Foto: F64

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" trešdien samērā negaidīti saņēmusi vietu nākamās sezonas ULEB Eirolīgas turnīra kvalifikācijas sacensībās.

Pie vietas ULEB Eirolīgas pamatsacensībās tiek kritērijus izpildījušie A licences klubi un vadošo čempionātu B licences komandas, bet astoņām citām B licences vienībām ir iespēja startēt kvalifikācijas sacensībās.

Latvija pretendentu vidū uz B licences iegūšanu mēneša sākumā atradās 27.vietā, bet uz dalību atlases sacensībās, ņemot vērā valstu kvotas, "VEF Rīga" atradās saraksta 13.pozīcijā, tāpēc izredzes tikt pie vietas kvalifikācijā bija minimālas.

Tomēr tagad organizatori pavēstījuši, ka "VEF Rīga" aizstās Aleksandrovacas "Igokea" vienību no Bosnijas un Hercegovinas.

Līdz ar to Latvijas čempioni Eiropas spēcīgākā klubu turnīra kvalifikācijā atgriezīsies pēc gada pārtraukuma.

Par vienīgo ceļazīmi uz pamatsacensībām "VEF Rīga" cīnīsies ar Turcijas čempionāta finālistiem Bandirmas "Banvit", labi pazīstamajiem Čehijas čempioniem Nimburkas CEZ, Itālijas čempionāta pusfināla dalībniekiem Varēzes "Cimberio", Vācijas līgas finālisti Oldenburgas "EWE Baskets", Krievijas čempionāta otrās vietas ieguvējiem Maskavas apgabala "Himki", Lietuvas čempionāta finālistiem Viļņas "Lietuvos rytas", ko pagājušajā sezonā pārstāvēja arī latvietis Jānis Blūms, un Beļģijas čempioniem Ostendes "Telenet".

Tāpat ULEB Eirolīgas turnīra organizatori trešdien apstiprināja speciālā ielūguma jeb "wild card" piešķiršanu Latvijas speciālista Ainara Bagatska trenētajai Ukrainas čempionvienībai Kijevas "Budiveļņik".

Par šādu iespēju jau pirmdien, atsaucoties uz laikrakstu "La Gazzetta dello Sport", vēstīja portāls "Sportando.net", bet tagad organizatori apstiprinājuši - ielūgumi piešķirti "Budiveļņik", Minhenes "Bayern" un Strasbūras SIG.

"Budiveļņik" vieta Eirolīgā ir vēl viens pārsteigums. Ukrainai ir B kategorijas licence, tāpēc uz vietu sacensībās var pretendēt tās čempionvienība un šī vieta arī izcīnīta. Kijevas klubs šosezon startēja negaidīti veiksmīgi un ne tikai triumfēja vietējā čempionātā, kaut sezonas sākumā nebija favorītu vidū, bet arī aizkļuva līdz Eiropas kausa pusfinālam.

Sezonas beigu daļā "Budiveļņik" komandu pārstāvēja arī latvietis Rihards Kuksiks.

Bagatskis, kurš ir arī Latvijas valstsvienības galvenais treneris, Ukrainas komandā turpinās strādāt arī nākamajā sezonā.

Starp ULEB Eirolīgas dalībkomandām apstiprinātas četras Spānijas vienības, trīs Turcijas klubi, pa divām Itālijas, Grieķijas, Francijas, Vācijas, Krievijas un Serbijas komandām, kā arī pa vienai Ukrainas, Polijas, Izraēlas un Lietuvas (Kauņas "Žalgiris") komandai.

Turnīra izspēles sistēma paliks tāda pat kā pagājušajā sezonā - sākotnēji apakšgrupu sacensībās 24 komandas būs sadalītas četrās grupās un aizvadīs divu apļu turnīru, katras grupas pirmo četru vietu ieguvējiem iekļūstot nākamajā posmā. Tajā 16 komandas tiks sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā. Grupas tiks noteiktas iepriekš saskaņotā kārtībā, un komandas sacentīsies divos apļos. Savukārt pēc otrā posma pa katras grupas labākajām četrām komandām iekļūs ceturtdaļfinālā, kur atkal sērijās līdz trijām uzvarām tiks noskaidroti finālčetrinieka turnīra dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!