Foto: DELFI

Latvijas izlases spēlētājiem pēc veiksmīgās 2015.gada Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izlozes ir jābučo Guntas Baško-Melnbārdes "zelta roka", kura arī piedalījās izlozē, uzskata valsts basketbola leģenda Armands Krauliņš.

Kā zināms, pirmdien notikušajā izlozē noskaidrojās, ka Latvija apakšgrupā tiksies ar Lietuvu, Ukrainu, Beļģiju, Čehiju un Igauniju. Šīs spēles laikā starp 5. un 10.septembri notiks Rīgā. Izlozē piedalījās arī Latvijas basketboliste Baško-Melnbārde.

"Baško-Melnbārdei ir "zelta roka". Domāju, tagad basketbolistiem jāstāv rindā un tā jābučo. Tik veiksmīgu izlozi nemaz neatceros, kad būtu bijusi. Tiesa, izloze ir izloze, bet viss tiks noteikts laukumā. Izlozes rezultāti priecē - tas ir viens liels pluss," uzsvēra Krauliņš. "Vienā apakšgrupā esošās Latvija, Lietuva un Igaunija Eiropas meistarsacīkstēs savā starpā varēs sarīkot Baltijas kausa izcīņu, pierādot, kura komanda tad ir labākā. Mūsu izredzes sasniegt šajā turnīrā labus rezultātus ir lielas."

Pēc provizoriskā kalendāra, Latvijas izlase pirmo maču aizvadīs 5.septembrī ar Beļģiju, bet nākamajās divās dienās sacentīsies arī ar Čehiju un Lietuvu. Ceturtajā spēlē 9.septembrī mājiniekiem pretī stāsies Ukraina, bet apakšgrupu spēles 10.septembrī noslēgsies ar Latvijas cīņu pret Igauniju.

"Domāju, ar noskaņošanos cīņai pret šīs apakšgrupas pretiniekiem problēmām nevajadzētu būtu. Jau iepriekšējā Eiropas čempionātā Beļģija mūsu sarūgtināja, un divreiz uz viena un tā paša grābekļa kāpt nevaram. Ar šo izlasi spēkosimies turnīra pirmajā spēlē, un motivācijai tāpēc jābūt divtik lielai. Zaudējums beļģiem 2013.gada čempionātā vispār bija kas neiedomājams - to noteikti vēl joprojām atceras arī paši spēlētāji un treneri," sacīja Krauliņš.

Pieredzējušais speciālists, kurš nu jau ir noslēdzis savas trenera gaitas, izteicās, ka daļēja Eiropas čempionāta norise Rīgā pašmāju basketbola izlasei uzliks papildu atbildības slogu.

"Tā ir atbildība. Iespējams, basketbolistiem būs mandrāža, jo katrs savu līdzjutēju priekšā gribēs nospēlēt pēc iespējas labāk. Brīžiem tas traucē. Tomēr izlasē esošie spēlētāji ir izgājuši labu skolu gan klubos, gan valstsvienībā, lai mandrāžas viņiem nebūtu. Protams, uztraukums būs, taču ar laiku tam ir jāpāriet. Eiropas čempionāts jāaizvada soli pa solim," piebilda Krauliņš.

Viņš uzskata, ka Latvijas izlase septembrī gaidāmajā Eiropas čempionātā var sasniegt labus rezultātus un pat iekļūt labāko sešiniekā, kas komandai nodrošinātu iespēju piedalīties 2016.gada Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā. "Izloze šim mērķim mums ir veiksmīgi palīdzējusi, tagad vēl jāiegulda savs darbs un jācer uz papildu veiksmi."

Kā zināms, pārējo apakšgrupu turnīri notiks Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija) un Zagrebā (Horvātija). Apakšgrupu četras spēcīgākās komandas kvalificēsies izslēgšanas turnīram, ko tās, sākot ar astotdaļfināla fāzi, no 12. līdz 20.septembrim aizvadīs Francijas pilsētā Lillē.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz sestās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalīsies jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!