Foto: AFP/Scanpix

Francijas kluba "Nanterre 92" basketbolisti otrdien izcīnīja Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas kausu, divu maču summā apspēlējot citu franču komandu Šalonas pie Sonas "Elan", kurā sezonas pirmo pusi aizvadīja Latvijas basketbolists Mareks Mejeris.

"Nanterre 92" otrdien savā laukumā guva uzvaru ar 82:79 (31:26, 25:19, 13:23, 13:11), bet divu maču summā bija pārāka ar 140:137, jo pirms divām nedēļām cīņa "Elan" komandas laukumā noslēdzās neizšķirti 58:58.

Atbildes mačā uzvarētājiem rezultatīvākais ar 24 punktiem bija Kriss Vorens, kurš izdarīja arī desmit rezultatīvas piespēles, bet Spensers Baterfīlds sameta 16 punktus.

Tikmēr "Elan" rindās ar 24 punktiem izcēlās Kemerons Klārks, bet Mustafa Falls pievienoja 17 punktus.

Parīzes piepilsētas Nanteres komanda pēc puslaika bija vadībā ar 56:45, taču pēc atpūtas "Elan" spēja samazināt atstarpi un pirms pēdējās desmitminūtes mājiniekiem bija tikai punkta pārsvars (68:67). Pēc tam cīņa ritēja punkts punktā, tomēr nepilnas četras minūtes pirms beigām "Nanterre 92" izvirzījās vadībā ar 82:75, beigās, par spīti tam, ka punktus vairs neguva, pārsvaru nosargājot.

Zīmīgi, ka "Nanterre 92" izcīnīja otro titulu četru dienu laikā, jo sestdien triumfēja arī Francijas kausa finālā.

"Nanterre 92" pusfinālā pārspēja Latvijas basketbolista Ojāra Siliņa pārstāvēto Vācijas klubu Bonnas "Telekom Baskets", divu maču summā uzvarot ar 162:158, bet ceturtdaļfinālā no tālākās cīņas izslēdza cita latvieša Rolanda Freimaņa pārstāvēto Turcijas klubu Ušakas "Muratbey".

Tikmēr "Elan" komanda, kurā sezonu sāka Mejeris, kurš decembra vidū atgriezās "VEF Rīga" komandā, pusfinālā divu maču summā ar 163:150 uzvarēja Beļģijas klubu Ostendes "Telenet".

FIBA Eiropas kausa pamatturnīra pirmajā posmā 37 komandas bija sadalītas desmit apakšgrupās. 24 labākās vienības sasniedza otro posmu, kurā bija sadalītas sešās grupās pa četrām katrā. Pēc divu apļu spēlēm astotdaļfinālu sasniedza katras grupas uzvarētāja un divas labākās otro vietu ieguvējas, kur tām pievienojās astoņas FIBA Čempionu līgas izslēgšanas turnīru nesasniegušās komandas. Izslēgšanas turnīrā katrā kārtā uzvarētāji tika noteikti divu spēļu summā.

FIBA Eiropas kauss ir pēc spēka ceturtais līmenis Vecā kontinenta vīru basketbola klubu hierarhijā aiz ULEB Eirolīgas, ULEB Eiropas kausa un FIBA Čempionu līgas.

Pērn FIBA Eiropas kausu ieguva Vācijas klubs Frankfurtes "Skyliners", kas vienīgajā finālspēlē ar 66:62 uzvarēja Itālijas komandu Varēzes "Openjobmetis", kuru pērn pārstāvēja Latvijas basketbolists Rihards Kuksiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!