Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Uzvaru Eiropas vīriešu basketbola čempionāta U-20 vecumā grupā otrā posma otrās kārtas mačā otrdien izcīnīja Latvijas izlase, kas ar 89:84 (21:13, 23:24, 19:31, 26:16) uzvarēja Slovēnijas valstsvienību.

Izcīnītā uzvara Latvijas izlasei nodrošināja vietu turnīra ceturtdaļfinālā.

Rezultatīvākais Latvijas izlases spēlētājs ar 20 punktiem bija Mareks Mejeris, kura kontā arī 11 atlēkušās bumbas. Mārtiņš Meiers tika pie 18 punktiem un deviņām bumbām zem groziem, bet Uģis Pinete iekrāja 17 punktus.

Slovēnijas izlases labā 15 punktus guva Klemens Plepeličs.

Spēli Latvijas basketbolisti sāka apņēmīgi un veiksmīgi, izvirzoties vadībā ar 11:4. Lai arī pretinieki prata ātri atspēlēties, pirmo ceturtdaļu Latvijas izlase noslēdza ar astoņu punktu pārsvaru (21:13). Otrās ceturtdaļas pirmajā pusē Latvijas spēlētāji punktus guva tikai ar trīspunktu metieniem, bet slovēņi darbojās daudzveidīgāk un prata likvidēt iekrāto punktu deficītu. Tomēr ceturtdaļas pašā izskaņā Latvijas pārstāvjiem sāka veikties arī divpunktu metienos, pirmo puslaiku noslēdzot ar septiņu punktu pārsvaru - 44:37.

Trešās ceturtdaļas sākumā, neskatoties uz pretinieku aktīvo spēli, Latvijas izlase prata nosargāt iegūto pārsvaru, taču piektajā minūtē pirmo reizi cīņā bija spiesta nonākt zaudētāju pozīcijās. Īsi pirms ceturtdaļas beigām slovēņi jau izvirzījās vadībā ar piecu punktu pārsvaru (66:61), ar identisku handikapu sagaidot mača izšķirošās desmit minūtes - 68:63.

Ceturtajā ceturtdaļā uz laukuma valdīja saspringta cīņa, slovēņiem lielākoties atrodoties vadībā ar pāris punktu pārsvaru. Taču tad izšķirošais izrāviens padevās Latvijas vienībai, kas guva 11 punktus pēc kārtas, izvirzoties vadībā ar 82:79 un vēlāk nosargājot uzvaru.

Pārējās otrās kārtas E grupas spēlēs otrdien Krievijas izlase ar 67:65 uzvarēja Zviedriju, bet Francija ar 58:49 pārspēja Melnkalnes vienību.

Kā ziņots, otrā posma pirmās kārtas spēlē Latvijas izlase pirmdien ar rezultātu 58:81 piekāpās Krievijai.

Līdz ar to pēc četrām spēļu kārtām Francijas un Krievijas izlases izcīnījušas pa četrām uzvarām, Melnkalnes un Latvijas izlašu kontā pa divām uzvarām, bet Slovēnijas un Zviedrijas izlases cīnās bez panākumiem.

Noslēdzošajā E grupas spēlē Latvijas izlase trešdien tiksies ar Melnkalni, izspēlējot grupas trešās un ceturtās vietas ieguvējas.

No otrā posma ceturtdaļfinālā iekļūs grupas četras spēcīgākās komandas.

Kā ziņots, pirmajā posmā Latvijas izlase izcīnīja vienu uzvaru trijās spēlēs, tāpēc otro posmu sāka ar vienu panākumu.

Jau vēstīts, ka B grupas pirmajā kārtā Latvijas izlase ar rezultātu 59:57 pieveica Zviedriju, otrajā kārtā ar 58:60 zaudēja Horvātijai, bet trešajā mačā ar 46:79 piekāpās Francijas vienaudžiem.

Čempionāts ilgs līdz 24.jūlijam.

Kā ziņots, šajā čempionātā Latvijas U-20 izlasei palīdz arī Edmunds Dukulis, kurš nesen pārstāvēja Latvijas valstsvienību savās mājās notikušajā pasaules čempionātā U-19 vecuma grupā, palīdzot Latvijas komandai tikt pie desmitās vietas.

Jau vēstīts, ka pirmajā pārbaudes spēlē pirms Eiropas čempionāta Agra Galvanovska trenētā Latvijas U-20 izlase ar rezultātu 74:49 pārliecinoši pieveica Latvijas U-19 valstsvienību, kas, tiesa, spēlēja bez vairākiem potenciālajiem līderiem. Otrajā pārbaudes mačā Latvijas U-20 basketbolisti ar 82:66 pieveica Brazīlijas U-19 izlasi, bet pēc tam Latvijas basketbolisti piedalījās pārbaudes spēļu turnīrā Turcijā, kur ar 67:78 zaudēja Turcijai, ar 71:67 pieveica Čehiju, ar 68:75 piekāpās Francijai, ar 62:69 atzina Krievijas vienaudžu pārākumu un ar 78:76 uzvarēja Ukrainu.

Pēc tam 2. un 3.jūlijā Latvijas U-20 izlase Rakverē divreiz tikās ar Igaunijas vienaudžiem, zaudējot ar 72:75 un uzvarot ar 92:81, bet pēdējā spēlē pirms Eiropas čempionāta Latvijas U-20 basketbolisti ar 87:82 pārspēja par klubu izlasi nodēvētu komandu, kuras sastāvā spēlēja Latvijas valstsvienības kandidāti Rolands Freimanis, Dairis Bertāns, Rihards Kuksiks, Andrejs Šeļakovs un Edgars Jeromanovs, kā arī Māris Gulbis, Ernests Kalve un Sandis Silavs.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada čempionātā, kas risinājās Horvātijā, Latvijas U-20 basketbolisti izcīnīja 11.vietu.

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam Spānijā: Dāvis Lejasmeiers, Mārcis Vītols, Ernijs Ansons, Armands Ošiņš, Mārtiņš Bremze, Mareks Mejeris, Artūrs Bricis, Uģis Pinete, Jānis Antrops, Mārtiņš Meiers, Artjoms Butjankovs un Edmunds Dukulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!