Foto: F64

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" Eiropas kausa turnīra izšķirošajā spēlē par vietu sacensību otrajā posmā trešdien savā laukumā ar rezultātu 91:77 (21:15, 19:25, 21:18, 30:19) uzvarēja Turcijas klubu Bandirmas "Banvit", tomēr par spīti tam noslēdza savu dalību turnīrā.

Lai kvalificētos otrajam posmam, rīdziniekiem bija nepieciešams tikt pie panākuma ar vismaz 20 punktu pārsvaru.

"VEF Rīga" labā 22 punktus guva amerikānis Dī Brauns, kura kontā arī 11 rezultatīvas piespēles, bet 19 punktus iekrāja Kristaps Janičenoks un bosnietis Kenans Bajramovičs.

Pirmie punkti šajā mačā tika gūti tikai pēc nospēlētām trim minūtēm, kad "VEF Rīga" vadībā izvirzīja Bajramovičs. Ar agresīvu sniegumu aizsardzībā un uzbrukumā rīdzinieki turpinājumā panāca 7:3 savā labā. Ceturtdaļas vidū pēc neveiksmīgas cīņas par atlēkušo bumbu tehnisko piezīmi saņēma Bajramovičs, tomēr tas neliedza laukuma saimniekiem saglabāt vadību. Vēlāk gan iniciatīva pārgāja "Banvit" komandas pusē, kas panāca neizšķirtu 11:11, tomēr ceturtdaļas beigas daudz labākas padevās mājiniekiem, kuriem izdevās panākt 21:15 savā labā.

Otrās ceturtdaļas ievadā viesi ātri vien savu deficītu samazināja līdz vienam punktam, bet turpinājumā "VEF Rīga" saspringtā cīņā trīs reizes atjaunoja četru punktu pārsvaru. Trīs minūtes pirms puslaika beigām rīdzinieki panāca 34:29 savā labā, tomēr pēdējo minūti komandas uzsāka jau pie neizšķirta rezultāta 38:38. Noslēdzošajos uzbrukumos "VEF Rīga" pie iespējas apdraudēt pretinieku grozu netika, rezultātam paliekot neizšķirtam 40:40.

Trešo ceturtdaļu ar 11:0 izrāvienu sāka "Banvit" komanda, līdz minimumam samazinot rīdzinieku cerības tikt pie nepieciešamā rezultāta. Ceturtdaļas turpinājumā "VEF Rīga" pacietīgi sekoja saviem pretiniekiem un trīs minūtes pirms tās beigām panāca vairs tikai viena punkta deficītu, tomēr atgriezties vadībā mājiniekiem nebija pa spēkam. Minūti līdz ceturtdaļas beigām Brauns panāca neizšķirtu 56:56, bet mazliet vēlāk rīdzinieki beidzot atgriezās vadībā. Ceturtdaļa noslēdzās ar precīzu Brauna tālmetienu, kas mājiniekiem deva vadību ar 61:58.

"VEF Rīga" ceturto ceturtdaļu sāka ļoti cerīgi un divu minūšu laikā panāca desmit punktu pārsvaru, tomēr to palielināt neprata. "Banvit" komanda ātri vien panāca sešu punktu deficītu, bet pēc sīvas cīkstēšanās vadībā ar desmit punktiem rīdzinieki atgriezās četras minūtes pirms cīņas beigām. Mazliet vairāk nekā minūti vēlāk "VEF Rīga" panāca 81:68 savā labā, tomēr laukumu piezīmju normas sasniegšanas dēļ nācās pamest Braunam. Uzreiz pēc tam tāds pats liktenis piemeklēja arī Bajramoviču, kurš piekto piezīmi izpelnījās uzbrukumā.

"Banvit" basketbolisti pusotru minūti pirms cīņas beigām panāca desmit punktu deficītu, uz ko "VEF Rīga" atbildēja ar ļoti ātru basketbolu, panākot 88:73 brīdī, kad līdz cīņas beigām bija palikušas 30 sekundes. Pēc diviem precīziem viesu soda metieniem Janičenoks ar otro precīzo tālmetienu pēc kārtas panāca 91:75, bet "Banvit" uz to atbildēja ar vēl diviem precīziem soda metieniem. Sekojušajā uzbrukumā "VEF Rīga" nebija precīzi, pie nepieciešamā pārsvara atlikušajā laikā netiekot.

Pirms šī mača "VEF Rīga" padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups izteicās, ka gadījumā, ja rīdzinieki nepanāks vēlamo rezultātu un nesasniegs turnīra otro posmu, būs pārmaiņas spēlētāju sastāvā.

Savainojuma dēļ "Banvit" komandai šajā cīņā nepalīdzēja rīdzinieku pagājušās sezonas līderis Ērls Roulends.

Kā zināms, pēc salīdzinoši sekmīgajām novembra beigām pašlaik "VEF Rīga" atkal demonstrē nepārliecinošu sniegumu. Pirms nedēļas Latvijas klubs cieta smagāko neveiksmi savā vēsturē, kad Eiropas kausa mačā ar 47 punktiem izbraukumā kapitulēja Krievijas komandai Kazaņas "Unics", bet nedēļas nogalē VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) mačā piekāpās arī Jāņa Blūma pārstāvētajai Kazahstānas čempionvienībai "Astana".

Desmit Eiropas kausa G apakšgrupas spēlēs "VEF Rīga" komanda tika pie pieciem panākumiem, pa divām reizēm uzvarot Igaunijas čempionvienību Tallinas "Kalev"/"Cramo" un Maķedonijas spēcīgāko vienību Skopjes "Aerodrom", kas ļāva ieņemt ceturto vietu. Savukārt "Banvit" ar piecām uzvarām ierindojās trešajā vietā, bet priekšrocības pār Latvijas čempioniem komandai deva pirmajā aplī izcīnītā pārliecinošā uzvara pār "VEF Rīga" ar 83:64.

Pirmo vietu apakšgrupā izcīnījuši "Unics" basketbolisti, kas uzvarējuši visās desmit spēlēs. Otro vietu ar sešām uzvarām pašlaik ieņem Izraēlas spēcīgākais klubs Haifas "Maccabi", kas šo pozīciju sev garantējis.

Savukārt lejasgalā ar attiecīgi divām un vienu uzvaru ir "Kalev"/"Cramo" un "Aerodrom".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!