Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pērnās sezonas UEFA Eiropas līgas futbolā (EL) fināliste Amsterdamas "Ajax" no Nīderlandes ceturtdien cieta negaidītu zaudējumu šīs sezonas "play-off" kārtas pirmajā spēlē.

Titulētais Nīderlandes klubs savā laukumā ar rezultātu 0:1 (0:0) piekāpās Norvēģijas vienībai "Rosenborg".

Viesu labā uzvaras vārtus guva nigēriešu uzbrucējs Semjuels Adegbenro, kurš 13.minūtes pirms pamatlaika beigām izmantoja "Ajax" futbolistu neveiklo spēli aizsardzībā.

"To var nosaukt par krīzi. "Ajax" trenerim vienmēr vajadzētu aizvest komandu līdz uzvarai, lai arī kāds būtu sastāvs. Ir tikai viens atbildīgais par zaudējumu, un tas esmu es," pēc mača teica "Ajax" galvenais treneris Marcels Keizers.

Iepriekšējā sezonā "Ajax" UEFA Eiropas līgas finālā ar 0:2 zaudēja Anglijas premjerlīgas klubam Mančestras "United". Spozmi zaudējušais Nīderlandes grands "Ajax" iepriekšējo reizi Eiropas klubu turnīru finālā spēlēja 1996.gadā.

Tikmēr pie uzvaras ceturtdien tika Anglijas premjerlīgas klubs Liverpūles "Everton", kas savā laukumā ar 2:0 (2:0) pārspēja Horvātijas vienību Splitas "Hajduk".

Liverpūles komandas labā ar precīziem sitieniem atzīmējās angļu aizsargs Maikls Kīns un senegāliešu pussargs Idrisa Gejē, kuri izcēlās spēles pirmajā puslaikā.

Pēc Kīna 30.minūtē gūtajiem vārtiem "Hajduk" līdzjutēji sāka sviest priekšmetus laukumā un pretinieku fanu virzienā, kā dēļ maču uz laiku vajadzēja pārtraukt.

"Esmu ļoti apmierināts ar pirmo puslaiku, bet tajā pat laikā sarūgtināts par otro. Mēs palaidām garām daudz izdevību gūt vārtus," teica "Everton" galvenais treneris Ronalds Kūmans.

Tikmēr zaudējumu cietusi Lietuvas komanda Marijampoles "Sūduva", kas pa ceļam uz "play-off" kārtu apturēja Baltkrievijas komandu Soļigorskas "Šahtar", Latvijas vienību "Liepāja" un spēcīgo Šveices klubu "Sion".

"Sūduva" viesos ar 0:2 (0:0) piekāpās Bulgārijas spēcīgākajam klubam Razgradas "Ludogorets". Mājiniekiem vārtus guva rumāņu aizsargs Kosmins Moti un nīderlandiešu uzbrucējs Vura.

Savukārt graujošu uzvaru izcīnīja starpsezonā transfēru tirgū aktīvā Itālijas komanda "AC Milan", kas savu skatītāju priekšā ar 6:0 (3:0) pārspēja Tetovas "Škendija" no Maķedonijas.

Milānas komandas labā pa diviem vārtiem guva portugāļu uzbrucējs Andrē Silva un itāļu pussargs Rikardo Montolivo, bet pa vienam precīzam sitienam vēl diviem itāļiem Fabio Borīni un Lukam Antonelli.

Tāpat kā "Ajax", negaidītu zaudējumu cietusi Turcijas komanda Stambulas "Fenerbahce", kas viesos ar 0:2 (0:1) piekāpās Maķedonijas komandai Skopjes "Vardar". Tikmēr Francijas klubs Marseļas "Olympique" viesos nespēja uzveikt Slovēnijas vienību "Domžale", nospēlējot neizšķirti 1:1 (0:1).

Savukārt Spānijas komanda Bilbao "Athletic" pēc nonākšanas iedzinējos ar 0:2 otrā puslaika otrajā pusē astoņu minūšu laikā guva trīs vārtus un ar 3:2 (0:1) pārspēja Grieķijas vienību Atēnu "Panathinaikos". Bilbao vienības labā divus vārtus guva spāņu uzbrucējs Arics Aduriss, kura 74.minūtē realizētā "pendela" bija uzvaru nesošais sitiens.

Ceturtdien Eiropas līgas maču Zagrebā tiesāja Latvijas vadošais soģis Andris Treimanis, kuram palīdzēja asistenti Haralds Gudermanis un Aleksejs Spasjoņņikovs, kā arī ceturtais tiesnesis Aleksandrs Golubevs.

Treimanis parādīja četras dzeltenās kartītes, bet vietējā Zagrebas "Dinamo" komanda izrāva neizšķirtu 1:1 (0:1) pret Albānijas vienību Korčas "Skenderbeu".

"Play-off" kārtas atbildes spēles notiks nākamajā nedēļā. Komandas, kuras uzvarēs divu spēļu summā, iekļūs UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā.

Kā vēstīts, no Latvijas futbolistiem sacensībās vēl palicis vienīgi uzbrucējs Artjoms Rudņevs, kura pārstāvētā Vācijas bundeslīgas komanda "Koln" dalību sāks no grupu turnīra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!