalībkomandu skaits no 16 palielināts līdz 20, vietu finālturnīrā garantēs katras grupas labākā vienība, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas.

No 22 izlasēm, kas startēs kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā, uz Eiropas čempionātu dosies tieši puse jeb 11 komandas.

Pirms atlases turnīra Eiropas čempionātā sev vietu bija nodrošinājušas finālturnīra saimnieces Ungārija un Rumānija, nākamā gada pasaules čempionātā startējošās Spānija, Francija, Turcija, Serbija, Baltkrievija un Čehija, kā arī Grieķija, kas pērn uzvarēja kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam pret Itāliju:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Liene Priede, Kristīne Silarāja (abas - "Cēsis"), Baiba Eglīte, Ieva Kūlīte, Kitija Laksa (visas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija), Ieva Krastiņa (Viļņas "Kibirkštis-Tiche-IKI", Lietuva), Kristīne Vītola ("UTEP Miners", NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!