Foto: Edgars Vaivads

Trešdien, 7. decembrī, "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) spēlē "Valmiera/ORDO" izbraukumā atspēlēja desmit punktu deficītu pret "Ogre/Kumho Tyre", izcīnot panākumu ar 71:65 (14:19, 19:16, 16:20, 22:10). Savukārt "Barons kvartāls" basketbolisti ar 86:64 (26:13, 16:13, 27:23, 17:15) sagrāva "Jūrmala"/"Fēnikss" komandu.

"Valmiera"/ORDO rindās ar 23 gūtiem punktiem rezultatīvākais bija Damjērs Pits. Savukārt "Ogre/Kumho Tyre" komandā Kārlis Apsītis, Guntis Sīpoliņš un Rihards Zēbergs katrs guva 11 punktus.

Pēc sešu nedēļu spēļu izlaišanas rokas traumas dēļ laukumā atgriezās "Valmiera"/ORDO komandas snaiperis Mārtiņš Laksa, bet šajā spēlē nācās iztikt bez Jāņa Kaufmaņa.

Spēles sākums sekmīgāks izdevās "Valmiera/ORDO" basketbolistiem, pēc Damjēra Pitsa pustālā metiena un Akseļa Vairoga trīspunktnieka panākot piecu punktu vadību. Pirmās ceturtdaļas ievadā savus pirmos punktus izdevās gūt arī Mārtiņam Laksam. Ceturtdaļas vidū izrāviens izdevās Ogres komandai, pārņemot mača vadību, bet Akseļa Vairoga trīs punktu metiens trīs minūtes pirms pirmās ceturtdaļas noslēguma izlīdzināja rezultātu – 12:12. Tomēr pirmo desmit minūšu noslēgums produktīvāks bija mājiniekiem un ceturtdaļu pārtraukumā "Valmiera/ORDO" devās atrodoties iedzinējos ar 14:19.

Otrās ceturtdaļas sākumā ogrēnieši panāca astoņu punktu pārsvaru, bet Rinalda Mālmaņa pieci pēc kārtas gūtie punkti samazināja starpību līdz vienam precīzam metienam. Ceturtdaļas vidū Mārtiņam Laksam izdevās realizēt tālmetienu, tomēr ogrēnieši līdz pat pirmā puslaika beigām nelielu pārsvaru saglabāja. Damjērs Pits sekundes desmitdaļu pirms puslaika beigām izprovocēja pretinieku uz noteikumu pārkāpumu, realizējot vienu no diviem soda metieniem un noslēdzot pirmās 20 minūtes ar nelielu deficītu valmieriešiem – 33:35.

Spēles otrā puslaika ievadā Artūra Bērziņa aktīvā cīņa zem groza un Akseļa Vairoga precīzais divpunktu metiens samazināja rezultāta starpību līdz minimumam – 37:38. Trešā ceturkšņa vidū Damjēra Pitsa precīzais metiens ļāva valmieriešiem izvirzīties minimālā vadībā, bet sekoja Ogres komandas izrāviens, kas mājiniekiem ļāva panākt pat desmit punktu pārsvaru. Trešās ceturtdaļas noslēdzošajos uzbrukumos Ervīna Jonāta un Damjēra Pitsa precīzie metieni samazināja starpību līdz 49:55.

Spēles noslēdzošajā ceturtdaļā Artūra Bērziņa precīzais metiens pietuvināja valmieriešus līdz minimumam, bet Damjērs Pits pārņēma spēles vadību viesiem. Ceturkšņa vidū Artūra Bērziņa divi pēc kārtas gūtie grozi panāca "Valmiera"/ORDO sešu punktu pārsvaru – 65:59. Mača noslēdzošajās minūtēs ogrēnieši centās atspēlēties, bet Damjērs Pits gūstot punktus un izdarot rezultatīvas piespēles nosargāja Valmieras kluba pārsvaru, palīdzot komandai izcīnīt Baltijas līgas piekto uzvaru ar rezultātu 71:65.

