Foto: F64
Latvijas U-20 jauniešu basketbola izlase trešdien Slovēnijā notiekošā Eiropas čempionāta otrā posma pēdējā, trešajā, spēlē ar rezultātu 94:78 (19:14, 28:16, 24:17, 23:31) pārliecinoši pieveica Itālijas valstsvienību, iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Latvijas valstsvienībā rezultatīvākais ar 25 gūtajiem punktiem bija Jānis Timma, Ojārs Siliņš izcēlās ar 22 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām, bet 18 punktus iekrāja Artūrs Bricis.

Mača sākumā Latvijas izlase izvirzījās vadībā ar 11:5, tomēr Itālija prata panākt neizšķirtu, bet pēc pirmās ceturtdaļas latviešiem bija piecu punktu pārsvars - 19:14. Otrās ceturtdaļas pirmajā pusē cīņa bija līdzīga un Latvijai neizdevās būtiski palielināt pārsvaru, bet puslaika izskaņā Latvijas basketbolistiem izdevās veikt izrāvienu, kas ļāva iekrāt 14 punktu pārsvaru - 47:30.

Trešajā ceturtdaļā Latvijas izlase pakāpeniski audzēja pārsvaru, kas vienu brīdi sasniedza 20 punktu atzīmi, bet līdz ceturtdaļas izskaņai latviešiem izdevās iekrāt vēl komfortablāku pārsvaru - 71:47. Kaut ceturto ceturtdaļu ar astoņu punktu pārsvaru uzvarēja Itālija, tas nekādā veidā neapdraudēja Latvijas valstsvienības panākumu.

F grupas pirmajā mačā pirmdien Latvijas basketbolisti ar rezultātu 62:69 zaudēja Slovēnijai, bet otrajā cīņā otrdien ar 78:75 uzvarēja pagājušā gada pasaules čempionus U-19 vecuma grupā Lietuvu.

Vēl vienā šīs grupas trešās kārtas mačā trešdien Lietuvas basketbolisti ar 76:45 (22:14, 24:9, 14:5, 16:17) pārliecinoši pieveica Turciju. Ar šādu iznākumu bija pietiekoši, lai Latvija iekļūtu ceturtdaļfinālā.

Šobrīd F grupas kopvērtējumā Slovēnijas kontā četras uzvaras, bet Spānijas, Itālijas, Turcijas, Latvijas un Lietuvas izlases izcīnījušas pa diviem panākumiem.

Neatkarīgi no Spānijas un Slovēnijas mača iznākuma, pēc papildrādītājiem Latvijas izlase F grupā ierindosies trešajā vai ceturtajā vietā.

Pēc otrā posma ceturtdaļfinālā iekļūs grupas četras spēcīgākās komandas, bet pārējās turpinās cīņu par 9.-12.vietu.

Kā ziņots, Eiropas čempionāta pirmajā posmā Latvijas izlase spēlēja C apakšgrupā, kur ar vienu uzvaru trijās spēlēs ieņēma trešo vietu.

C grupas pirmās kārtas mačā Latvijas izlase ar 88:50 pārliecinoši pieveica Gruzijas vienaudžus, pēc tam ar 51:64 samērā līdzīgā spēlē piekāpās Spānijai, bet trešajā mačā ar 61:64 dramatiskā cīņā pagarinājumā piekāpās Turcijas valstsvienībai.

Līdz ar to otro posmu Latvijas izlase sāka bez uzvarām.

Šajā vecuma grupā šogad neviena komanda neatstās A divīziju, jo 2013.gadā Eiropas U-20 čempionātā piedalīsies 20 valstu izlases.

Pagājušajā gadā Latvijas U-20 izlase Eiropas čempionātā visai negaidīti iekļuva ceturtdaļfinālā un noslēgumā palika astotajā vietā.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, vien divas dienas pirms treniņnometnes izlases galvenā trenera amatā tika apstiprināts Roberts Štelmahers, jo līdzšinējais treneris Agris Galvanovskis vairs nevarēja pildīt savus pienākumus. Latvijas U-20 izlase aizvadīja sešas pārbaudes spēles, kurās pa divām reizēm pārliecinoši pieveica Baltkrieviju un Igauniju, bet divreiz pārliecinoši zaudēja šajā vecuma grupā ļoti spēcīgajai Lietuvai.

Kā ziņots, dažādu iemeslu dēļ Latvijas U-20 izlases ierindā nav vairāku 1992.gadā dzimušo basketbolistu, kuri pirms diviem gadiem izcīnīja trešo vietu Eiropas U-18 čempionātā un pērn startēja pasaules U-19 čempionātā - Dāvis Bertāns un Kaspars Vecvagars iekļauts pieaugušo valstsvienības kandidātos, Edmunds Dukulis un Aleksejs Rostovs devušies mācīties uz ASV, bet Renārs Magone ārstē savainojumu.

Latvijas U-20 izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Dāvis Čoders, Mārcis Vītols, Artūrs Brēmers, Artūrs Bricis, Andris Misters, Klāvs Strazdiņš, Jānis Timma, Jānis Bērziņš, Ojārs Siliņš, Arnolds Helmanis, Artūrs Vītiņš, Elvis Saulītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!