Foto: F64

Latvijas trešais spēcīgākais klubs "Ventspils" trešdien apstiprināts kā pamatturnīra dalībnieks jaunizveidotajā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas turnīrā.

Pamatturnīrā automātiski iekļautas 24 vienības – četras no Francijas, kā arī pa divām no Itālijas, Vācijas, Grieķijas un Turcijas. Tāpat turnīrā spēlēs Beļģijas, Čehijas un Izraēlas čempioni.

Vēl astoņas pamatturnīra dalībnieces tiks noskaidrotas kvalifikācijā – 16 vienības to sāks no pirmās kārtas, bet astoņām garantēta dalība izšķirošajā, otrajā, kārtā.

Sacensību izloze plānota 21. jūlijā Minhenē. Kvalifikācija tiks sākta 27. septembrī, bet regulāro sezonu ievadīs 20. oktobrī.

Pamatturnīrā 32 komandas būs sadalītas četrās grupās pa astoņām katrā. Pēc divu apļu cīņām katras grupas četras labākās vienības iekļūs izslēgšanas spēlēs, savukārt piekto un sesto vietu ieguvējas savās grupās varēs piedalīties FIBA Eiropas kausa izslēgšanas turnīrā, kamēr katras grupas divām vājākajām komandām dalība Eirokausos noslēgsies.

Jau vēstīts, ka no iespējas startēt Eirokausos atteicās šogad pirmo reizi par Latvijas čempioni kļuvusī "Valmiera"/ORDO, turklāt startēt Čempionu līgā nedomāja arī vicečempione "VEF Rīga", tādējādi pie iespējas startēt šajās sacensībās tika "Ventspils", bet tā sākotnēji nebija droša, ka tiks pie Latvijai apsolītās vietas pamatturnīrā.

Jau aptuveni 15 gadus kontinenta divus spēcīgākos basketbola turnīrus organizē Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB), tomēr no pagājušās vasaras kontroli pār šiem turnīriem cenšas atgūt FIBA, kas ķērusies pie ļoti drakoniskas rīcības un piedraudējusi diskvalificēt visu valstu nacionālās izlases, kuru komandas piedalīsies ULEB rīkotajos turnīros – Eirolīgā vai Eiropas kausa izcīņā.

Tiesa, Latvijai šādas sekas nedraud, jo pagājušajā sezonā pirmoreiz kopš 2002./2003. gada sezonas Latvija nebija pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā ULEB Eiropas kausā. Pagājušajā sezonā dalība ULEB Eiropas kausā pienācās 2015. gada Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā sacensībās nepiedalījās, turklāt viņu vietu neaizņēma arī "Ventspils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!