Savukārt "Barons kvartāls" aizvadīja teicamu spēles pirmo ceturksni un svinēja panākumu ar 86:64 (26:13, 16:13, 27:23, 17:15).

Rīgā notikušajā mačā Roberts Freimanis "Barons kvartāls" komandas labā guva 17, bet Kristaps Mediss pievienoja 16 punktus, kamēr "Jūrmala"/"Fēnikss" komandā Edgars Jeromanovs izcēlās ar 13, bet Mārcis Saulītis desmit punktiem.

"Barons kvartāls" pretiniekiem tā arī ne reizi neļāva šajā spēlē būt vadībā, visa mača gaitā apņēmīgi palielinot pārsvaru, beigās svinot ļoti pārliecinošu uzvaru.

Zīmīgi, ka šis mačs norisinājās sporta namā "Daugava", ko pirms neilga laika Latvijas Basketbola savienība (LBS) atzina par nederīgu pašmāju čempionāta spēļu aizvadīšanai. Līdz šim "Barons kvartāls" "Olybet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēles šajā laukumā aizvadīja izņēmuma kārtā, taču tagad tas vairs nebūs iespējams. Kluba pārstāvji uzaicināti uz ceturtdien paredzēto LBS valdes sēdi, lai diskutētu par turpmāko LBL čempionāta mājas spēļu norises vietām.

Tikmēr vēl vienā trešdien notikušā spēlē Tallinas TTU savās mājās ar 93:78 (31:17, 14:17, 24:20, 24:24) uzvarēja Rakveres "Tarvas"/"Palmse Metall".

Savukārt otrdien Raplas "Avis" ar 71:65 uzvarēja Pērnavas "Port of Parnu", Pasvāles "Pieno žvaigždes" ar 111:51 sagrāva Mogiļevas "Borisfen", bet Ķēdaiņu "Ņevežis" ar 90:64 uzvarēja Atirau "Barsi", kas aizvadīja tikai pirmo spēli turnīrā.

Līgas kopvērtējumā A apakšgrupas vadībā ir "Ņevežis" no Lietuvas, "Avis" no Igaunijas un "Barons kvartāls", kam ir pa piecām uzvarām septiņos mačos. Tikmēr "Liepāja"/"Triobet" kontā ir trīs uzvaras sešās spēlēs, bet par panākumu mazāk septiņos mačos guvusi "Jūrmala"/"Fēnikss" komanda, kurai ar vienu panākumu seko "Port of Parnu". Tikmēr Atirau "Barsi" ir zaudējuši vienīgajā mačā.

Savukārt B apakšgrupā līdere ar septiņām uzvarām astoņos mačos ir Lietuvas komanda "Pieno žvaigždes", bet "Jēkabpils" un "Valmiera"/ORDO kontā ir pa pieciem panākumiem, kamēr "Ogre"/"Kumho Tyre" ir četras uzvaras. Trīs panākumi ir Tallinas TTU, divi Rakveres "Tarvas"/"Palmse Metall", bet Mogiļevas "Borisfen" basketbolisti zaudējuši visos septiņos aizvadītajos mačos.

Šosezon BBL čempionāta pamatturnīrā spēlē 14 komandas, kuras ir sadalītas divās grupās.

Katras grupas četras labākās vienības kvalificēsies astotdaļfinālam, kurā tās spēkosies ar astoņām izliktajām komandām, kas startēs Eirokausos. Tiesa, astoņas izliktās dalībnieces BBL turnīrā iesaistīsies vien tad, ja tām neizdosies kvalificēties Eirokausu izslēgšanas sacensībām. Tādā gadījumā astotdaļfinālā atbrīvosies vietas un tam kvalificēsies labākās no izslēgšanas turnīrā neiekļuvušajām BBL komandām.

Izslēgšanas turnīrā, tāpat kā iepriekšējās sezonās, katras kārtas uzvarētāji tiks noteikti divu spēļu summā - arī finālā un cīņā par bronzas godalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!