Būt starp 16 labākajām Eiropas komandām jau ir sasniegums, tā intervijā laikrakstam "Diena" par aizvadīto Eiropas vīriešu basketbola čempionāta finālturnīru saka Latvijas izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks.
Jau ziņots, ka 2005.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas norisinājās Serbijā un Melnkalnē, Latvijas izlase piedzīvoja zaudējumus visās trijās D apakšgrupas spēlēs un nākamajā kārtā neiekļuva. Eiropas čempionāta finālturnīra pirmajā spēlē Latvija ar 65:74 zaudēja Izraēlai, pēc tam dramatiskā cīņā papildlaikā ar 109:114 piekāpās Spānijas izlasei, bet pēdējā mačā ar 67:82 atzina mājinieku serbu pārsvaru.

"Latvijas basketbola izlase ir piedalījusies gandrīz visos Eiropas čempionāta finālturnīros, kas ir pats augstākais līmenis Eiropā. Tas jau ir sasniegums - būt 16 spēcīgāko komandu skaitā," uzskata Muižnieks. "Mēs nevaram izvirzīt tādus mērķus kā šogad serbi, kuri paziņoja, ka savās mājās kļūs par Eiropas čempioniem."

"Viņiem ir pamats šādiem paziņojumiem, jo septiņi basketbolisti spēlē NBA, pārējie Eiropas vadošajos klubos. Mums nav spēlētāju ar tik skaļiem uzvārdiem, tāpēc nevienā no čempionātiem par šādiem sasniegumiem neesam varējuši runāt," turpina Latvijas izlases galvenais treneris. "Tik skaļu uzvārdu kā Serbijai [un Melnkalnei] mūsu komandā tuvākajā laikā arī nebūs. Latvijas izlasei vispirms ir jādomā par iekļūšanu spēcīgāko sešpadsmitniekā, kas arī nav un nebūs viegli izpildāms uzdevums."

Muižnieks atzīst, ka zaudējumi visos trijos mačos ir apbēdinoši, tomēr komandas parādītais sniegums viņu apmierinot. "Jau pašā Eiropas čempionāta finālturnīrā visās trijās spēlēs bija reālas iespējas uzvarēt, taču mēs tās nerealizējām. Par to gandarījuma nav un nevar būt, bet ir prieks, ka komanda cīnījās."

Latvijas izlases galvenais treneris vēlreiz apliecināja savu nostāju "Kambalas lietā". Kā zināms, Muižnieks komandā dalībai Eiropas čempionāta finālturnīrā neiekļāva Kambalu, kurš gan masu medijiem teica, ka pats ir attiecies no izlases. Pēc neveiksmes arī Muižnieks savu lēmumu uzskata par pareizu.

"Es jau teicu, ka izlasē tika iekļauti visi labākie. Žēl vienīgi, ka [Gatis] Jahovičs tika savainots. Jau iepriekšējā ciklā viņu pamanīju. Domāju, ka arī [Kasparam] Bērziņam bija bija iespēja spēlēt finālturnīrā. Pārbaudes spēlēs viņam traucēja sejas maska," saka Muižnieks. "Vienmēr pats gribu pārliecināties, ko katrs spēj, tāpēc gaidīju Kasparu [Kambalu] ierodamies Rīgā. Biju gan viņam teicis - jo vēlāk tu atbrauksi, jo grūtāk būs iejusties kolektīvā. Savas domas neesmu mainījis. Uzskatu, kas Kaspars nebija gatavs spēlēt un arī komanda nebija gatava spēlēt kopā ar viņu."

"Vēlreiz uzsvēršu, ka, manuprāt, Latvijas izlasē ir jāspēlē labi sagatavotiem spēlētājiem. Tas attiecas uz pilnīgi visiem. Divās nedēļās nav iespējams sasniegt labu kondīciju," piebilst Muižnieks. "Gribēju pats par to pārliecināties, un tā arī bija. Spēlētājam sevi jāapliecina laukumā ar darbiem, nevis runāšanu un solīšanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!