Foto: AFP/Scanpix
2012.gada Eiropas futbola čempionāta finālturnīru pirmdien ar vēsturisku uzvaru iesāka viena no mājiniecēm Ukrainas izlase, kas D grupā, pateicoties sava veterāna Andrija Ševčenko diviem gūtajiem vārtiem, ar 2:1 (0:0) pieveica Zviedrijas valstsvienību.

Ukrainas izlase līdz šim ne reizi ne bija spēlējusi Eiropas čempionāta finālturnīros, tādējādi ukraiņiem šis ir vēsturiski pirmais panākums. Pirmos vārtus mača 52.minūtē guva Zlatans Ibrahimovičs, bet tad septiņu minūšu laikā Ševčenko panāca 2:1 ukraiņu labā.

Pēc augstā tempā, bet bez bīstamiem momentiem aizvadītām pirmajām 15 minūtēm komandas "atplauka". Ibrahimoviča sitienu atvairīja lieliski maču aizvadījušais ukraiņu vārtsargs Andrijs Pjatovs, bet tad sekoja pirmās briesmas pie zviedru vārtiem – Ševčenko saņēma bumbu soda laukumā labajā malā, taču sitiens nedaudz garām vārtiem. Vairākas reizes momentus ukraiņiem izveidoja kreisajā malā aktīvi spēlējušais Jevgeņijs Konopļanka, bet 38.minūtē Ševčenko nospēlēja gudri, neļaujot bumbai iziet uz stūra sitienu, un saasināja uzbrukumu. Pirmā puslaika izskaņā ukraiņus "pažēloja" Ibrahimovičs, kurš palika nepiesegts soda laukumā un saņēma centrējumu. Tomēr bumba pēc zviedru zvaigznes sitiena nedaudz aizskāra stabu un izlidoja ārpus laukuma.


EURO 2012 laikā katras spēles laikā izvēlies savu Spēles Zvaigzni un nobalso!
$t1='zviedrija'; $t2='ukraina'; include("/www/htdocs/sport/includes/projects/euro2012/delfistar/bestplayer5.inc");?>

Otru puslaiku Ukrainas futbolisti iesāka uz tā paša emocionālā pacēluma, kādā aizvadīja lielāko daļu pirmajā puslaikā. Taču mājiniekus "apklusināja" Ibrahimovičs, gūstot vārtus. 52.minūtē viens no ukraiņiem palika guļot uz zālāja, bet zviedri turpināja uzbrukumu. Pirmo sitienu ukraiņi atvairīja, bet tad Kelstrēms piespēlēja gar vārtiem un Ibrahimovičs pielika kāju, gūstot vārtus.

Uz ukraiņu atbildi ilgi nebija jāgaida. 55.minūtē Jarmoļenko teicami veica centrējumu un Ševčenko skaisti lēcienā ar galvu panāca izlīdzinājumu. Pēc gūtajiem vārtiem Ukrainas spēlētāji turpināja aktīvi uzbrukt un tas noveda pie vēl vieniem gūtajiem vārtiem. 62.minūtē zviedri ar grūtībām atvairīja uzbrukumu, izsitot bumbu aiz gala līnijas, taču skandināvus tas neglāba – pēc stūra sitiena no kreisās malas Ševčenko tuvajā stūrī apsteidza Ibrahimoviču un ar galvu guva savus otros vārtus mačā.

Zviedrijas treneri īsā laika periodā veica trīs spēlētāju maiņas, ar ko izdevās saasināt cīņu. Sākumā Ibrahimoviča spēcīgo sitienu atvairīja Pjatovs, bet tad zviedri ar saspēlēm arvien vairāk dominēja pie Ukrainas izlases soda laukuma. Pēdējās minūtēs un jau kompensācijas laikā Zviedrija izveidoja vairāk momentus, nekā pirms tam pa visu spēli. 86.minūtē zviedru piespēli gar vārtiem nepārtrauca neviens ukraiņu futbolists, bet tur nebija arī neviens pretinieks. 90.minūtē Zviedrijas izlase teicami saspēlējās, saplosīja pretinieku aizsardzību, un Elmanders vienatnē nokļuva pie vārtiem. Tomēr zviedra sitiens bija garām vārtiem, bet kompensācijas laikā Melbergs centās pārcelt pāri Ukrainas vārtsargam Pjatovam – šoreiz pārcēla arī pāri vārtiem.

Atgādinām, ka D grupā pirmajā spēlē Anglija cīnījās 1:1 ar Franciju. Tādējādi šajā grupā līdere ar trīs punktiem ir Ukraina, pa vienam punktam ir francūžiem un angļiem, bet zviedri pēc zaudējumu sev ir stipri sarežģījuši iekļūšanu nākamajā kārtā. Nākamajā kārtā šajā grupā 15.jūnijā Ukraina tiksies ar Franciju, bet Zviedrija – ar Angliju. Savukārt pēdējās spēlēs D grupā 19.jūnijā Ukraina cīnīsies pret Angliju un Zviedrija pret Franciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!