Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-20 izlases basketbolistes, gatavojoties Eiropas čempionātam (EČ), pirmdien Kauņā pārbaudes spēlē ar rezultātu 54:59 (13:24, 14:7, 16:9, 11:19) zaudēja Lietuvas vienaudzēm, savukārt šī paša vecuma puišu komanda Madonā guva uzvaru pret Gruzijas vienību.

Latvijas izlases rindās Paula Strautmane guva 16 punktus un izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, 15 punkti un septiņas bumbas zem groziem Dignas Strautmanes kontā, bet ar 11 punktiem izcēlās Kate Karlīna Krēsliņa.

Abas komandas savā starpā tikās arī svētdien, kad Latvijas basketbolistes atzina pretinieču pārākumu ar rezultātu 53:64.

Pirmās divas pārbaudes spēles, gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas U-20 basketbolistes aizvadīja aizpagājušajā nedēļā, kad divreiz sagrāva Baltkrievijas vienaudzes - 57:40 un 77:46. Savukārt pagājušajā nedēļā latvietes ar 58:42 pārspēja Lietuvas U-18 meiteņu izlasi.

Galvenā trenera Aigara Neripa vadībā Latvijas U-20 izlase pērn ieņēma 12. vietu Eiropas čempionātā, bet vēl gadu pirms tam bija piektā, sasniedzot augstāko rezultātu 2009. un 2010. gadā, kad divreiz pēc kārtas tika izcīnīta godalgotā trešā vieta.

Latvijas U-20 izlasei šovasar veselības problēmu dēļ nevar palīdzēt Annija Einere un Paula Lūķe, tāpat no sastāva izkritusi Vineta Bīriņa un Kitija Laksa.

Vislielākā kontinenta meistarsacīkšu bagāža ir Paulai Strautmanei, kura piedalījusies jau septiņos Eiropas čempionātos.

Eiropas čempionāts U-20 vecuma meiteņu basketbola izlasēm no 9. līdz 17.jūlijam notiks Portugālē. Apakšgrupu turnīrā Latvijas pretinieces būs Nīderlandes, Grieķijas un Francijas basketbolistes.

Tikmēr gatavošanos Eiropas čempionātam turpina Latvijas U-20 puišu izlase, kas pirmdien Madonā ar rezultātu 71:60 (16:12, 17:18, 22:10, 16:20) pārspēja Gruzijas vienaudžus.

Uzvarētāju labā 11 punktus guva Eduards Hāzners, bet desmit iemeta Džeiks Eduards Krūmiņš.

Latvijas izlase turpat Madonā aizvadīs vēl divas pārbaudes spēles līdz Eiropas čempionātam, tiekoties ar Somijas komandu un Latvijas U-18 junioriem.

Galvenā trenera Arņa Vecvagara trenētā komanda gatavošanās ciklu sāka ar sagrāvi 73:48 pārbaudes spēlē savā laukumā pret Igaunijas komandu, kas šovasar sacentīsies Eiropas čempionāta B divīzijā.

Turpinājumā komanda aizvadīja divus pārbaudes mačus viesos pret Lietuvas vienaudžiem, piedzīvojot zaudējumus ar 63:69 un 55:71.

Eiropas U-20 čempionāts puišu komandām no 16. līdz 24.jūlijam notiks Somijas galvaspilsētā Helsinkos. Grupu turnīrā latviešu pretinieki būs Serbijas, Ukrainas un Slovēnijas basketbolisti, bet visām četrām komandām būs iespēja astotdaļfinālā turpināt cīņu par medaļām.

Iepriekšējos trijos gados Latvijas U-20 izlase sasniegusi divus vēsturē augstākos rezultātus Eiropas čempionātos - 2014. gadā treneris Artūrs Štālbergs aizveda izlasi līdz otrajai vietai, bet pērn Vecvagara vadībā tika izcīnīta piektā vieta.

Šogad gan Latvijas U-20 izlase solās būt nepieredzējusi - no 16 kandidātu sarakstā esošajiem spēlētājiem trijiem (Kristianam Vīksnem, Uldim Feldmanim un Rihardam Bērziņam) nav iepriekšējas Eiropas čempionātu pieredzes, bet pieredzējušākais ar dalību četrās kontinenta meistarsacīkstēs ir Rihards Lomažs.

Šogad pirmoreiz vēsturē visas sešas Latvijas jaunatnes izlases spēlēs Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, turklāt U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu. Tiesa, Latvijā šogad nenotiks neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!