Foto: DELFI
Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlase otrdien izcīnīja pirmo uzvaru Portugālē notiekošā Eiropas čempionāta otrā posma mačos, tādējādi saglabājot izredzes sasniegt ceturtdaļfinālu.

Latvijas kadetes ar 66:42 (18:15, 20:9, 12:13, 16:5) pieveica Beļģijas vienaudzes.

Latvijas komandas rindās rezultatīvākā bija Aleksa Gulbe, kurai 17 punkti, bet par punktu mazāk pievienoja Janeta Rozentāle, kurai arī astoņas atlēkušās bumbas.

Maču abas komandas sāka līdzvērtīgā cīņā, taču Latvijas basketbolistēm ļoti veiksmīga izdevās otrā ceturtdaļa, kuras laikā no 24:21 izdevās panākt jau 38:24.

Cīņas otrā puslaika sākumā Latvijai savu pārsvaru izdevās palielināt vēl vairāk, taču ceturtās ceturtdaļas gaitā Beļģijas pārstāves cīņas gaitu izlīdzināja, cenšoties panākt pretinieces. Tiesa, tas viņām neizdevās, turklāt latvietes demonstrēja teicamu sniegumu noslēdzošajā ceturksnī, kas vienubrīd viņām ļāva sasniegt pat 25 punktu pārsvaru (64:39), tādējādi tiekot pie pirmās uzvaras otrajā posmā.

Kā zināms, pirmajā Eiropas čempionāta mačā latvietes ar 69:86 piekāpās Ungārijas vienaudzēm, bet otrajā cīņā ar 77:45 tika pieveikta Anglija. Savukārt trešajā duelī Latvija ar 54:68 piekāpās Spānijai. Lai arī latvietes jau priekšlaicīgi kvalificējās otrajam posmam, uz to tā arī netika paņemta neviena uzvara.

D apakšgrupā ar trim uzvarām trijos mačos triumfēja Ungārija, kurai ar attiecīgi divām un vienu uzvaru sekoja Spānija un Latvija, bet Anglijas kadetes cieta trīs neveiksmes.

Otrajā posmā trīs D grupas spēcīgākās komandas tiekas ar C grupas labākajām vienībām Franciju, Vāciju un Beļģiju, bet otrā posma pirmajā cīņā latvietes ar 51:52 sīvā cīņā piekāpās francūzietēm.

Ar trim uzvarām trīs mačos F apakšgrupas līderes ir Ungārija un Francija, bet tai ar diviem panākumiem seko Spānija. Viena uzvara ir Vācijai, kurai ar tikpat panākumiem četrās spēlēs seko Latvija. Tikmēr Beļģija cietusi zaudējumus visos četros mačos.

Lai Latvija sasniegtu ceturtdaļfinālu, tai jācer, ka Vācija otrdien zaudēs Francijai, kā arī trešdien noslēdzošajā otrā posma mačā pati pieveiks vācietes.

Četras šīs grupas komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet piekto un sesto vietu ieguvējas spēlēs ar pirmā posma ceturto vietu ieguvējām par 9.-16.vietu turnīrā. Trim vājākajām komandām augstākā divīzija būs jāpamet.

Beļģija pirmo posmu iesāka ar uzvaru pār Serbiju (60:46), bet pēc tam piedzīvoja divus zaudējumus - ar 48:60 piekāpjoties Francijai un ar 46:56 zaudējot Vācijai. Otrā posma pirmajā duelī Beļģija ar 60:83 zaudēja Ungārijai.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas kadetes janvārī Baltijas jūras kausā zaudēja Somijai un Zviedrijai, bet uzveica Igauniju. Savukārt jūlijā Baltijas kausā pārspēja Igauniju un Lietuvu, bet vēlreiz piekāpās Zviedrijai, kas gan deva tikai trešo vietu.

Tāpat Latvijas U-16 basketbolistes jūlija beigās un augusta sākumā piedalījās Eiropas Jaunatnes olimpiādē, ko noslēdza piektajā vietā. Šī turnīra pirmajā mačā ar 53:62 tika zaudēts arī Eiropas čempionāta pirmajai pretiniecei Ungārijai.

Iepriekšējos divus gadus, kad komandai palīdzēja māsas Digna un Paula Strautmanes (pērn tikai Digna), Latvijas kadetes sasniedza Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu. Pirms tam 2012.gadā Latvija vēl spēlēja B divīzijā.

Latvijas U-16 meiteņu izlases augstākais rezultāts Eiropas čempionātos ir piektā vieta, kas sasniegta 2001. un 2014.gadā.

Latvijas U-16 basketbolistu galvenā trenere šogad ir Līga Alilujeva, kurai šī ir debija Eiropas meistarsacīkstēs kā valstsvienības vadītājai.

Latvijas U-16 meiteņu izlase Eiropas čempionātā:

Nikola Ozola, Amanda Švedenberga (abas - "Jūrmala"), Jete Nulle, Marianna Kļaviņa, Kecija Keita Salcēviča, Aleksa Gulbe (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Māra Mote ("Cēsis"), Annija Pozņaka (3.BJSS), Luīze Šepte ("Ventspils"), Sabīne Lipe ("Liepāja"), Katrīna Kārkle, Janeta Rozentāle (abas - "Jelgava").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!