Foto: Reuters/Scanpix

ULEB Eirolīgas finālā svētdien tiksies Stambulas "Fenerbahce" un Pireju "Olympiacos" komandas, kuras piektdien pusfināla cīņās uzveica regulārā turnīra divas labākās vienības, jo Turcijas klubs tika galā ar Madrides "Real", bet grieķu vienība pārspēja pērnā gada turnīra čempioni Maskavas CSKA.

"Fenerbahce" savās mājās notiekošā finālturnīra pusfināla spēlē Spānijas grandu Madrides "Real" uzvarēja ar rezultātu 84:75 (21:13, 23:21, 19:16, 21:25), ULEB Eirolīgas finālā iekļūstot otro gadu pēc kārtas.

Tikmēr pirmajā pusfināla spēlē "Olympiacos" ar 82:78 (12:18, 21:22, 27:24, 22:14) uzvarēja CSKA, turnīra finālu sasniedzot pēc divu gadu pārtraukuma.

"Fenerbahce" komanda pērn izšķirošajā spēlē zaudēja tieši CSKA komandai, savukārt vēl pirms gada pusfinālā tā bija kapitulējusi "Real" vīriem, šoreiz viņiem revanšējoties.

Mājiniekiem jau no spēles sākuma piederēja pārsvars un pēc puslaika Stambulas klubs bija vadībā ar 44:34, bet pirms pēdējām desmit minūtē pārsvaru palielinot līdz 63:50. Arī pēdējā ceturtdaļā "Fenerbahche" darbojās pārliecinoši, beigās svinot drošu uzvaru. Zīmīgi, ka šajā mačā "Real" ne reizi nebija vadībā.

Uzvarētājiem 18 punktus sameta Ekpe Udohs, kurš izcīnīja arī 12 atlēkušās bumbas un izdarīja astoņas rezultatīvas piespēles, nopelnot efektivitātes rādītāja 36 punktus. Tāpat mājiniekiem

14 punktus pievienoja Bogdans Bogdanovičs, bet pa 12 punktiem iemeta Jans Veselijs un Nikola Kaliničs.

Savukārt "Real" komandā ar 28 punktiem izcēlās Serhio Ļuļs, kurš atdeva arī astoņas rezultatīvas piespēles, bet Džeisijs Kerols izcēlās ar 21 punktu.

"Fenerbahce" vēl ne reizi nav kļuvusi par ULEB Eirolīgas čempioni. Tikmēr "Real" vēsturē deviņas reizes kļuvusi par kontinenta spēcīgāko komandu, iepriekšējo reizi to iespējot aizpērn.

"Real" basketbolisti uzvarēja šīs sezonas regulārajā turnīrā un ceturtdaļfinālā ar 3-1 pārspēja Daira Bertāna pārstāvēto Stambulas "Dariššafaka Doguš", kamēr "Fenerbahce" bija piektā un izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā ar 3-0 pieveica Atēnu "Panathinaikos Superfoods".

Ziņots, ka pirmajā pusfināla duelī Maskavas CSKA ilgu laiku bija vadībā, tomēr pēdējās divās minūtes pārsvaru izlaida no rokām.

Pēc puslaika CSKA bija priekšā ar 40:33, bet pirms pēdējām desmit minūtēm Krievijas klubam bija četru punktu handikaps 64:60. Spēles beigas bija ļoti saspringtas, pirmspēdējā minūtē vadību ar 76:73 pārņemot "Olympiacos" basketbolistiem. CSKA vēl spēja panākt izlīdzinājumu, taču pusminūti pirms pamatlaika beigām Maskavas klubs zaudēja ar 77:79.

Pēdējā uzbrukumā uzvaru varēja izraut CSKA līderis Milošs Teodosičs, taču viņš sasteidza tālmetienu, kas bija neprecīzs, laupot CSKA izredzes uz izglābšanos.

Uzvarētājiem Vasilis Spanulis, Georgs Printezis un Kosts Papanikols iemeta pa 14 punktiem katrs, kamēr CSKA rindās teodosičs sameta 23 punktus, bet Nando De Kolo izcēlās ar 16 punktiem.

CSKA regulārajā turnīrā ieņēma otro vietu, kamēr "Olympiacos" bija trešā. Ceturtdaļfinālā CSKA ar 3-0 pārspēja Vitorijas "Baskonia", kas turnīram bija pieteikusi arī talantīgi Artūru Kurucu, kamēr "Olympiacos" ar 3-2 sarūgtināja Stambulas "Anadolu Efes".

CSKA par Eiropas spēcīgāko klubu turnīru čempioni kļuvusi septiņas reizes, iepriekšējo titulu izcīnot pērn. Savukārt "Olympiacos" kontinenta prestižākajā turnīrā triumfējusi trīs reizes, turklāt 2012. un 2013.gadā izcīnot divus titulus pēc kārtas.

Zīmīgi, ka šāds pats pusfināla sadalījums kā šogad, bija arī finālčetrinieka turnīrā pirms diviem gadiem, kad pusfinālos uzvarēja "Olympiacos" un "Real".

ULEB Eirolīgas čempione tiks noskaidrota svētdien finālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!