Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-16 puišu un meiteņu basketbola izlases Ventspilī notiekošās Baltijas kausa izcīņas noslēdzošajos mačos svētdien piekāpās vienaudžiem no Lietuvas, turklāt pēc mača U-16 meiteņu basketbola izlases galvenais treneris Kaspars Mājenieks nosauca sastāvu dalībai Eiropas čempionātā.

Latvijas zēni svētdien piekāpās lietuviešiem ar rezultātu 62:82 (13:19, 19:16, 16:17, 14:30), kas noslēgumā deva otro vietu turnīrā.

Pārliecinoši rezultatīvākais latviešu kadetiem ar 22 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām bija Artūrs Kurucs.

Latvieši pirmajā turnīra mačā piektdien ar 83:62 pārspēja Turciju, bet sestdien ar 82:62 uzveica arī Igauniju. Visas šī turnīra komanda gatavojas Eiropas U-16 čempionātam, kas no 12. līdz 20.augustam risināsies Polijas pilsētā Radomā.

Pirmajās divās pārbaudes spēlēs Latvija divreiz (134:39 un 91:53) uzvarēja Gruziju un Somiju (74:70 un 83:74).

Savukārt Latvijas U-16 meitenes svētdien piekāpās lietuvietēm ar 64:68 (14:18, 14:24, 22:11, 14:15), turnīra noslēgumā gūstot trešo vietu.

Latvijas izlasē svētdienas spēlē ar 15 punktiem un astoņām bumbām zem groziem palīdzēja Aleksa Gulbe, bet ar desmit punktiem izcēlās Nikola Ozola.

"Šīs bija mūsu pirmās nopietnās pārbaudes spēles un, kā jau cerēju un gaidīju, ar katru spēli sniegums uzlabojās. Lielāko uzmanību pievērsām tieši spēles kvalitāte gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, neaizraujoties ar skriešanu, kas spēlē ar Igauniju, iespējams, būtu nodrošinājusi lielāku pārsvaru. Taču rezultāta starpība patlaban nebija galvenais," izteicies Mājenieks. "Spēlē ar Lietuvu izpaudās mūsu mentalitāte - uz pretinieku spēka spēli adekvāti atbildam tikai tad, kad mūs jau sāk sist kārtīgi. Tāpēc iekritām mīnusos sākumā un otrās ceturtdaļas beigās. Kad atmodāmies, pārņēmām iniciatīvu, panācām pretinieces un pat izvirzījāmies vadībā. Nostrādāja taktiskās nianses. Diemžēl pietūka aukstasinības, lai izmantotu iespējas vēl palielināt pārsvaru un uzvarēt. Būs mācība, ko, ceru, ņemsim vērā."

Mājenieks atklāja, ka no sastāva atskaitīta Evelīna Fricsone, bet nākamās nedēļas sākumā izlasei pievienosies Alise Markova, kura pašlaik ar Latvijas U-18 izlasi sekmīgi cīnās Eiropas meistarsacīkstēs.

LETA jau vēstīja, ka latvietes Baltijas kausa izcīņu piektdien sāka ar zaudējumu 43:48 Krievijai, bet sestdien ar 62:52 uzveica Igauniju. Eiropas kadetu čempionāts meiteņu izlasēm jau nākamajā sestdienā sāksies Itālijas pilsētā Udinē.

Puišu kadetu izlases kandidātu sarakstā iekļauti Spānijas klubu Madrides "Real" un Vitorijas "Laboral Kutxa" sistēmu audzēkņi Anrijs Miška un Artūrs Kurucs. Miška šosezon pārstāvēja "Real" U-16 komandu, kamēr Artūrs Kurucs tika uzspēlēt arī "Laboral Kutxa" U-18 vienības sastāvā. Abi basketbolisti Spānijas klubiem pievienojās pērn augustā. Tiesa, pašlaik Miška atgūstas no deguna lūzuma, tāpēc pret Somiju laukumā nedevās.

Paplašinātajā izlases kandidātu sarakstā bija arī Ventspils basketbola audzēkņi Kristians Pūris un Kristians Šefanovskis, kuri jūnija vidū gāja bojā traģiskā autoavārijā. Tieši Šefanovskis bija viens no izlases līderiem ziemā notikušajā tradicionālajā pārbaudes turnīrā Turcijā, kurā Latvijas kadeti izcīnīja septīto vietu.

Tāpat Latvijas U-16 izlase janvāra sākumā uzvarēja Baltijas jūras kausa izcīņā.

Iepriekšējos četros gados Latvijas kadeti Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu spējuši sasniegt tikai vienu reizi, kad 2014.gadā savā laukumā guva otro vietu. Pērn trenera Gunta Endzela vadībā tika ieņemta 11.vieta.

Tikmēr U-16 meiteņu izlases sastāvā startam Baltijas kausa izcīņā bija iekļautas 13 spēlētājas. Piecas no tām - Nikola Ozola, Jete Nulle, Māra Mote, Aleksa Gulbe un Laura Meldere - šogad palīdzēja Latvijas U-17 izlasei izcīnīt desmito vietu pasaules čempionātā, bet Markova vēl nebija ar komandu.

Latvijas izlases augstākais sasniegums Eiropas čempionātos ir piektā vieta, kas izcīnīta 2001. un 2014.gadā, kā arī pērn.

Eiropas jaunatnes čempionāti šosezon risinās pēc jaunas formulas. Pirmajā posmā 16 komandas aizvada pa trim spēlēm grupas turnīrā, bet pēc tam izlases sāk cīņas astotdaļfinālā, kur noskaidro ceturtdaļfinālistes par 1.-8. un 9.-16.vietu. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudē vietu A divīzijā.

Šogad pirmoreiz vēsturē visām sešām Latvijas jaunatnes izlasēm paredzēta dalība Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, taču U-18 puišu turnīrs drošības apsvērumu dēļ atcelts uz nenoteiktu laiku. Tikmēr U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu.

Tiesa, Latvijā šogad nenotiks neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007.gada.

Latvijas U-16 puišu izlases kandidātu saraksts Eiropas čempionātam:

Valters Vēveris, Rainers Hermanovskis, Dāvids Vīksna, Aleksis Ābols (visi - "Valmiera"), Artūrs Žagars, Niks Salenieks, Roberts Bērziņš (visi - "Rīga"/DSN), Adrians Šnipke, Edvards Mežulis (abi - "Rīga"), Kristaps Ķilps, Reinis Krūmiņš (abi - Ventspils "Spars"), Armands Berķis ("VEF skola"), Oskars Hlebovickis ("Ogre"), Anrijs Miška (Madrides "Real", Spānija), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Laboral Kutxa", Spānija).

Latvijas U-16 meiteņu izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Nikola Ozola ("Jūrmala"), Jete Nulle, Elizabete Zumenta, Flēra Vīnerte (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Aleksa Gulbe ("Ancona", Itālija), Anita Miķelsone, Alise Markova, Laura Meldere (visas - "Rīga"/TTP-1), Māra Mote ("Cēsis"), Paula Kļeščova ("Liepāja"), Raivita Koreņika ("Saldus"), Līga Golovko ("Daugavpils").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!