Foto: DELFI

Latvijas U-16 basketbola izlase trešdien Turcijā pārbaudes turnīra A apakšgrupas pēdējā spēlē ar 89:55 (14:22, 28:16, 27:7, 20:10) uzvarēja Bulgārijas vienaudžus, kas ļaus turpinājumā cīnīties par piekto vietu kopvērtējumā.

Uzvarētājiem Armands Berķis guva 21 punktu un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas, Artūrs Kurucs sameta 13, Niks Salenieks 12, bet Kristians Šefanovskis un Artūrs Žagars pa 11 punktiem katrs. Bulgāriem 21 punktu guva un 12 atlēkušās bumbas izcīnīja Cvetomirs Černokozevs.

Latvijas kadeti spēli sāka neveiksmīgi, jo ļāva bulgāriem jau sākumā iegūt sešu punktu pārsvaru, bet ceturtdaļas vidū Latvijai bija 11 punktu deficīts (7:18). Pēc pirmās ceturtdaļas Artūra Visocka-Rubeņa trenētā komanda zaudēja ar 14:22, taču situāciju mainīja spēles otrajā nogrieznī, kad īsā laikā panāca izlīdzinājumu, bet pēc puslaika jau bija vadībā ar četriem punktiem (42:38).

Savukārt pēc pārtraukuma laukumā spilgti dominēja Latvijas basketbolisti, kuri pretiniekiem puslaikā ļāva iemest tikai 17 punktus, kamēr paši sameta gandrīz trīs reizes vairāk, svinot pārliecinošu panākumu.

"Pēc smagās cīņas ar Turcijas komandu bažījāmies par enerģijas un emociju krājumiem. Jau iesildīšanās laikā bija jūtams, ka bažām ir pamats, un to apstiprināja arī spēles pirmās minūtes, kurās nokļuvām zaudētājos ar 4:13 un brīdi vēlāk arī 7:18. Atlētiskie bulgāri prasmīgi izmantoja savu fizisko pārsvaru un augumus, netikām ar viņiem galā, spēlējot viens pret vienu," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Latvijas U-16 izlases galveno treneri Artūru Visocki-Rubeni.

"Jau laikus bijām sagatavojuši atkāpšanās ceļu un pārgājām uz zonas aizsardzību. Otrajā ceturtdaļā atguvām spēles pavedienu. Uzbrukumā ņēmām vērā iepriekšējās spēles mācības un nospēlējām daudz organizētāk. Tiesa, šai ziņā vēl priekšā daudz darba, lai izmantotu visu potenciālu un spēlētāji netraucētu cits citam un paši sev," norādīja treneris.

"Trešdien būs pirmā no spēlēm brīvā diena, bet darbs turpināsies - atkal skatīsimies video, analizēsim dažādas situācijas un domāsim, kā uzlabot spēli," piebilda Visockis-Rubenis.

Latvijas izlase A apakšgrupā ieņēma trešo vietu ar trīs uzvarām piecās spēlēs, bet turpinājumā cīnīsies par piekto vietu, uz kuru pretendēs arī Francijas, Vācijas un Turcijas U-15 izlases.

Kā zināms, Latvijas kadeti sestdien turnīra pirmajā spēlē ar 78:74 pārspēja Vāciju, dienu vēlāk ar 64:86 cieta zaudējumu pret Lietuvu, pirmdien ar 75:59 uzvarēja Slovēnijas vienaudžus, bet otrdien ar 64:70 cieta neveiksmi pret mājiniekiem turkiem.

A apakšgrupas uzvarētāji noskaidrosies Lietuvas un Turcijas spēlē, taču abas komandas jau ir nodrošinājušas vietu pusfinālā. Grupas līdere ar četrām uzvarām ir Lietuva, trīs panākumus guvusi Turcija un Latvija, divus Vācija, bet Bulgārijai un Slovēnijai ir pa uzvarai.

Galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis komandā iekļāvis deviņus basketbolistus, kuri janvāra sākumā uzvarēja Baltijas jūras kausa izcīņā, un trīs šīs sezonas debitantus, kuriem jau ir pērnā Eiropas U-16 čempionāta pieredze.

Latvijas komanda Turcijas turnīrā piedalās piekto gadu pēc kārtas. 2012.gadā tika iegūta 11.vieta, 2013.gadā Latvija izcīnīja septīto vietu, 2014.gadā latvieši uzvarēja visās sešās spēlēs un 16 komandu konkurencē izcīnīja pirmo vietu, bet pērn finišēja septītajā vietā.

Latvijas U-16 izlases sastāvs turnīrā Turcijā: Niks Salenieks, Artūrs Žagars (abi - "Rīga"/DSN), Adrians Šnipke ("Rīga"), Valters Vēveris, Rainers Hermanovskis (abi - Valmieras BSS), Gints Zomerfelds, Armands Berķis (abi - "VEF skola"), Kristians Šefanovskis (Ventspils "Spars"), Kristers Elksnītis, Matīss Surkulis (abi - "Jēkabpils"), Niks Līnis ("Cēsis"), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Laboral Kutxa" jauniešu sistēma, Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!