Foto: F64

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis ar saviem palīgiem pēc nedēļas noslēgumā gaidāmajām pārbaudes spēlēm ar Polijas un Slovēnijas izlasēm sašaurinās komandas kandidātu loku, intervijās "basket.lv" atklāja speciālists.

Latvijas izlases kandidātu sarakstā ierindā joprojām ir 17 spēlētāji, kuri pretendē uz vietu divpadsmitniekā, kas spēlēs Eiropas čempionātā. Nedēļas beigās "Arēnā Rīga" notiks pirmās divas pārbaudes spēles – piektdien, 7.augustā, plkst.18:30 ar Polijas izlasi un svētdien, 9.augustā, plkst.18:30 Slovēnijas valstsvienību.

"Paldies Liepājai par lieliskajiem apstākļiem - bija viss nepieciešamais kvalitatīvam darbam. Varējām gan patrenēties, gan atpūsties no ikdienas rūpēm. Arī apmeklēt labus koncertus - gribētāji dzirdēja gan Grigorija Ļepsu Liepājā, gan "Prāta vētru" Ventspilī. Komandas ikdienu atsvaidzināja Kristapa Porziņģa viesošanās treniņā," sacīja Bagatskis.

"Šajā gatavošanās posmā jāieliek pamats fiziskajai kondīcijai, kas Eiropas čempionātā būs ļoti svarīga. Basketbola nianses nav pavisam atstātas novārtā, taču pie tām strādājam caur fiziskās sagatavotības prizmu. Tā esam darījuši arī iepriekšējos gados un pieredze apstiprina, ka tas ir pareizākais ceļš," turpināja treneris.

Kā spēlētāji iztur treniņslodzes?

Pagaidām zināmas atlaides bijušas tikai Dairim Bertānam, kurš pēc NBA Vasaras līgas un kāzām mums pievienojās trešdien un basketbola treniņos ar komandu vēl nav piedalījies. Bet, pazīstot Dairi, par viņa spēju iekļauties kopīgajā darbā šaubu nav nekādu. Pārējie strādā ar pilnu slodzi un pašatdeve, arī savstarpējā komunikācija ir visaugstākajā līmenī. Mums, treneriem, nav jāzaudē treniņu laiks motivējošām uzrunām. Prieks strādāt.

Latvijas komandai ļoti svarīgs ir labs mikroklimats, bet starp kandidātiem, gluži dabīgi, pastāv konkurence uz vietām sastāvā. Vai šai ziņā nav saskatāmi problēmu aizmetņi?

Konkurence ir un labi, ka tā, jo sportā bez tās neko nevar izdarīt. Lai labi spēlētu, basketbolistam vispirms jāuzvar cīņā ar sevi, tad - jāpārspēj tuvākais konkurents, iekarojot vietu sastāvā. Taču, protams, svarīgi arī šīs emocijas dozēt, lai visa enerģija netiktu izšķista savstarpējos cīniņos un paliktu oficiālajām spēlēm. Mūsu situāciju atvieglo tas, ka komandas kodols un lomu sadalījums ir veidojies vairāku gadu garumā. Ir līderi, kuri var būt droši par savu vietu, tomēr ne tik droši, lai ieslīgtu pašapmierinātībā. Veselīga situācija.

Kā iejutušies Žanis Peiners un Kaspars Vecvagars, kuriem iepriekš traucējušas veselības problēmas?

Viss kārtībā. Atsevišķus spēlētājus gan pagaidām negribu vērtēt. Priekšā divas pārbaudes spēles, kurās visiem tiks dota iespēja sevi parādīt. Pēc tām izdarīsim secinājumus un, paredzams, kandidātu loku sašaurināsim līdz 14 spēlētājiem.

Tātad šīs divas spēles dažam būs izšķirošas?

Mums, treneriem, iespaids pat spēlētājiem bijis jau iepriekš, un tas papildinājies arī kopš 23.jūlija kopā nostrādātajā laikā. Negaidu milzīgus pārsteigumus. Tai pašā laikā niansēs tādi gadās gandrīz katru dienu. Atkārtošu: iespējas tiks dotas visiem un paskatīsimies, kā kurš tās izmantos. Treniņos slodze pagaidām netiks samazināta un tas var ietekmēt sniegumu spēlēs.

Jebkurā gadījumā arī tiem spēlētājiem, kuriem pēc nedēļas pateiksim paldies, laiks izlasē būs gājis labumā. Iepriekš par vairākiem spēlētājiem man pārmetuši priekšlaicīgu avansu došanu. Bet, pastrādājot kopā ar valsts labākajiem basketbolistiem, visi ir auguši meistarībā un daži jau kļuvuši par stabilu valstsvienības spēku. Reizēm sportistam vajag spiedienu no malas, īpašus apstākļus, lai viņš iemācītos izmantot visu savu potenciālu. Kāpēc lai tādiem nepalīdzētu?

Gatavojoties Eiropas čempionātam Rīgā, jādomā arī par to, kā izturēt papildus spriedzi. Trenējaties arī šajā ziņā?

Neskandinām skaļus saukļus, bet ir gan individuālais darbs, gan grupas terapija (smaida). Šīs jomas speciālists Mārtiņš Martinsons ir pilntiesīgs valstsvienības "štāba" dalībnieks, Liepājā bija kopā ar mums un pagaidām izskatās apmierināts ar sadarbību. Spēlētāji aug ne tikai kā basketbolisti, bet arī personības.  Taču šajā jomā progresa iespējas ir faktiski neierobežotas.

Mēnesi pirms Eiropas čempionāta spēlētājiem, protams, jābūt patālu no labākās sportiskās formas, tomēr līdzjutēji spēlēs ar Poliju un Slovēniju gaidīs ne tikai eksperimentus, bet arī uzvaras. Ko viņiem var solīt?

Izejot laukumā valstsvienības spēlēs nekādu domu par zaudējumu, protams, nevar būt. Tie, kuri ies laukumā, cīnīsies ar pilnu atdevi. Cita lieta tā, ka ne vienmēr koncentrēsim labākos spēkus, dodot iespēju visiem. Tāpat šajā stadijā nepievērsīsim pārāk lielu vērību pretinieku spēles niansēm, koncentrējoties uz savas darbības aspektiem, kuru efektivitāti gribam pārbaudīt. Poļiem tās nebūs pirmās spēles, tātad viņi būs mazliet labākā situācijā. Taču mēs spēlēsim mājās un tā būs mūsu priekšrocība. Nāciet, skatieties un vērtējiet, bet nekritizējiet pārāk bargi, ja pagadām kas neizdosies. Labākajā kondīcijā mums jābūt septembra sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!