Foto: LETA

Eiropas basketbola čempionu kauss otrdien, 19. maijā, Rīgā sāka 103 dienu ceļojumu pa "EuroBasket 2015" dalībvalstīm. Oficiālā turneja sākās Ministru kabinetā, kur kausu sagaidīja Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma, finanšu ministrs Jānis Reirs, olimpiskais vicečempions Cēzars Ozers, Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins un Eiropas čempionāta talismans Frenkijs, informēja Eiropas čempionāta preses sekretārs Māris Noviks.

"Jau kopš "Sapņu komandas" uzvaras pirmajā Eiropas čempionātā basketbols Latvijā ir īpašs sporta veids. Esam lepni, ka Latvija piedalās 2015. gada Eiropas čempionāta finālturnīra rīkošanā. Latvijas Basketbola savienība gatavojas noorganizēt sacensības augstākajā līmenī, bet Ministru kabineta darba grupa palīdzēs rīkotājiem atrisināt ar drošību un loģistiku saistītos jautājumus. Veiksmi rīkotājiem un Latvijas valstsvienībai!" sacīja Latvijas Republikas ministru prezidente Laimdota Straujuma.

LBS prezidents Valdis Voins uzsvēra, ka Latvija Eiropas basketbolā vienmēr ir izcēlusies: "Nesen apritēja 80 gadi, kopš Latvijas basketbolisti kļuva par pirmajiem Eiropas čempioniem. Šogad atkal esam pirmie – Eiropas čempionāts pirmo reizi notiks vienlaikus četrās valstīs un Rīga ir pirmā pietura Eiropas čempionu kausa ceļojumā. Šis ir jauns kauss, kas Eiropas čempioniem pirmo reizi pasniegts 1995. gadā un Latvijas basketbolisti tam vēl nav pieskārušies. Tātad viss priekšā."

Jānis Reirs, Latvijas Republikas finanšu ministrs: "Rīga 2014. gadā bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, Latvijai 2015. gada pirmajā pusē uzticēta prezidentūra Eiropas Savienības Padomē. Eiropas čempionāts būs vēl viens posms šajā nozīmīgo notikumu ķēdē. Tas nesīs arī mūsu valsts vārdu starptautiskajā arēnā. Tāpat sagaidāms, ka Latvijas Basketbola savienības pētījums par Eiropas čempionāta ietekmi uz saimniecisko dzīvi apstiprinās plānoto par pasākuma pozitīvo devumu arī Latvijas ekonomikai."

No plkst. 18:30 kauss būs apskatāms "EuroBasket 2015" norises vietā Rīgas arēnā, kur notiks Latvijas Basketbola līgas otrā finālspēle "VEF Rīga" – BK "Ventspils".

Kopš 1995. gada Eiropas čempioniem tiek pasniegts zeltkaļa Gintera Šūbela veidotais 16 kg smagais biķera formas kauss, kas veidots no zelta un sudraba. Tā augšējā mala izgreznota ar 24 dārgakmeņiem – granātu, ametistu, ahātu, malahītu, dzelteno kvarcu un kalnu kristālu.
Čempionu kauss nosaukts bijušā FIBA viceprezidenta Nikolaja Semaško (1907-1976) vārdā.

Eiropas čempionu kausa ceļojuma pieturvietas (hronoloģiskā secībā):
Rīga, Tallina, Reikjavika, Zagreba, Atēnas, Burgosa, Brisele, Stambula, Berlīne (apstiprinājums procesā), Tampere, Ļubļana, Varšava, Ohrida, Antverpene, Brno, Belgrada, Leidene, Sarajeva, Izraēla, Milāna, Strasbūra, Trieste, Ķelne (30. augusts, Vācijas-Francijas spēle).

Eiropas 2015. gada čempionāta finālturnīrā piedalīsies 24 komandas, tas pirmo reizi notiks četrās valstīs – Francijā, Horvātijā, Latvijā un Vācijā.

Latvijas basketbolisti 5.-10. septembrī D grupas turnīrā Rīgas arēnā cīnīsies ar Beļģijas, Lietuvas, Ukrainas, Čehijas un Igaunijas komandām. Biļetes iegādājamas "bilesuserviss.lv" tirdzniecības vietās.

Četras spēcīgākās komandas iekļūs izslēgšanas turnīrā, kas 12.-20. septembrī risināsies Francijas pilsētā Lillē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!