Foto: LETA
Latvijas U-20 vīriešu basketbola valstsvienība, gatavojoties Eiropas čempionātam, piektdien pēdējā pārbaudes spēlē piedzīvoja pārliecinošu zaudējumu pret Lietuvas vienaudžiem.

Latvija izbraukumā ar 54:80 (14:20, 21:24, 7:19, 12:17) piekāpās Lietuvas U-20 izlasei.

"Pirmajā puslaikā daudzas lietas izdevās tā, kā gribētos vienmēr. Bumba kustējās, spējām atrast pretinieku vājās vietas, aizsardzībā nobremzējām pretinieku līderus," pauda Latvijas U-20 izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars. "Lūzums mums par sliktu puslaika beigās sākās ar to, ka vairākkārt neiekrita brīvi metieni no labām pozīcijām. Neveiksmīgi sākām otro puslaiku, aizrāvāmies ar tālmetieniem, kaut arī mūsu snaiperiem šī nebija veiksmīgā diena. Pazuda “uguntiņa”. Turklāt garajiem spēlētājiem bija sodu problēma. Mājinieki noķēra spēles ritmu, un viņus apturēt kļuva aizvien grūtāk."

Rezultatīvākie Latvijas izlasē ar 11 punktiem bija Rolands Šmits un Ervīns Mežnieks, kuram arī trīs atlēkušās bumbas. Savukārt desmit punktus pievienoja Rihards Lomažs.

"Slimības dēļ Rīgā atstājām Jāni Engeru, kā arī muguras sāpju dēļ šoreiz laukumā neizgāja Ivars Žvīgurs. Tas ietekmēja rotāciju un mūsu spēku zem groziem," skaidroja valstsvienības galvenais treneris.

Kā ziņots, pirmajā pārbaudes spēlē Latvija ar 46:76 kapitulēja Lietuvas studentu izlasei, bet pēc tam ar 50:63 piekāpās arī vienaudžiem no Lietuvas. Savukārt pagājušajā nedēļas nogalē U-20 izlase ar 95:43 sagrāva Gruzijas vienaudžus. Šīs nedēļas sākumā Latvijas basketbolisti divreiz piekāpās Igaunijas studentu izlasei. Vispirms tā pirmdien piedzīvoja neveiksmi ar 74:76, izšķirošo grozu ielaižot divas sekundes pirms pamatlaika beigām. Taču otrdien piekāpās ar 68:71.

"Pārbaudes spēļu bilance ir negatīva, tomēr šiem rezultātiem vairs nav nozīmes. Uz Eiropas čempionātu jāpaņem līdz tās labās lietas, kādas bija katrā spēlē," norādīja Vecvagars.

Eiropas čempionāts basketbolā U-20 vīriešu izlasēm no 7. līdz 19.jūlijam norisināsies Itālijas pilsētā Linjano, Latvijas pretinieki grupu turnīrā būs Serbijas, Grieķijas, Bulgārijas un Izraēlas basketbolisti. Trīs labākās komandas turpinās cīņu par medaļām, divas pārējās cīnīsies par vietas saglabāšanu A līgā.

Tā kā nākamajā gadā U-20 čempionāta dalībnieku skaits atkal tiks samazināts no 20 līdz 16, vietu labāko sabiedrībā zaudēs uzreiz septiņas komandas.

Latvijas izlases kandidātu sarakstā sākotnēji bija arī Kristaps Porziņģis, tomēr viņš pēc izvēlēšanās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā nevar palīdzēt valstsvienībai. Tāpat traumas dēļ Latvijas U-20 izlasei nepalīdz Anžejs Pasečniks, bet sastāvā, neskatoties uz ziemas sākumā veiktu pleca operāciju, ir Rinalds Mālmanis.

Latvijas U-20 vīriešu izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā:

Roberts Pāže ("Jūrmala"/"Fēnikss"), Dāvis Geks, Kristaps Pļavnieks, Rihards Lomažs (visi - "Jelgava"), Ivars Rihards Žvīgurs (Šalonas pie Sonas "Elan", Francija), Kristaps Gludītis, Ervīns Mežnieks (abi - Prāgas "Sparta", Čehija), Linards Jaunzems, Jānis Engers (abi - "Latvijas Universitāte"), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānijas), Rūdolfs Strādnieks (Dienvidilinoisas universitāte, NJCAA, ASV), Rinalds Mālmanis (Vitorijas "Laboral Kutxa", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!