Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola izlase prata ar uzvaru uzsākt 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru, jo pēc zaudējumiem aizvadītajās pārbaudes spēlēs nostājās uz zemes un parādīja raksturu, uzskata valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips.

Kā ziņots, Latvijas izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē otrdien savā laukumā ar rezultātu 71:52 (14:15, 15:16, 16:11, 26:10) uzvarēja Itālijas valstsvienību.

"Liels prieks par izcīnīto uzvaru un to, ka pēc vairākiem pārbaudes spēļu zaudējumiem stāvējām uz zemes - nebijām ne salūzuši, ne saliekušies. Galvenais bija noturēt to spēles spriedzi, kādu mākam. Sākumā nespējām gūt punktus, tomēr mūsu kombinācijas bija pareizas, un itālietes pie punktiem netika jau beigās," pēc cīņas izteicās Nerips. "Tomēr nezaudēsim modrību - arī nākamajā spēlē pret Luksemburgu nebūs nekādi joki."

"Vēl spēlētājām ir kur pielikt - it īpaši Zanei Tamanei un Aijai Putniņai. Tamane vismaz aizsardzībā deva savu ieguldījumu, tomēr galvenais vienmēr ir komandas darbs," piebilda treneris. "Divu spēļu summā esam ieguvuši lielu pārsvaru, tomēr galvenais ir uzvarēt katrā mačā."

Finansiālu problēmu dēļ Latvijas izlase uz turnīra izbraukuma mačiem plāno doties nepilnā sastāvā. Visticamāk, ka uz spēli Luksemburgā dosies desmit spēlētājas, tomēr vēl tiks lemts, vai video trenera vietā ņemt vēl vienu papildus basketbolisti.

"Spēļu sākumi mums neizdodas, taču pozitīvai ir tas, ka varam savākties. Daudzās spēlēs bijām zaudējušas pašā galotnē, bet šoreiz atradām lūzuma punktu un izcīnījām ļoti pārliecinošu uzvaru," izcēla Latvijas izlases spēlētāja Ieva Krastiņa. "Domāju, ka itālietes salūza tāpēc, ka mēs uzspiedām savu spēli. Pēdējā ceturtdaļā bijām uz viļņa un ar ļoti pozitīvām emocijām."

Tikmēr Itālijas izlases galvenais treneris Roberto Ričīni pēc cīņas uzsvēra, ka viņa padotās basketbolistes bija piemirsušas, ka spēle ilgst 40 minūtes.

"Mēs necīnījāmies visu 40 minūšu garumā. Piecas minūtes pirms beigām zaudējām ar sešiem punktiem, bet līdz tam mums gāja ļoti labi. Tomēr beigās zaudējām ar lielu starpību. Prieks par šajā spēlē iegūto pieredzi," izteicās Ričīni, kuram piebalsoja izlases rezultatīvākā spēlētāja Džordža Sotana, izceļot, ka mača iznākums neatspoguļo patieso komandu spēku samēru.

Kvalifikācijas turnīrs ilgs līdz 11.jūlijam. Tā laikā Latvija aizvadīs divu apļu turnīru, savā laukumā un izbraukumā sacenšoties arī ar Luksemburgu, Grieķiju un Somiju.

2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīram, kas notiks Francijā, kvalificēsies grupas divas labākās komandas.

Finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas sadalītas piecās grupās, pa piecām vienībām katrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!