Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas sporta apģērbu, apavu un aprīkojuma ražotāja "adidas" vadītājs Herberts Hainers aicina veikt liela mēroga reformas Starptautiskajā Futbola federāciju asociācijā (FIFA).

Kā zināms, FIFA pēdējos mēnešos piemeklējuši lieli skandāli, kas rosinājuši 26.februārī rīkot organizācijas prezidenta ārkārtas vēlēšanas, tādējādi no šī amata izstumjot Zepu Blateru.

"Nepalīdzēs tikai tas, ka aizies viens cilvēks. Nepieciešams fundamentāli mainīt visu organizāciju," uzskata Hainers. "Tas sākas ar to, ka tiek ierobežoti prezidenta pilnvaru termiņi, ieviests vecuma ierobežojums un maniere, kādā tiek pieņemti svarīgi lēmumi."

"adidas" ir ilglaicīgi FIFA partneri un viens no galvenajiem organizācijas sponsoriem, turklāt abu pušu sadarbība pērn tika pagarināta līdz pat 2030.gadam. Par spīti skandāliem, uzņēmums noraidījis iespēju, ka tas līdzīgi kā "Coca-Cola" vai "Visa" varētu lauzt kontraktu ar FIFA, taču uzsvēris, ka reformas ir nepieciešanas.

"Ticu FIFA ētikas un reformu komisijas darbam, jo zinu, kādu darbu profesionāļi tur paveic un kādi ir viņu mērķi," pauda Hainers.

Nākamā gada 26.februārī gaidāmajām vēlēšanām apstiprināti Jordānijas princis Ali bin al Huseins, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifs, bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žeroms Šampaņs, UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, kā arī FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas.

Pagaidu diskvalifikācija piešķirta vēl vienam potenciālajam kandidātam Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidentam Mišelam Platinī, taču viņa iespējamais liktenis kļūs zināms vien janvārī, kad beigsies 90 dienu sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!